Bankjes voor therapie

Bankjes voor therapie

Een kwart van de inwoners van Zimbabwe ervaart psychische gezondheidsklachten. Toch zijn er slechts 13 psychiaters in het land. Daarnaast heerst er eenzaamheid onder ouderen. Problemen, toch? 

Wat als we dit niet zien als problemen, maar slechts als een stapel feiten? Feiten die samen nieuwe mogelijkheden kunnen vormen? Het lukte Dixon Chibanda. Hij is gestart met een bijzonder initiatief: een team van lokale oma’s is speciaal getraind om therapie te geven aan mensen met psychische gezondheidsklachten. Dit doen ze op bankjes in het park van Harare. Hun hulp wordt erg gewaardeerd: het is laagdrempeliger dan hulp zoeken bij een psychiater en kan toch goede effecten hebben. Mensen voelen zich er veilig en gehoord. Het mooiste is nog dat de oma’s er ook baat bij hebben. Ze zijn blij met het contact op de bankjes en voelen zich weer gewaardeerd.

Succes

Inmiddels zijn er al ruim 27 000 mensen met veel voorkomende psychische gezondheidsproblemen geholpen door de oma’s, het initiatief wordt in steeds meer plaatsen in Zimbabwe toegepast. Chibanda hoopt dat het initiatief zich verder zal uitbreiden over de regio.

“I think this is the thing that will change if people can just shake off the taboo and the stigma and go and see someone about whatever they’re dealing with. Just being able to have somebody play back to you that you’re not a broken machine, you’re not a weirdo, you’re ‘this’.”

John Allison, creatief directeur van 4creative.

Filmpje

 

Bron: The GuardianThe Friendschip Bench Project website.
Afbeelding: The Friendship Bench Project-Zimbabwe Facebookpagina.

Bedankt voor de tip, Ronald!

 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 • Wanda

  Kunnen we dat hier ook niet doen? Ik mijn ervaring zijn ouderen vaak de cohesie van de buurt.

  2 weken geleden

   Reageer