techniek
omdenker

Vrouw in de techniek

Yvonne vindt het lastig om als vrouw in de wereld van de techniek te studeren en straks te moeten werken. Ze heeft last van de vooroordelen van haar mannelijke medestudenten en collega’s en vraagt zich af hoe ze hier het beste mee om kan gaan. Denk jij met haar mee?

Yvonne mailde ons het volgende:

Hoe denk ik om dat ik het idee heb dat de waarde die ik binnen een bedrijf kan brengen niet ingezien wordt?

Ik ben een vrouw in de techniek (momenteel nog een studente). Binnen mijn opleiding en in mijn vakgebied zijn er niet veel vrouwen. Ik heb het idee dat er een aantal voordelen zijn om als vrouw tussen de mannen te zitten. Zo schijn ik best snel een baan te kunnen vinden omdat vrouwen in de techniek gewild zijn. Ook zijn er docenten die de vrouwen op mijn opleiding extra willen helpen.

Toch ervaar ik ook veel negatieve aspecten van een vrouw zijn in de techniek. Zo merkte ik in de eerste jaren van mijn studie al dat wanneer een vrouw in de klas een vraag stelde, daar veel zuchten en kreunen bij gepaard gaan.

Mijn probleem, op dit moment en van de afgelopen jaren, is de verwachting die vele heren van mij hebben. Ze verwachten bij voorbaat dat ik niet weet waar ik het over heb. Dit maakt dat ik het bij voorbaat ook al niet goed kan doen. Alles wat ik zeg en doe is een bevestiging van hun verwachtingen. Dit is iets wat ik niet met feiten kan onderbouwen maar alleen met mijn ondervindingen. In vele situaties krijg ik van heren reacties dat ik niet weet waar ik het over heb. Ik krijg vaak het gevoel niet serieus te worden genomen. Door deze reacties word ik onzeker. Ik wil natuurlijk dat men de waarde die ik kan brengen inziet.

Nu zou het natuurlijk kunnen dat ik het allemaal verkeerd zie en dat het helemaal niet is omdat ik een vrouw ben. Mogelijk is het mijn manier van communiceren. Ik ben al veel bezig geweest met mijn vraagstellingen, reacties en opmerkingen anders te verwoorden. Ik heb hier nog geen verschil in ondervonden.

Ik heb het idee dat de situatie accepteren voor mij niet de oplossing is. Ik heb het idee dat ik niet zou kunnen groeien en mijn doelen kan bereiken als mijn (toegevoegde) waarde niet ingezien kan worden.

Kan Yvonne dit omdenken? Is er een manier waarop ze juist gebruik kan maken van het feit dat zij als vrouw in de techniek in de minderheid is? Of hebben jullie zelf zoiets meegemaakt? Hoe ben je daar mee omgegaan? Laat het weten!

Foto: WOCinTech
Licentie: CC BY 2.0
 • Margreet Andriol

  Volgens mij ben je als je je best doet te laten zien wat je waard bent niet aan het omdenken, maar aan het tegendenken. Ik heb net een boekje gekocht van Michel Taal, 'Faalkracht' heet het. Om te leren falen stelt hij zich ten doel om te falen. Als dat lukt heeft ie dus succes. Misschien kan het je doel zijn om de verwachtingen (ze kan het niet) te gaan bevestigen en ondertussen wel gewoon als jezelf (dus vakbekwaam) je werk te doen. Zie het gewoon als een spel dat je aan het spelen bent.
   Reageer

  2 maanden geleden

 • Anoniem

  Tja herkenbaar. Ik werk ook als vrouw in de techniek tussen de mannen. Ik heb ook geen technische opleiding maar ben wel volwaardig lid van de projectteams. En gezucht en gesteun en alle vooroordelen herken ik, helaas. Mars en Venus zitten qua werk attitude exact anders in elkaar. Even heel zwart wit gezegd overschatten mannen zichzelf sneller en onderschatten vrouwen ZiChzelf sneller. Aan beide kanten heeft dit voors en tegens. Mannen tonen meer lef en nemen meer risico's waardoor soms meer dingen bereikt worden. Vrouwen zorgen eerst dat datgene wat ze moeten doen goed is voor ze verder kijken. Moet je je als vrouw in een mannen wereld dan maar aanpassen aan hun manier van doen? Nee, absoluut niet. Met stoere mannen praat en haantjes gedrag ga je het nooit winnen. Want dan ben je uiteindelijk de kenau, de bitch of iets dergelijks. Bovendien voel je jezelf dan nog slechter omdat je dubbel verloren hebt (van de mannen en nog belangrijker van jezelf). "Versla" ze op eigen terein, met datgene waar jij goed in bent. Ga je niet mengen in het haantjesgedrag maar laat zien dat het je koud laat. Laat zien waar jouw kracht als vrouw zit NL het samenwerken. laat merken dat jij niet met een strijd bezig bent en geen bedreiging voor Ze bent.
   Reageer

