Nuttig ongelukkig

Een depressie over het algemeen geassocieerd met negatieve symptomen zoals het hebben van een sombere stemming, piekeren, energieverlies en een slechte concentratie. Er is echter goed nieuws. Er zijn aanwijzgingen dat er een positief verband bestaat tussen depressie en intelligentie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat depressies een positief effect hebben op het probleemoplossend vermogen.

Uit onderzoek van Paul Andrews blijkt dat mensen met een depressie (sociale) vraagstukken op een meer analytische wijze oplossen dan mensen die niet aan een depressie lijden. Depressieve mensen zouden, door de problematiek in kleinere stukken te verdelen en (veel) langer over die kleinere deelproblemen na te denken, dan ook betere oplossingen kunnen vinden. Bovendien zouden ze door hun depressie beter in staat zijn langere tijd in afzondering over een probleem kunnen na te denken, en ook dat zou het probleemoplossend vermogen bevorderen.

Volgens Paul Andrews is een depressie een truc van je hersenen om je duidelijk te maken dat je complexe sociale problemen moét oplossen. Geen lichamelijk of geestelijk falen dus, maar juist een verassend goed werkend systeem met een specifieke taak en functie.

18 september 2010

Zie voor meer details over het onderzoek een verslag op de website van psychiatrie-nederland.nl.
Met dank aan @Psyned voor de tip.

 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 • Ditte Posthuma de Boer

  Omdat ik niet de vrolijkste ben,vraag ik me wel eens af of de drie hersenschuddingen,2x zwaar,1x licht, die ik heb gehad,daar misschien iets mee te maken hebben.Dan kun je denken wat je wil,maar daar verander je ook niets mee.Beetje positief zijn,als het lukt,helpt wel. Bij mij tenminste!

  3 jaren geleden

   Reageer
 • Ditte Posthuma de Boer

  Wat een opluchting, voel me gelijk een stuk beter!

  3 jaren geleden

   Reageer