Meedenker Hooikoorts
omdenker

Hooikoorts

Als je er zelf last van hebt kan het je niet ontgaan zijn: het hooikoortsseizoen is weer begonnen! Het is natuurlijk afhankelijk van de pollen waar jij het meest last van hebt, maar ik word thuis inmiddels weer regelmatig opgeschrikt door de heftige niesaanvallen van mijn vriend. Mijn eigen hooikoorts steekt meestal in mei de kop op en ik kijk er niet bepaald naar uit…

Vandaar dat Arno Vlooswijk van Pollennieuws en Hooikoortsradar ons mailde met een vraag over het omdenken van hooikoorts.

Het krijgen van hooikoorts-achtige klachten kun je vrij technisch of medisch benaderen. Er komt een (in principe ongevaarlijk) allergeen op je slijmvlies. Maar je immuunsysteem denkt daar anders over, ziet het als een bedreiging en wil daar vanaf. Met als gevolg een allergische reactie. Vaak wordt bij de klachten alleen gekeken naar de fysieke symptomen: last van je neus, ogen e.d. Maar er zit zeker ook een belangrijke mentale kant aan. Hooikoortsklachten zijn namelijk ook erg slecht voor je humeur.

Mijn vraag is of er meedenkers zijn die juist op dit mentale aspect van dealen met hooikoorts hun licht zouden willen laten schijnen. Ik ben benieuwd naar jullie goeie ideeën om het vooral je humeur niet te laten bederven en je zelfvertrouwen op peil te houden.

Juist op de mooie dagen moet ik binnen blijven omdat ik buiten niet kan stoppen met niezen. Als mijn vrienden balen van een zomerse regenbui, kan ik eindelijk weer normaal adem halen. En make-up dragen is in deze periode geen goed idee omdat ik na een fietstochtje naar mijn werk meer mascara op mijn wangen dan op mijn wimpers heb zitten.

Herken jij dit? Heb jij ook last van hooikoorts? Laat ons dan weten hoe jij om gaat met het mentale aspect van deze klachten. We zijn benieuwd!

 • Miranda

  Nou beste Karin, dat klinkt heel simpel, maar is het niet! Ik zelf heb hooikoorts en helaas nog een aantal andere mensen in mijn omgeving hebben er ook fors last van. Helaas hebben we met z'n allen nog niks ontdekt wat blijvend werkt, inclusief alle oplossingen die je aandraagt.
  Volgens mij is het enige antwoord op deze vraag dan ook 'niet'. Hooikoorts kun je niet omdenken, het is gewoon kut.
   Reageer

  1 maand geleden

 • Thomas

  Ga op zoek naar een imker in de buurt en koop echte rauwe honing. Omdat de bijen de pollen uit jouw buurt gebruiken lukt het vaak je immuunsysteem te helpen de pollen te herkennen. Werkt bij mij elk jaar weer. En het is ook een gezond alternatief voor suiker. Dus in mijn ogen een win win situatie.
   Reageer

  4 weken geleden

 • Leo Bellekom

  Doe eens anders. Pak de bus en de trein. Een dagje museum. Een rondvaartboot waar je binnen kunt zitten. Bezoek een vriend(in) die al een hele tijd op je lijstje staat en waar je nog aan toe gekomen bent. Er staat vast nog wel iets op je bucketlijst wat je ook binnen kunt doen. En zodra je weer naar buiten kunt, pak dan iedere moment buiten wat je gelukkig maakt. Succes
   Reageer

  1 maand geleden

 • Jacobus

  Ik bekijk dit seizoen door een inktzwarte bril, dan geniet ik er meer van. (Er hoort een tekening bij van een gezicht met een donkere zonnebril.) Ik ben dol op de zee, maar woon daar ver vandaan. Wij (mijn vrouw en ik) hebben 3 kinderen en het verlangen naar de zee kan ik met mijn vrouw niet delen. Dus in het hooikoortsseizoen pak ik af en toe de trein (geen rijbewijs) voor een ego-dag en geniet daar dubbel van, aan zee zijn minder/geen pollen. Vanaf februari neusspray (mometasonfuroaat) en blauwe pillen (desloratadine) 1 tot 2 x per 24 u., tai-chi oefeningen (heeeeeel simpele) zodat ik recht blijf lopen en de juiste ademhaling een gewoonte wordt/blijft, 2x per dag 2inhalaties symbicort (ik ben astmatisch en de prikkels werken een astma-aanval op). Ik ben dit jaar in februari gestart met een kuur (hooyfree) en het lijkt te helpen. Ben minder stemmig en heb heel veel minder last van mijn ogen. In de toekomst hoop ik iemad te vinden met een winterdip. Dan werk ik in de winter extra en neem in de lente meer vrij om te chagrijnen en te schrijven/schilderen. Tijdens mijn 'lentestresstijd' heb ik gek genoeg meer ideeën. De avonden zijn prettiger, dus ben ik 's avonds productiever. Overdag moet ik toch werken en dan kan ik toch niets maken. Sinds ik Game of thrones heb ontdekt denk ik te pas en te onpas 'Winter is coming'. Volgens mij komt hooikoorts steeds vaker voor, dus begrip neemt toe. Hoop dat je iets vind dat helpt.

