Reacties 'Lastige kinderen? Heb jij even geluk' theatershow

In september 2015 zijn Berthold Gunster en acteur Dion Vincken van start gegaan met een nieuwe Omdenken Theatershow over de explosieve wereld van de opvoeding: de ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ Omdenkshow. Hier lees je er alles over.

We hebben het eerste seizoen er inmiddels opzitten en we kunnen wel stellen dat het een succes is. Nu denk jij natuurlijk: ja, dat zou ik ook over mijn eigen voorstelling zeggen. Snappen we. Maar het publiek zegt het ook! Hier een greep uit de reacties die we ontvingen en ons deden blozen.

omdenken theatershow

Ik gun iedere worstelende ouder deze voorstelling

Komt het vaker voor dat deze voorstelling zoveel impact heeft dat het voelt als mijn leven voor en mijn leven ná de voorstelling? Met 3 pubers regelmatig een hoop gedoe in huis, niet gezellig. Sinds een week (na de voorstelling) voelt het alsof ik het licht gezien heb. Wat een verademing om er nu anders in te staan. Mijn verwachtingen bij te stellen en mijzelf anders op te stellen. Sindsdien de leukste gesprekken en meer contact met mijn pubers! Ik heb het bijbehorende boek ‘Lastige kinderen? Heb jij even haast’ en het boek ‘Ja’ in één ruk uitgelezen. Mijn dank is groot. En dit is zoveel leuker dan een bezoek aan een psychiater… Ik voel me 10 jaar jonger en gun iedere worstelende ouder deze voorstelling.

Moeder van drie pubers

Schouderklopje

Misschien kocht ik wel kaartjes voor een schouderklopje. Aan mezelf wel te verstaan. Misschien wilde ik jullie show wel bezoeken om glimlachend te constateren dat ik het ouderschap zo goed onder de knie heb. Ik weet het namelijk prima, hoe het hoort. Ik weet prima dat je niet overal een punt van moet maken en ik weet ook prima dat het best af en toe mis mag gaan.

Of misschien wilde ik dat schouderklopje wel van mijn man krijgen. Wat een leerzame avond ik ons bezorgd heb. Wat een fijne manier om weer samen te kunnen praten over hoe we met onze kinderen om gaan.

Nu verwacht je misschien dat ik dat tegen ga spreken. Dat ik mezelf zo ben tegengekomen en het roer radicaal om heb gegooid. Of dat mijn partner het maar belerend vond. Maar dat was dus niet zo. Jullie show was een feest der herkenning. Ik heb mezelf rijkelijk schouderklopjes uitgedeeld.

Maar weet je wat nou het leuke is? Het is niet bij die ene avond vol schouderklopjes gebleven. Sinds jullie show prijs ik mezelf elke dag gelukkig met wat ik heb. Met wat een mooie kinderen ik heb, met wat een geluk ik heb dat ik daar zo van mag genieten. Bij elke jas die ik van de grond raap en aan de kapstok hang, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Bij elke driftbui die ontstaan is door verkeerde verwachtingen van míjn kant, voel ik een warme golf liefde door me heen stromen. Elke keer als ik door de Action loop kijk ik stiekem waar de geodriehoeken liggen. Je weet maar nooit, over een jaar of zeven. En ik geniet nog even van dat schouderklopje. Met een glimlach.

Marthe Cupido
Moeder van drie kleuters

Hilarische scènes

Sterke show die het midden houdt tussen een training/lezing en een theatervoorstelling. Pakkende voorbeelden werden besproken, die vooral voor ouders erg herkenbaar zijn en op een interessante manier werden omgedacht! De scènes met Dion waren hilarisch! Een echte aanrader voor ouders, leerkrachten en anderen die op welke manier dan ook met kinderen werken.

