botte collega
omdenker

Botte collega

Anniek heeft last van een botte collega. Ze zit een beetje vast met haar probleem en zou er graag anders mee om willen gaan. Aangezien haar dat zelf niet lukt, vraagt ze om jullie hulp om anders tegen dit probleem aan te kijken en anders met haar collega om te gaan. Denken jullie met haar mee?

Anniek verwoordt haar probleem als volgt:

Ik heb een collega. Hij gaat ermee stoppen, maar tot die tijd…

Hij moet niets van me weten, maar we moeten nog even samenwerken. Eigenlijk hoort hij me te begeleiden (ik ben in opleiding), maar hij negeert me. Als ik vriendelijk groet en zeg ‘tot morgen’, krijg ik hooguit als reactie een kortaf ‘ja’. 

Ik weet dat ik hem niet kan veranderen, maar ik wil er zelf graag anders mee omgaan. Het anders zien. Nu zie ik er steeds tegenop om hem te ontmoeten.

Eerder hebben we (met een gespreksleider) om tafel gezeten. Hij heeft toen heel veel frustraties geuit, welke helemaal niets met mij te maken hebben, maar hij wel op mij afreageert. We hebben besproken hoe met elkaar om te gaan. Daar komt in de praktijk helaas niets van terecht. Ik heb dit zowel ‘live’ als via mail echt op vriendelijke toon geprobeerd aan te kaarten en terug te pakken op gemaakte afspraken. Helaas zonder succes. 

Ik word er echt verdrietig van en zie er tegenop om te gaan werken. Het is dat ik het werken en de kinderen met wie ik werk echt zo ontzettend leuk vind (en de kinderen niet wil laten barsten).

Help mij alsjeblieft. Hoe kan ik dit omdenken?

Hoe kan Anniek dit omdenken? Is er een manier waarop ze juist gebruik kan maken van het lastige gedrag van deze collega? Kan zijn gedrag de bedoeling zijn? Of hebben jullie zelf ook zo’n collega? Hoe ben je daar mee omgegaan? Laat het weten!

 • Ria van Loenen

  Je weet natuurlijk wel dat wij anderen niet kunnen veranderen. We zullen dus zelf iets moeten doen. Wanneer ik iemand in mijn omgeving heb waarmee het botst, probeer ik, net als jij, te praten met diegene om tot een betere relatie te komen. Mijn waardering voor wat je allemaal al geprobeerd hebt is groot :). Maar als het allemaal geen resultaat heeft, zal ik mij afvragen wat deze persoon mij kan leren. Ik zelf ben bijvoorbeeld niet sterk in grenzen trekken in een situatie. Kan ik dus hier leren een grens te trekken? Trainen? Of voel ik me zonder zijn bevestiging dat ik het goed doe, niet gewaardeerd? Dan kan ik trainen mijzelf lief te hebben zonder dat hij mij dat geeft. Heb ik geen geduld? Ik kan trainen via deze persoon om geduld te hebben, hem te accepteren zoals hij is. Het is ook eindig, hij gaat weg. Of: wil ik persé door iedereen lief gevonden worden? Bij deze persoon kan ik trainen dat het niet uitmaakt of hij mij wel of niet lief vindt, ik ben niet van zijn goedkeuring afhankelijk om mij zelf lief te vinden. Kortom: het omdenken laat je zien wat een geweldige leermeester hij is. Hij moet je eigenlijk begeleiden: dat doet hij niet. Maar wow, wat kan hij je veel leren ( over jezelf). Grijp die kans! De mensen die het meest vervelend tegen je doen, zijn je beste leermeesters! Nog een kleine toevoeging die ik zelf bij mij thuis in het zicht heb hangen: Het ego zegt: Er word je iets aangedaan! Strijd! De ziel zegt: Er word je iets zichtbaar gemaakt! Kijk! Het innerlijke omzetten, dat is omdenken :) (Het is triest, zo iemand die geen plezier heeft in zijn leven..). Hartegroet, Ria.
   Reageer

  1 week geleden

  • Gerda Heeskens zegt:

   Ik vind wat Ria opschrijft erg goed. Dit is niet prettig om het gevoel te hebben dat je niet serieus genomen wordt. Maar je hebt niet iedereen zijn goedkeuring nodig om goed te functioneren.
   Misschien zou je kunnen vragen om een andere begeleider die zich wel aan zijn afspraken houdt. En die je wat kan leren, want dat is het belangrijkste, niet of iemand je aardig vindt. Maar kan hij/zij je goed begeleiden leer je wat van je begeleider. Opkomen voor jezelf.

