Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws.
Omdenken begint altijd met een probleem. Zonder problemen geen omdenken. En een probleem bestaat uit twee dingen: feiten en verwachtingen. Zodra je een tegenstelling ervaart tussen die twee, tussen wat-zou-moeten-zijn en wat-is, ervaar je iets als een probleem. Door de feiten en verwachtingen grondig te onderzoeken, kun je de stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Vervolgens kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.
Berthold Gunster (1959) is de grondlegger van het Omdenken. Hij schreef over zijn gedachtegoed inmiddels een flink aantal bestsellers. Zijn boeken over omdenken in de opvoeding, in communicatie en op het werk gaan al jaren als warme broodjes over de toonbank.
Na zijn opleiding aan de Akademie voor Expressie in Utrecht werkte hij als regisseur en schrijver bij diverse theatergezelschappen. Met zijn team geeft hij sinds 2001 trainingen, shows en workshops over omdenken aan bedrijven en particulieren. Op die manier leert hij steeds meer mensen en organisaties hoe ze kunnen omdenken.
In 2012 besloot Gunster de Nederlandse theaters in te gaan met een hilarische maar ook leerzame show over Omdenken. Deze voorstelling ging vanwege het grote succes twee keer in reprise. Na drie seizoenen keerde Gunster terug in de theaters met een nieuwe voorstelling over omdenken in de opvoeding. De voorstelling Lastige kinderen? Heb jij even geluk was een nog groter succes en stond vier seizoenen lang in uitverkochte theaters door het hele land.
Daarna gooide Gunster het over een andere boeg. Gebaseerd op zijn boek Zoals verwacht loopt alles anders maakte hij een gelijknamige voorstelling over het omgaan met problemen en tegenslag. Deze keer pakt hij groots uit met zijn jongste zoon Beer als ontregelende assistent en een vierkoppige swingende live band. Op dit moment toert hij met deze voorstelling door het hele land.
In deze video leggen we je uit hoe omdenken werkt aan de hand van een aantal voorbeelden.
Met omdenken maak je van een probleem een feit en van een feit een nieuwe mogelijkheid. Er ontstaat iets dat er nooit was geweest als je het probleem niet had gehad. Het probleem is de bedoeling geworden.
Luister dan eens naar de Omdenken Podcast. Daarin luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken?
Zoek op Omdenken in jouw favoriete podcast en er staan tientallen afleveringen voor je klaar over werk, ouderschap, relaties, familie en nog veel meer herkenbare onderwerpen.
Lees vooral één van Berthold Gunsters boeken als je meer wilt weten over de theorie achter het omdenken. Er zijn inmiddels dertien verschillende boeken over omdenken verschenen, allen bestsellers.
bestel boeken