Onbeschofte collega

Onbeschofte collega

Waarom zijn mensen soms onaardig tegen je? Wat zit daar achter? Wilhelmina zag de werkelijke behoefte van haar collega, waardoor ze het onaardige gedrag compleet wist om te keren. 

Dit bericht ontvingen we van Wilhelmina:

“Een aantal jaar terug werkte ik bij een Amerikaans bedrijf in Nederland. Vanuit mijn functie als inkoper had ik veel contact met een collega die werkzaam was bij het hoofdkantoor in Amerika. Deze collega was niet altijd aardig. Vooral aan het einde van een kwartaal was ze erg gestresst en dat werd nogal eens op mij afgereageerd.”

Onbeschoft

“Op een dag was ze ronduit onbeschoft. In plaats van boos te worden heb ik de mooiste kaart (met een engel op de voorkant) die ik in huis had naar haar opgestuurd. Op de kaart schreef ik “I have the feeling you need a very big hug. With love” 2 weken later belde ze me op. Ze had de kaart ontvangen. Ze had in de armen van een andere collega uitgehuild zo ontroerd was ze dat iemand aan haar had gedacht en dat iemand het begreep. Vanaf dat moment was ze de liefste collega die ik me kon voorstellen.”

Door nét even anders in de situatie te gaan staan stopte het onbeschofte gedrag niet alleen, het zorgde er zelfs voor dat het een lieve collega werd. Natuurlijk werkt dit niet in elke situatie, maar we vonden dit verhaal zo inspirerend dat we het graag wilden delen.

Dank je wel voor dit hartverwarmende voorbeeld, Wilhelmina! 

Heb jij ook zo’n mooi voorbeeld van omdenken? Deel het met ons! Over een vergelijkbaar onderwerp, botte collega’s, hebben we ook een meedenker open staan.

 • Leon

  Hoj Aniek, vervelende situatie. Bij komt het volgende op: Haal in de kleine pauze o.i.d. koffie voor jullie (of thee) en biedt hem dat ongevraagd aan. Kijk hem daarbij vriendelijk aan en negeer zijn (negatieve) reactie. Blijf zonder oordeel vriendelijk, omdat jij vriendelijk wilt zijn naar hem ongeacht zijn reactie. Laat eventueel een stilte vallen. Er moet niet perse iets gezegd worden. Vraag dan eens: "Waar ben je voor het laatst naar toe geweest met vakantie? En wat was daar je leukste belevenis/ervaring? Als ik die vraag zou krijgen, dan zou ik het wat leuk vinden over mijn vakantie iets te vertellen. Ik denk Aniek, dat je zo de mens achter je collega vindt. Tip: laat hem vooral vertellen en stel sturende vragen. Bijvoorbeeld: als hij iets zegt over iets dat hij beleefd heeft, vraag eens: 'Met z'n hoevelen waren jullie?' of 'had je ook goed weer?' Dus luisteren is het belangrijkste. Praten komt op de tweede plaats. Denk hier maar even over en ik hoop, dat je er iets aan hebt. Succes! Groet, Leon
   Reageer

  1 week geleden

 • Kitty Terpstra

  Wauw, wat prachtig! Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het las. Ik geloof dat liefde het antwoord op alles is. Mijn ervaring met moeilijke collega's was altijd: volledig accepteren. Daardoor had ik nooit problemen met hen, terwijl anderen dat wel hadden. Ik bewonderde hun eerlijkheid en daardoor kon ik met ze dealen. Liever hard en eerlijk dan soft en achterbaks. Bedankt voor het delen!

  1 week geleden

   Reageer
 • Maarten Kouwenhoven. Reputatie Academie met Kennis van waarden

  Wat een prachtig voorbeeld hoe je van de dramadriehoek in de compassie-driehoek kunt stappen.

  1 week geleden

   Reageer