In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken? Elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering.
spotify apple podcastsDat kan! We staan altijd open voor nieuwe gasten. Zit jij met een probleem dat je wel eens in onze podcast zou willen bespreken? Vul dan dit formulier in. Mochten we vervolgens meer willen weten over jou of het probleem dat je graag met Berthold wilt bespreken, dan hoor je van ons. Dank je wel!
Ben je benieuwd hoe het na de opnames is gegaan met de gasten uit onze podcast? Bij de meest recente afleveringen hoor je de update aan het einde van elke aflevering, maar de update van de gasten in de eerste 138 afleveringen lees je op 'Hoe is het nu met' pagina.
Meer lezen? Berthold noemt regelmatig boeken in de podcast die hem inspireerden. Op deze pagina vind je een lijst met al zijn favorieten.
Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken en gaat elke week met een gast in gesprek over zijn of haar probleem. Dat kan van alles zijn: faalangst, ongewenst single zijn, een gamende zoon, ontslag, keuzestress of het gevoel te kort te schieten als ouder. Samen onderzoeken ze op een lichte manier of ze het probleem kunnen laten verdwijnen.
Soms zul je jezelf herkennen, soms kun je er iets van leren en boven alles kun je meeleven met deze ontwapenende gesprekken. Oh en lachen natuurlijk, want uiteindelijk doen we allemaal maar wat. Luister nu mee via Podimo, Apple Podcasts, Spotify of RSS. Of scroll naar onder op deze pagina.
We also have an English podcast called The Flipthinking Podcast.
In de gesprekken in de podcast gebruikt Berthold de Omdenkmatrix. Zie hierboven. In deze matrix vind je vier manieren om met een probleem om te gaan. In ieder vakje gebeurt er iets anders met de feiten en jouw verwachtingen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons boek Zoals verwacht loopt alles anders, daarin wordt deze matrix en wat je er mee kan uitvoerig beschreven.
Suus (55) is een alleenstaande moeder van drie kinderen en heeft onlangs haar carrière omgegooid om erotische masseuse te worden. Ze is zelf erg gelukkig met deze keuze, maar tegelijkertijd voelt ze zich egoïstisch naar haar kinderen toe. Ze maakt zich zorgen dat de omgeving van haar kinderen negatief zal reageren en dat dit problemen voor hen zal veroorzaken. Samen met Berthold onderzoekt ze of haar angsten gerechtvaardigd zijn en waarom het voor haar zo moeilijk is om volledig achter haar keuze te staan.
Paula (43) heeft samen met haar ex een zoon van 8 jaar. Sinds enkele jaren heeft zij geen contact meer met de vader van hun zoon. Paula heeft het hier erg moeilijk mee. Ze voelt zich door haar ex genegeerd en heeft het idee dat dit haar rol als moeder belemmert.
Rosalinde (39) heeft een MAVO-diploma en schaamt zich daarover. Ze komt uit een wetenschappelijk opgeleide en welvarende omgeving, en sinds haar jeugd is ze bang dat mensen haar dom vinden, wat haar onzeker maakt over haar plek in de maatschappij. Dit gevoel van niet "erbij horen" beïnvloedt ook haar interacties met nieuwe mensen en het aangaan van relaties. Ze probeert het onderwerp 'opleiding' te vermijden en durft daardoor niet altijd alles van zichzelf te laten zien.
Luc (25) veroordeelt zichzelf wanneer hij ziek is, omdat hij ziek zijn gelijkstelt aan zwakte. In het gesprek met Berthold vertelt hij openhartig over zijn ervaringen met alcohol- en drugsgebruik, zijn pestverleden, zelfmoordgedachten en de verwachtingen van zijn omgeving rondom mannelijkheid. Ondanks meerdere opnames, interventies en een moeizame relatie met zijn familie heeft hij inmiddels vier jaar van herstel en persoonlijke groei doorgemaakt. Samen met Berthold onderzoekt hij hoe hij oude patronen kan doorbreken en zichzelf de ruimte kan geven om kwetsbaar te zijn zonder zelfveroordeling.
