concertkletsers
omdenker

Concertkletsers

Toen we een mail kregen van Ilonka over haar probleem, wist ik zeker dat hier meer mensen last van hebben. Sterker nog: ik erger me zelf ook regelmatig kapot. Onlangs nog bij een concert van Glen Hansard in Carré. Uitverkocht, een chique zaal vol met fans van deze Ierse zanger. Maar helaas, ook daar zaten ze in de zaal: de concertkletsers.

Ilonka mailde ons het volgende:

Ik hou ontzettend veel van muziek, ben een echte muziekfan en ik ga dan ook geregeld naar concerten. Maar de laatste tijd wordt mijn concertplezier vreselijk vergald door mensen die maar blijven praten tijdens het optreden. Er wordt hard gelachen en veel gekletst. Het lijkt steeds meer een tendens te worden om actief te socializen tijdens een live optreden zonder rekening te houden met de concertbezoeker die wel wil genieten van de muziek. Natuurlijk wordt er wel eens wat gezegd, of gepraat, maar het lijkt de laatste tijd steeds erger te worden. Geroezemoes alom en regelmatig hinderlijk en storend. Akoestische nummers worden verstoord en a capella heeft hierdoor ook z’n glans verloren.

Ik vind het respectloos ten opzichte van de artiest, de band en de concertbezoeker en ik erger me er enorm aan. Ik probeer het meestal te negeren, maar dat lukt niet altijd. Vervolgens vraag ik netjes of iemand z’n mond wil houden, maar ook dat heeft niet altijd effect. De laatste keer heb ik “Hou je bek toch dicht” de zaal in geslingerd, hetgeen absoluut niet bij mij past, maar ik word er zo boos en verdrietig van. Mijn liefde voor muziek wordt hierdoor de nek om gedraaid.

 Wellicht kunnen jullie dit omdenken? Ik heb een creatieve geest, ben altijd positief en denk vaak buiten de doos, maar hier kom ik niet uit…

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel je deze irritatie met Ilonka en mij? Wat doe je als jij er last van hebt? Of ben jij zelf misschien wel zo’n concertkletser? Kortom: hoe denken we dit om? Alvast bedankt voor het meedenken!

 • Thijs

  vraag aan de concertkletser of je moet vragen of de muziek zachter moet spelen zodat hij zich beter verstaanbaar kan maken!
   Reageer

  5 maanden geleden

 • Jos van der Poel

  Ik vraag aan de "stoorders"; "Zal ik even vragen of de artiesten stoppen? Dan kunnen jullie rustig praten". Meestal worden ze dan stil
   Reageer

  5 maanden geleden

 • Theo Renes

  Dit probleem is enórm herkenbaar... Ik erger me er zelf ook rot aan. Ik heb het volgende nog niet in de praktijk gebracht, maar... probeer het eens . Neem papieren met tekst mee. In die tekst leg je kort, maar met passie, uit waarom jij zo geniet van muziek. En die deel je dan uit aan concertkletsers. Ze zijn dan in elk geval even stil tijdens het lezen...
   Reageer

  5 maanden geleden

  • Anoniem zegt:

   neem meerdere papieren mee zodat je ze blijven lezen

   5 maanden geleden

 • Jeanette Mennes

  Wat omdenkinspiratie... Kletsen tijdens een concert... Dat maant de muzikanten tot stilteklank, tot zitten en luisteren naar het publiek. Het publiek, is de ultieme muzikant. Zeg, kunnen jullie wat harder kletsen? Jullie links daar wat meer als bas. Jullie rechts daar wat meer als een trompet. Die noten op de zang mistte ik nou nog net, nu ben ik klaar om het concert te spelen. Kletskoppig... Iemand in het publiek die weigert te kletsen tijdens het concert... Lekker Kletsen tijdens een concert? Laten we dan samen een dijenkletser doen, dat kletst lekker mee op het ritme van de drum. Kletsen tijdens een concert? Een Gesamtconcertwerk in uitvoering, uitvoerig besproken, zelfs voordat het concert voorbij is. Kletsen tijdens het concert? Zijn ze allemaal van de pers? Wat komt er morgen dan wel niet in de krant? Kun je ook allemaal opstaan om dan een mooie foto te maken voor het nieuwsartikel?

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Heiko de Jonge

  Als je er goed in bent is een aardige mogelijkheid om je op een positieve manier in het gesprek te mengen. Maar de kans bestaat -ik merk dat bij mezelf altijd- dat als ik de grens eenmaal over ben om er iets van te zeggen ik ongelofelijk geïrriteerd reageer. Ik heb wel eens heel hard geroepen: 'GEZELLIG HIER HÈ?' Maar ja, daarmee zet je als snel kwaad bloed. Wat echter ook kan: Een stapeltje kaartjes bij je dragen met een humoristische tekst als 'vervelend hè, die muzikanten die zonder respect door je verhaal heen spelen'. Of juist heel serieus: ik heb lang uitgekeken naar dit concert en het heeft me ook aardig wat gekost. Dat geldt ws. voor veel mensen hier. Ik begrijp heel goed dat je gezellig wilt praten maar je zou ons -en de muzikanten waarschijnlijk- een groot plezier doen wanneer je daarmee wilt wachten tot na het optreden. Bij voorbaat dank! Of dus een hele stapel met allerlei variaties op dit thema. Zoiets? (en dan die kaartjes als free cards mee kunnen nemen de zaal in?)