  19 uren geleden

   Reageer
 • Agnes

  Ik heb het aan mijn ogen met de hooikoorts en een tijdje buiten lopen in lekker warm weer is geen optie voor mij. Toch ziet de wereld er een stukje beter uit met een pilletje innemen tegen de hooikoorts en zoveel mogelijk een zonnebril dragen wanneer je buiten ben.

  6 dagen geleden

   Reageer
 • wim

  Neusspray van de _KNO arts verlicht heel goed en allergie oogdruppels p

  6 dagen geleden

   Reageer
 • JPM

  In Januari 2016 ben ik begonnen met afvallen. Er was een medische noodzaak vanwege een BMI van ruim 38. In 4 maanden tijd was er ruim 20 kg af, en nu na bijna 17 maanden meer dan 30 kg. Naast mijn medicijnen tegen te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte, viel mij vorige zomer pas op dat ik mijn hooikoorts medicijnen niet had gebruikt. Niet dat iedereen 30 kg moet afvallen, maar denk ook eens na over gezonde voeding en een regelmatig eetpatroon. Ik vermoed voor mij hét medicijn tegen hooikoorts waar ik ruim 25 jaar last van heb gehad. In de zomermaanden moest ik nog ondersteuning zoeken met neus en oogdruppels naast de zwaarste tabletten.

  6 dagen geleden

   Reageer
 • Esther

  Ik let vooral op het mooie weer en alles dat groeit en bloeit! Qua tips, bij een erge bui helpt een neusdouche zodra je weer binnen bent. Draag buiten een zonnebril, liefst een die op je gezicht aansluit. En Clinique heeft mascara die je met water van 38 graden eraf wast, dus niet met tranen!

  6 dagen geleden

   Reageer
 • Wil

  Hooikoorts van eind februari tot eind oktober. Laat me er niet door weer houden om buiten te zijn ben nu eenmaal een buitenmens. Dit jaar eindelijk pilletjes gevonden die van 's morgens tot eind van de middag verlichting brengen. Woon sinds een jaar in een heel groene buurt en verleden jaar was daardoor niet zo prettig. Ben nu ook ondanks de pilletjes die helpen naar een biologische boerderij geweest en heb honing uit de buurt gekocht in de middag een flinke theelepel innemen en het gaat helemaal prima. Lijkt wel of mijn weerstand beter wordt. Voor mij mag alles op dit moment groeien en bloeien ik wordt er weer vrolijk van

  6 dagen geleden

   Reageer
 • Marianne

  Zelf flink last van hooikoorts al sinds ik heel klein ben, dus nu zeker zo'n 40 jaar. Positief aan hooikoorts is dat het dan tenminste mooi weer is en dat heb ik toch liever dan kou en regen. Waterproof make-up doet wonderen en ga op zoek naar de medicatie die bij jou past. Niet alles werkt bij iedereen hetzelfde. En inderdaad kun je dan ook blij zijn met een regenbuitje. Dus geen reden voor een slecht humeur!

  6 dagen geleden

   Reageer
 • Cynthia

  Misschien niet omdenken, maar el belangrijk: immunotherapie! Je krijgt bij een allergoloog iedere keer kleine beetjes van hetgeen waarvoor je allergisch bent ingespoten, 10 weken achter elkaar, 3 jaar. Ik heb het voor het 2e jaar nu gehad en ben bijna helemaal van mijn hooikoorst af. Dus mijn advies: loop er niet meer verder, laat je doorverwijzen naar een allergoloog voor immunotherapie als medicatie niet afdoende helpt. Je krijgt je leven en het genieten van de lente en zomer ervoor terug!

  6 dagen geleden

   Reageer
 • Karin

  Het houdt vervelende mensen op afstand! 'Oh je bent verkouden, ik kom niet in de buurt.'

  6 dagen geleden

   Reageer
 • Karin

  Ik heb geen moeite om de aandacht te krijgen! #niesbui

  6 dagen geleden

   Reageer