  3 maanden geleden

 • Irene

  Beste Yvonne. .het klinkt alsof je al dusdanig geprogrammeerd bent dat je bij voorbaat al denkt dat ze wel vooroordelen zullen hebben. Dat is ten eerste van jou naar hun toe al een vooroordeel maar ten tweede beïnvloeden jou gedachten jou manier van vragen stellen. Dus denken letterlijk om. ..denken er zijn geen vooroordelen, ik heb goede vragen, als ze zuchten is dat omdat ze de vraag zelf niet hebben bedacht en daar van balen. Etc. En neem.kleine stapjes je zal het niet in 1dag omgedraaid hebben. Succes
   Reageer

  3 maanden geleden

 • cindy

  hoi Yvonne Ik werk zelf in de installatie techniek en doe storingen en oh aan cv ketels, Ik heb MTS nivo 4 gedaan met nog 30 jongens in de klas, gelukkig werd ik snel vrienden met 2 jongens en de rest heb ik genegeerd en af en toe een conflict gehad die ik dan won daar hard terug reageren. En op de werkvloer lijkt het erop alsof je je altijd moet bewijzen voor ze je serieus nemen. Een baas die je accepteert en achter je staat help heel veel. En ik werk nog steed met veel plezier tussen alle mannen.

  3 weken geleden

   Reageer
 • Heleen

  Ongeveer 40 jaar geleden ben ik naar de MTS gegaan, want ik heb iets met elektro. We waren met 2 meisjes op de MTS. Een volgde bouwtechniek en ik volgde elektrotechniek. Nu 40 jaar later werk ik nog steeds in de elektrotechniek. Ik heb 40 jaar geleden toen mijn hart gevolgd en zou het zo weer doen. Tot nu toe heb ik met plezier gewerkt. En inderdaad sommige mannen denken anders, maar dat doen vrouwen ook. Als je aan sommige vrouwen vertelt dat je in de techniek werkt kijken ze je vreemd aan en verklaren je voor gek. Terwijl als ik ergens gewerkt heb, hoor ik achteraf van een mannelijke kennis, hé die vrouwelijke kennis van je werkt in de techniek, dat is wel tof zeg. Volg gewoon je hart, als dat bij de techniek ligt gewoon verder gaan, anders krijg je er later spijt van. Laat die mannen en vrouwen maar kletsen, ze zijn gewoon jaloers dat jij het beroep hebt gekozen dat je graag wilde.

  1 maand geleden

   Reageer
 • Babiche

  Begin een eigen bedrijf met alleen maar vrouwen in de techniek en maak daar je onderscheidend vermogen van! Wedden dat je daar geroemd om gaat worden.

  1 maand geleden

   Reageer
 • Hans Jansen

  Als man werkend in de techniek kan ik alleen maar zeggen tegen Yvonne dat ze moet doorzetten. In mijn nu 30 jarige carrière heb ik alleen maar vrouwen meegemaakt die een positieve invloed hadden op de werksfeer. Laat je niet wegzetten. Bouw je kennis en ervaring op en wees er van overtuigt dat je er dan wel komt. Een vrouw mist misschien wat spierkracht. Maar dat is makkelijk te compenseren met een slim hulpmiddel. Gebruik ik ook. Dus gebruik je hersens en sociale skills. Succes!

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Ramona

  Beste yvonne, Ik zit al 18 jaar in de installatietechniek als monteur. Ik ben altijd serieus genomen door mijn collega-monteurs. Als vrouw zijnde heb ik gemerkt dat je je altijd nog wat meer moet bewijzen dan een man in dit wereldje. Ik denk dat het ook afhangt van het bedrijf waar je werkt. Ik heb bedrijven gehad die mij totaal niet serieus namen en het laatste bedrijf waar ik al 16 jaar werk namen mij wel serieus Totdat ik de overstap wilde maken van monteursfunctie naar een hogere functie. En totop vandaag zie ik dat ik gewoon niet hogerop kom en de mannelijke collega's hier voorrang bij krijgen. Mijn mening is gewoon een leuk bedrijf zoeken en bij aanvang de doorgroeimogelijkheden bespreken. Ik ben zelf ook weer aan het solliciteren en ze nodigen me vaak uit voor een gesprek, maar wat ik merk daarbij is dat ze nieuwsgierig zijn. Het voelt als aapjes bekijken... Ze zijn nieuwierig naar de vrouw met 18 jaar ervaring, maar uiteindelijk kiezen ze dan toch weer voor de man met minder ervaring. Niet opgeven! Je hebt gekozen voor de techniek en je bent er goed in. En er zijn bij ieder bedrijf mannen die het niet kunnen handelen dat een vrouw beter is dan hun. Focus je op degenen die positief zijn!