Leerkracht voortgezet onderwijs

Autonomie

Ik schaam me er eigenlijk voor om mijn irritatiepuntjes als uitdaging te bestempelen en vind het moeilijk om mijn zwakheden, die ik pas heb leren kennen na de geboorte van onze zoon, te accepteren. Wij hebben een zoontje van 4 jaar, een lieverd en vol energie. Met tijden een echt Duracell-konijn, dat zelfs door moeheid wordt opgeladen. Hij houdt van drukte, ik van rust. Hij staat graag in de spotlights, ik liever in de schaduw. Ja, hij heeft het maar moeilijk met mij.

Ik vind het dan ook vreselijk als hij de aandacht opeist op school, in de winkel, of op straat. Ik probeer hem dan ook steeds af te remmen en te sussen, wat raar is want ik wil zo graag dat hij juist helemaal zichzelf kan zijn en vooral gelukkig is. Dat lijkt me waar iedere ouder naar streeft. Ik had ook nooit verwacht dat ik me zo mateloos kon irriteren aan zijn luiheid, drukte, eigenwijsheid, drang naar autonomie of zelfs het niet herkennen van mijzelf in hem. Er moet toch iets herkenbaars zijn, hij is tenslotte toch echt mijn kind…

Door de voorstelling heb ik (een beetje) geleerd hem niet zo op zijn nek te zitten. Dat geeft hem geen rust en mij ook niet. Om niet door te gaan met proberen hem op te voeden, want zelfs ik zie nu in dat ik vooral heel eigenwijs ben. Mijn drang naar autonomie is ook erg groot, dus hij lijkt wel degelijk op mij. De eerste stap is gezet… Nu hopen dat hij niet dat kind wordt waar ik altijd op heb gehoopt, maar dat ik de vader mag worden die hij graag wil hebben.

Björn de Leijer

Alles anders

Herkenbaar en confronterend. Vanaf morgen ga ik alles anders doen!

Leraar op een basisschool

Reacties via Twitter en Facebook

Een enerverende avond. Aanrader voor ouders & docenten!

Heerlijk avond gehad! Veel gelachen, af en toe als een boer met kiespijn.

Heel hard gelachen, maar ook flink aan het denken gezet. Geweldige show, mijn complimenten.

Wat mij het meeste raakte en bijgebleven is? Dat kinderen behoefte hebben aan luie ouders en dat je mag stoppen met (het op hoog niveau beoefenen van) curling.

Wat een geweldige avond over opvoeden! Must see voor alle ouders en scholen.

De eerste helft, de tweede helft na de pauze, maar vooral de derde periode thuis maakt de omdenken theatershows tot een bijzondere belevenis.

Na theatershow van Omdenken ben ik mezelf bewuster van mijn eigen opvoedgedrag en heb ik meer plezier met zoon. Aanrader!

Wat hebben wij genoten van deze theatershow. De boodschap is heel mooi gebracht, chapeau heren!

Humoristisch, herkenbaar, confronterend en een echte eye opener! Genoten, geleerd en gelachen! Een top avond.

In één woord: GEWELDIG! We hebben vreselijk gelachen en veel blikken van herkenning gedeeld.

Zeker veel van opgestoken! Veel voorbeelden herkend, voel meer ruimte en heb vertrouwen. Wijze les; wees geen gids maar sherpa! Dank.

Mooi, intens, klein en groot tegelijk! Heeft me aan het denken gezet, ontroerd en laten lachen.

Sinds die show voel ik me veel relaxter in het moederschap wat resulteert in veel minder conflicten!

Goede show, nog leuker als vorig jaar, hele herkenbare situaties, mooie afwisselingen en heerlijk gelachen.

Even geniaal als confronterend!

De zaal lacht om Dion die zijn vader toeschreeuwt en schreeuwt om erkenning. Ik pink een traantje weg. Herkenning…

Stop met opvoeden, begin met erkennen. Dank voor de wijze les! Fantastische avond, veel gelachen.

Genoten van een geweldige voorstelling! Vaak herkenbare situaties gezien vanuit een heel ander oogpunt als dat we gewend zijn het te zien… genoeg stof tot nadenken. Zeker een aanrader voor opvoeders en professionals om te gaan zien, heel verfrissend en de humor moet ook zeker genoemd worden!