  4 maanden geleden

   Reageer
  • Heiko de Jonge

   Ook een idee: een kaartje met de tekst 'je verknalt mijn concert, vergoed je dan ook mijn kaartje?' (als in 'u staat op mijn plaats, wilt u dan ook mijn handicap hebben?')

   4 maanden geleden

 • Chris

  Lekker hard meezingen en je eigen feestje maken!

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Pien

  Het heet 'de Hollandse ziekte' of iets dergelijks, heb ik mij door kenners in de 'business' laten vertellen. De artiesten die Nederland aandoen weten inmiddels dat het zo is, ze vinden het absoluut niet tof. Het is een probleem van de Nederlanders. Helaas. Ik kreeg er ruzie over in Tivoli Vredenburg tijdens een concert omdat ik de mensen vroeg waarom ze dan niet gewoon naar de kroeg gingen. Ik begrijp het niet en als oud artiestenproducent, zal ik het ook nooit begrijpen. Kennelijk hebben onze concertbezoekers tegenwoordig geld genoeg om veel neer te leggen voor een duur concertkaartje om er vervolgens doorheen te ouwekletsen. OMdenken? Ik zou graag willen dat die kletsers zich konden inleven in de mensen die op het podium staan en daar hun ziel en zaligheid in iets leggen dat vervolgens wordt vertrapt als een onbetekenend insect. Zo zonde, omdat het uiteindelijk tot kaalslag in onze concertzalen zal gaan leiden.

  4 maanden geleden

   Reageer
 • JJ Koole

  Het grote verschil tussen muzikale interactie en perfectie in audio-kwaliteit: Als je thuis op je dure, perfecte hifi-instalatie de muziek luistert, met prachtige boxen, wellicht high-res bestanden, gewoon perfect qua geluid, dan weet je dat die perfectie nooit in een een een of andere zaal behaald kan worden. De acoustiek is anders als in een perfecte studio, en dat hoor je! Maar je krijgt er iets voor terug: je hebt mensen om je heen. Dat is gezelliger, je ziet en ervaart wat hun reactie is op die prachtige muziek, kortom je maakt onderdeel uit van het geheel van muziek artiesten en toehoorders, er ontstaat iets tussen hen in. Wat met perfect geluid zonder stoorzenders nooit zou kunnen. Dan is de audio perfect maar de ambiance gemankeerd. Soms wil je dat gewoon, dan ga je in je eentje in je eigen huiskamer het perfecte beluisteren....

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Peter

  Volgens mij gaan mensen om verschillende redenen naar een concert. Belangrijkste voor allemaal is om plezier te hebben. Voor de 1 betekent dit gefocust luisteren, voor de ander is dat een avondje uit met grienden en goede (achtergrond) muziek. In beide gevallen is er interactie. Bij de één interactie tussen muzikant en luisteraar en bij de ander interactie tussen bezoekers onderling. Volgens mij kiezen mensen zelf voor de interactie die zij op dat moment het meest interessant vinden. Ook een opdracht voor de muzikant dus om hiermee om te gaan. Overigens hebben grote kroegen hier een oplossing voor: op de dansvloer klinkt de muziek hard, bij de bar (die ver van de dansvloet/het podium is) geldt de muziek als achtergrond. Misschien dus achterin de zaal een kroeg setting inrichten voor de praters?

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Marco

  Vanuit het publiek is reageren op 'praters' zinloos, soms werkt het, slechts binnen een straal van een meter om je heen. Het mooiste is als artiesten er wat mee doen (die zich overigens ook ergeren). Laatst zag ik de 'bluegrass boogie man' die vrijwel akoestisch speelden. Het publiek kakelde maar door het was immers voorprogramma. De zanger legde vriendelijk uit na drie nummers dat enige stilte wenselijk was of we onze mond even dicht wilde houden. Het werd daardoor even rustig, maar erg lang duurde het niet. Ik vond het wel een mooi statement. Het is een begin.

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Rufus Von der Fuhr

  Laat de muziek voor je spreken ipv spreken door de muziek Kwestie van omdenken

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Monique

  Binnenkort avondje omdenken in de schouwburg met een groep vriendinnen, ook maar s uitproberen in het theater; gezellig kletsen en kijken of er een een goeie omdenking van de omdenkers komt. Vervolgens toepassen in bioscoop, concert, theater etc.

  4 maanden geleden

   Reageer
 • LJZ

  Enthousiast meezingen met de artiest, het liefst in hun oren, zodat je hén stoort in het gesprek. Als ze dan verstoord naar je kijken, zeg je: gave muziek hè? Genieten jullie daar ook zo van?

  4 maanden geleden

   Reageer