Judith (36) eet zelf voornamelijk veganistisch omdat ze moeite heeft met het dierenleed in de veehouderij. Regelmatig voelt ze zich boos en machteloos, vooral wanneer ze via social media wordt geconfronteerd met beelden van dierenleed. Ook in haar dagelijks leven, bijvoorbeeld op werk waarbij er niet altijd rekening is gehouden met veganisten, komen deze gevoelens naar boven. Samen met Berthold onderzoekt ze waar haar gevoel van machteloosheid vandaan komt en hoe ze hiermee kan omgaan.
Welkom bij een nieuwe serie: Een kijkje achter de schermen bij Omdenken. Naast onze podcast en social media-quotes doen we bij Omdenken nog veel meer! In de eerste aflevering duiken we in de Omdenken Theatershow: Zoals verwacht loopt alles anders. In deze special praten hoofdrolspeler Berthold Gunster, bandleider Pepijn Lagerwey en host Marije over alles wat met de show te maken heeft. Hoe is Omdenken uiteindelijk in het theater terechtgekomen? Waarom spelen we al vier seizoenen dezelfde voorstelling? En hoe houden ze het spannend en leuk, zowel voor het publiek als voor zichzelf? Ook krijg je een uniek inkijkje in hoe een dag achter de schermen van een voorstelling eruitziet.
Renske (47) woont samen met haar twee kinderen en een kat. Ze heeft voortdurend last van rommel in huis. Hoewel ze regelmatig het hoognodige schoonmaakt, blijft de rommel zich overal opstapelen. Renske weet niet hoe ze zichzelf kan motiveren om op te ruimen of waar ze moet beginnen. Samen met Berthold onderzoekt ze de mogelijke oorzaken van de rommel en waarom ze zichzelf geen opgeruimd huis toestaat.
Annemarie (53) schaamt zich voor haar ‘muffin’, het vet dat boven haar broekrand uitkomt, en voelt zich daarnaast ook beschaamd over die schaamte zelf, wat haar een dubbel probleem geeft. Hoewel ze vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn, blijft de worsteling met haar muffin haar al jarenlang bezighouden. In deze aflevering gaat ze samen met Berthold op zoek naar de oorsprong van haar negatieve zelfbeeld en wat erachter schuilt.
In deze tweede boekenspecial bespreken Berthold en Marije het boek ‘Verbinding verbroken’ van Johann Hari. Een interessant boek dat op zoek gaat naar de ware oorzaken en passende oplossingen voor depressie in onze moderne samenleving. Het boek verandert onze kijk op depressie. Samen hebben we het over de feiten en fabels van antidepressiva, het belang van community en het gebruik van LSD.
Lianne (27) vindt dat de wereld om haar heen veel te traag gaat. In gesprekken, wanneer iemand iets uitlegt of antwoord geeft, heeft ze vaak al genoeg aan een paar woorden en raakt ze geïrriteerd door langdradigheid. Onder deze frustratie schuilt echter een diepere pijn, geworteld in haar verleden.
Charlotte (32) overweegt samen met haar vriend te emigreren naar Nieuw-Zeeland, maar worstelt met het nemen van een definitief besluit. Haar vriend bezoekt Nieuw-Zeeland regelmatig voor jaar en sinds Charlotte daar zelf ook een tijdje is geweest, voelt ze een sterke drang om daar te gaan wonen. Tegelijkertijd vindt ze het moeilijk om haar huidige leven, en vooral haar moeder, achter te laten. In deze aflevering verkent ze samen met Berthold hoe ze haar twijfels kan overwinnen en tot een keuze kan komen voor haar toekomst.
Lotte (39) worstelt met het loslaten van verschillende relaties in haar leven, zoals oude vriendschappen en ex-stiefmoeders. Ook in de opvoeding van haar 16-jarige dochter merkt ze dat het lastig is om los te laten. Samen met Berthold gaat ze op zoek naar manieren om deze patronen te doorbreken.