Heerlijk genoten van de show! Routines die zo herkenbaar zijn en oh zo fijn zijn om vanuit een ander perspectief met humor te doorbreken.

Genoten van de show! Ontzettend leuk gedaan. Best een lang programma maar geen moment verveeld, het blijft grappig en verrassend! Heldere boodschap waar iedereen mee aan de slag kan met allerhande problemen. Niet alleen voor ouders dus.

Van harte aanbevolen. Spiegels die voorgehouden kunnen worden, overwegingen die gemaakt mogen worden en woorden die iedereen herkennen kan.

Wat heb ik genoten van jullie samen en de voorstelling. Zoveel aha-momenten en (h)erkenning. Met grote lach en kleine traan…

Twitter logo
Facebook logo

Recensies over de theatershow

Omdenken in Nieuwe Nobelaer

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord omdenken. Maar daar een avond vullend programma van maken ? Is het dan ook nog leuk ? Ja dit is Berthold Gunster en acteur Dion Vincken zeker gelukt. in een sterke show die een combinatie is tussen training/lezing en een theatervoorstelling weten zij het publiek van af de eerste minuut te boeien en geboeid te houden. Maar ook het publiek speelt een rol en door gedurende de show goed te reageren op geluiden en reacties uit het publiek blijft de interactie door de hele voorstelling.

Bij binnenkomst is het al snel duidelijk dat dit een andere avond zal worden als andere. Waar bij bijna alle voorstellingen juist gevraagd word de telefoon uit te zetten is hier juist de vraag om hem aan te zetten en vooral naar hart en lust gebruik te maken van social media. Het thema van de avond is toch wel Kinderen grootbrengen en de frustratie en soms wanhoop die daar vaak voor ouders bij komen kijken. Het advies ? Stop met ze op te voeden. In een combinatie van verhalen afgewisseld met hilarisch scènes schetsen Berthold Gunster en Dion Vincken een beeld wat voor vele ouders zeer herkenbaar is misschien soms wel confronterend. Maar wat zeker tot tranen van het lachen lijd. tegelijkertijd laat Berthold Gunster je op een compleet andere manier naar situaties kijken, want wat is nu werkelijk het probleem. Is dat het kind of juist de dingen die wij van het kind verlangen en de manier waarop het probleem. Gedurende de avond merk je dat je de voorstelling niet alleen erg leuk vind maar ook je kijk op problemen veranderd. En dat bepaalde dingen misschien wel eens niet een zo groot probleem zijn als dat je in eerste instantie dacht.

Is deze voorstelling dan alleen leuk voor ouders of mensen die op een andere manier veel met kinderen te maken hebben ? Nee zeker niet. Want buiten dat de show gewoon erg leuk en boeiend is. Is omdenken niet alleen op opvoedingsproblemen toepasbaar.

Het is Berthold Gunster en Dion Vincken gelukt om een show neer te zetten die leuk, boeiend en soms gewoonweg hilarisch maar die je toch aan het denken zet en een andere manier van denken bied. Soms zelfs zonder dat je dat op dat moment door heb. Zeker een aanrader en feest der herkenning voor ouders, leerkrachten en anderen die op welke manier dan ook met kinderen in contact komen.

Etten-Leur Bulletin

De Omdenkshow, waar rechtlijnig gelukkig krom wordt

Samen met een vriendin ging ik naar de try-out van de nieuwe Omdenkshow over het grootbrengen van kinderen. Net als jij waarschijnlijk, ben ik bekend met zijn boek ‘Lastige kinderen heb jij even geluk’.

Ik was daarom benieuwd naar dit theaterstuk. Want hoe maak je van iets wat net zo goed een lezing zou kunnen zijn een heel theaterstuk? Daar kwam ik al snel achter. Met behulp van acteur Dion Vincken wordt de lezing met cabaret en spetterende muziek gecombineerd tot theater. Waarbij Vincken een fantastische puber speelt met bijpassend gezucht en het bekende rollen met de ogen. Vincken betrekt het publiek met zijn prikkelende vragen. Gunster gebruikt voorbeelden uit zijn eigen ervaring als kind, ouder en docent en vult dit aan met leuke omdenkvragen die hij en zijn collega’s in de loop van de jaren hebben gekregen.