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Katja

  Zoals je zelf aan het begin in feite al zegt: je bent niet in de minderheid, je bent uniek! Nu voelt het misschien nog dat jij je moet aanpassen aan de rest. Maar wat je ook doet, dat zal niet werken want je medestudenten zijn kennelijk simpelweg nog niet gewend aan vrouwen in de techniek. In plaats van energie te steken om jezelf aan te passen, gebruik je energie om je eigen unieke zelf te blijven. Biedt bv een workshop 'hoe ga je om met vrouwen in techniek' aan op je opleiding, er zijn vast medestudenten die daar meer over willen weten. Bij het zoeken naar werk ga jij straks opvallen terwijl je medestudenten moeten concurreren met heel veel van hetzelfde: mannen... Heel veel succes!

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Alice

  Beste Yvonne, heb vertrouwen in jezelf. Zorg wel dat je weet waar je het over hebt. Ik ben ook een vrouw in de techniek en bij vergaderingen en bijeenkomsten meestal de enige vrouw. Voordeel is dat de mensen mij zich altijd herinneren. Daarom vindt mijn werkgever het een voordeel dat ze mij in kunnen zetten. Ze zien me namelijk niet over het hoofd. Ik wens je veel succes.

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Inge

  Ik ben zelf 2 jaar geleden afgestudeerd aan HBO Bouwmanagement en sindsdien werkzaam bij een aannemer. Ik herken de vooroordelen die jij ervaart. Bij ons op de opleiding waren er ook maar enkele vrouwen tussen al die mannen. Wij als vrouwen werden inderdaad anders aangekeken als de mannen. Maar alleen in het begin! Op het moment dat jij een vraag stelt, moet je zeker van je zaak zijn. Je moet niet twijfelen aan jezelf! JIJ hebt een vraag omdat er iets niet duidelijk is, JIJ wil dat weten. Niet de mannen die bij jou in de klas zitten. Waarschijnlijk vinden zij het te beschamend om die vraag te stellen, want je wil niet "minder slim" overkomen dan je vrienden. Probeer andere mannelijke studenten in jouw klas te helpen met hun problemen. Zo wordt hen duidelijk dat jij ook van wanten weet. Ze leren uiteindelijk dat jij wel dergelijk van waarde bent. Dit is in lijn met het verhaal van Ad. Ga je niet anders voordoen, blijf gewoon jezelf! Ze zullen jouw waarde gaan herkennen. Niet alle mannen zullen bijdraaien, het blijven uiteindelijk toch een beetje "haantjes", maar er zullen er zich genoeg normaler gaan gedragen. Ik heb een ding geleerd van al die mannen: Mannen zeggen wat ze vinden en daar mee uit! In tegenstelling tot vrouwen, die nog maanden later kwaad kunnen zijn, zeggen mannen wat ze vinden en dan is het goed. Ze hebben hun zegje gedaan. Hou dat altijd in je achterhoofd, het hoeft niet persoonlijk te zijn. Heel veel succes!

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Margreet Andriol

  Volgens mij ben je als je je best doet te laten zien wat je waard bent niet aan het omdenken, maar aan het tegendenken. Ik heb net een boekje gekocht van Michel Taal, 'Faalkracht' heet het. Om te leren falen stelt hij zich ten doel om te falen. Als dat lukt heeft ie dus succes. Misschien kan het je doel zijn om de verwachtingen (ze kan het niet) te gaan bevestigen en ondertussen wel gewoon als jezelf (dus vakbekwaam) je werk te doen. Zie het gewoon als een spel dat je aan het spelen bent.

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Pieterse

  Praat eens met de vrouwen die al in de techniek werken. Ik ben werkzaam bij een grote aannemer en er werken meerdere vrouwen in onder andere de werkvoorbereiding. volgens mij is dit bij de zuster bedrijven die specifeek in de techniek zitten ook het geval.

  2 maanden geleden

   Reageer