Mister Trololo

In de jaren zestig was de Russische baritonzanger Edoeard Chil wereldberoemd in z’n eigen land. Daarbuiten kende niemand hem, maar dat mocht de pret niet drukken.

In 1966 schreef hij een nummer over een cowboy, die door de staat Kentucky te paard naar zijn geliefde vrouw Maria rijdt. Mooi thema, mooi lied, maar het was destijds verboden in het communistische Rusland om teksten te zingen die ook maar íets met Amerika te maken hadden. De USSR keurde het lied af en verbood Chil het te zingen.

Chil zou in die tijd een optreden geven op de nationale televisie, en had geen tijd meer om het inmiddels verboden lied te herschrijven. Dus besloot hij het lied te neuriën en met ‘trololoo’-achtige klanken die hem op dat moment te binnen schoten, de melodie aan te vullen. Het werd helaas niet de internationale doorbraak voor Chil. Dus leefde hij in betrekkelijke rust verder en zong zo hier en daar z’n mopjes.

Tot….juli 2011. Iemand had het optreden uit 1966 opgepikt en op Youtube gezet. Al gauw ging het filmpje de héle wereld over. Mister Trololo werd 45 jaar na dato letterlijk wereldberoemd.

Als Rusland destijds het lied niet had verboden, had Chil nooit de tekst vervangen door ‘Trololo’ en was hij  nooit uitgegroeid tot dé YouTubehit van 2011.

Chil genoot van z’n late en onverwachte succes. De inmiddels 77-jarige zanger daagde fans uit om een tekst bij het nummer te schrijven en zong het nummer voor en met verschillende mensen uit heel de wereld over de webcam vanuit z’n huis.

De makers van de Amerikaanse tekenfilm Family Guy maakten er een briljante persiflage op.

Helaas heeft hij niet lang meer van z’n succes kunnen genieten. In juni 2012 overleed hij aan een hersenbloeding.

Jochem Gunster
Juni 2012


 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 •  
   
   
     
 •