Kiind

Recensie over de ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’ Omdenkshow’

Nadat Berthold Gunster meerdere jaren in de theaters stond met de succesvolle theatershow ‘Ja-maar Omdenken’, keert hij dit theaterseizoen terug met De ‘lastige Kinderen? Heb jij even geluk! Omdenkshow’. Gedurende de theatervoorstelling, gebaseerd op de bestseller van Gunster, neemt hij het publiek mee naar de wereld van opvoeding en Omdenken: een theatervoorstelling waar nieuwe pedagogische werelden opengaan.

Voor de pessimist is het glas half leeg, terwijl het voor de optimist half vol is. Met de theorie genaamd ‘Omdenken’ wordt er gekeken vanuit de derde benadering; waar is de kraan? Op papier is dit zogeheten omdenken vrij simpel uit te leggen; volgens Gunster is omdenken de tegenligger van ‘vastdenken’, een denkwijze die wij als mens allen zouden hanteren. We zien de beren op de weg en benaderen een situatie veelal als negatief. We zien een probleem en handelen daarna, of gewoon helemaal niet. Omdenken is datzelfde probleem benaderen als een feit en van dat feit dan weer een mogelijkheid maken. Wie de boeken van Gunster heeft gelezen of de vorige theatershow heeft bezocht, heeft ervaren dat het voor de leek vrij lastig kan zijn om in het alledaagse leven het omdenken toe te passen. Op basis van zijn gelijknamige boek brengt Gunster samen met acteur Dion Vincken het omdenken weer tot leven!

MaxaTheater

Iedere ouder zou naar deze show moeten

Blij toog ik met vriendin naar de Rijswijkse Schouwburg om deze show bij te wonen. We zaten er al ruim een uur van te voren. Zogenaamd om de kaartjes op tijd op te kunnen halen, maar eigenlijk gewoon om het spitsuur met kinderen thuis te missen. Uiteraard vonden we onszelf al sterren in omdenken met deze actie!

Want wat is Omdenken eigenlijk? De meeste mensen zullen er inmiddels wel van gehoord hebben. Of je hebt één van de elf (!!) boeken over omdenken gelezen, of je bent de kreten ergens tegen gekomen op het internet.

(…)

Taaie kost? Totaal niet. Dat lijkt wel zo, als je dit leest. Maar Berthold legt alle punten op supergrappige wijze uit met ontzettend herkenbare voorbeelden. Denk dan aan: kinderen die hun jas op de grond blijven smijten, wat je ook probeert (boos worden, beloningssystemen, straf), kinderen die de deur niet achter hun kont dichtdoen, etc.
Hij krijgt daarbij hulp van Dion Vincken, de acteur die optreedt als het kind van Berthold. Van kleuter tot puber, je gaat er direct in geloven.

Lisette Schrijft

Theater, cabaretvoorstelling en lezing in één

Samen met acteur Dion Vincken brengt Gunster een theatershow voor ouders én kinderen. Maar het is zonder meer ook interessant voor iedereen die met kinderen werkt of te maken heeft. Grootouders, sporttrainers, mentoren, onderwijzers, noem maar op. En de focus ligt echt niet enkel op lastige kinderen, maar op kinderen in het algemeen.

Een ieder die zin heeft in een prikkelende avond, moet zeker gaan. Het zet je zonder meer aan het denken en maakt je aan het lachen. Herkenbare voorbeelden wisselen af met interessante theorie. Eigenlijk is het een theater, cabaretvoorstelling en lezing in één.

(…)

Al met al is de theatervoorstelling ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ een ontzettend inspirerende en leuke show. Het zet je zeker weten aan het denken èn hoogstwaarschijnlijk ook aan het handelen.

Love2bemama