Wereldberoemd in heel Mexico

Illegaal downloaden en kopiëren van muziek – de meeste artiesten worden woedend bij het idee alleen al. Door dergelijke piraterij lopen zij immers veel van hun inkomsten mis. Violist en concertleider André Rieu ziet dat anders.

Toen Rieu dit jaar besloot zijn geluk ook eens in Mexico te gaan beproeven, bleek hij daar al tijden wereldberoemd te zijn. Oorzaak: de talloze illegale cd’s die er van hem verkrijgbaar zijn. In Mexico zijn er weliswaar duidelijke regels tegen muziekpiraterij, maar het lijkt een nationale sport om die regels te omzeilen. En dat heeft Rieu geen windeieren gelegd – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

Omdat ze zijn muziek al kenden van cd, wilden heel veel mensen ook dolgraag naar Rieus concert. De kaartjes voor zijn optredens waren niet aan te slepen. In Mexico-stad verkocht hij bijna 50.000 toegangsbewijzen, in Guadelajara 3.500 en in Monterrey nog eens 5.000. En dat alles juist dankzij de illegale downloads en kopieën van zijn cd’s.

Bovendien lijkt de piraterij geen invloed te hebben op de verkoop van Rieus officiële cd’s. Met Fiesta Mexicana staat hij nog altijd bovenaan de Mexicaanse verkooplijsten. Kennelijk wil het publiek, na eerst een illegaal cd’tje geluisterd te hebben, toch gewoon ‘the real thing’ in handen hebben.

Pam van der Veen
3 januari 2012

 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 •  
   
   
     
 •