   1 week geleden

  • Gerda Heeskens zegt:

   Ik vind wat Ria opschrijft erg goed. Dit is niet prettig om het gevoel te hebben dat je niet serieus genomen wordt. Maar je hebt niet iedereen zijn goedkeuring nodig om goed te functioneren.
   Misschien zou je kunnen vragen om een andere begeleider die zich wel aan zijn afspraken houdt. En die je wat kan leren, want dat is het belangrijkste, niet of iemand je aardig vindt. Maar kan hij/zij je goed begeleiden leer je wat van je begeleider. Opkomen voor jezelf.

   1 week geleden

 • Roos

  Jij verwacht gedrag van iemand die dat niet vertoont. Waarom verwacht je dat? Wat hoop je bij hem te halen? Misschien verwacht je begeleiding. Dat gaat hij jou niet bieden, daar ben je inmiddels achter. Waarom heb je die begeleiding nodig? Kan je wat je nodig hebt bij iemand anders halen? Bij jezelf misschien? Je krijgt, doordat hij je negeert, alle ruimte om je ding te doen. Probeer uit, ontwikkel je verder op je eigen manier en geniet van de vrijheid die hij je biedt om fouten te maken en succes te boeken.
   Reageer

  1 week geleden

 • Melissa

  Blijkbaar voldoet je collega niet aan het de verwachtingen die jij hebt van "een fijne collega en een goede begeleider". En dat is lastig als je tot elkaar veroordeeld bent. Ben je dat? Of zijn er alternatieven? En als het zo is, dan is jouw collega ook tot jou veroordeeld. Moet hij in zijn laatste maanden ook nog eens zo'n jonge enthousiasteling gaan begeleiden. Net waar hij op zat te wachten... Wellicht kun je het omdraaien: vraag hem eens hoe je hèm kunt helpen om zijn carrière zo leuk mogelijk af te sluiten (alleen als je dit oprecht wilt doen natuurlijk). Wie weet wat voor openingen dit brengt.
   Reageer

  1 week geleden

 • Chantal

  'Kill' them with kindness... ik heb zelf ooit zo'n collega gehad. Wat uiteindelijk hielp was om zo enorm aardig tegen diegene te doen. Behalve dat ik er plezier in kreeg, draaide zij na een aantal weken volledig om. Ze kon niet anders :-)

  1 week geleden

   Reageer
 • Guy

  Als de botte collega de bedoeling is, dan is dit vooral een uitnodiging om zelf je eigen ding te doen. Doe wat en hoe jij het wilt. Stel je niet afhankelijk van de 'goedkeuring' van je boze collega. Stel dat zijn gedrag voor jou juist de mogelijkheid is om te laten zien dat je 'ondanks hem' toch gewoon goed werk levert. Hij is straks weg, jij blijft. En dan aan je andere collega's laten zien dat je dit goed heb aangepakt is iets waar je later dan de credits voor krijgt.Stel dat dit voor jou de uitdaging is om om te gaan met moeilijke mensen, wat wil je er dan van leren. Neem dan voldoende emotionele afstand en zie het als een leer-experiment. (en nog wel meer, maar ik stop hier maar even)

  1 week geleden

   Reageer
 • Ele

  Mensen die vastgeroest zitten in een negatieve houding, daar is vaak veel meer mee aan de hand en daar zit frustratie en verdriet op een dieper niveau. Of ze willen doelgericht een ander het leven zuur maken omdat ze diep ongelukkig met zichzelf zijn. Wat helpt is het tegenovergestelde doen, vrolijk, vriendelijk en optimistisch blijven. Je hebt al een hand uitgereikt, laat het daarbij. Laat los, ga door en focus je op je eigen werk en je eigen welbevinden. Schrijf voor jezelf op wat je wèl zou willen: een nieuwe collega, meer focus, nog meer plezier in je werk en kijk hier elke dag naar. Dit helpt mij namelijk af te leiden van wat je nièt wilt.

  1 week geleden

   Reageer
 • Petra Ramaker

  Stel dat dit geen botte collega is, wat zou het dan kunnen zijn? Gewoon een collega als ieder ander, een collega met minder behoefte om te overleggen / af te stemmen dan jij? Een verbitterde / eenzame / verdrietige of teleurgestelde collega. Bedenk dat jezelf dit oordeel geeft aan zijn gedrag en er dus ook naar handelt. Als je er een ander oordeel aan geeft ga je er heel anders over denken en naar handelen.

  1 week geleden

   Reageer
 • Peter

  Beeld je eens in dat hij niet je begeleider, maar bijvoorbeeld je boze overbuurman is. Hoe erg zou je zijn gedrag dan hebben gevonden? Om daarmee maar te zeggen dat jij wellicht in stereotypen denkt! Zo van: "Een collega begeleider is altijd iemand die aardig, behulpzaam, empatisch, positief kritisch en vooral geïnteresseerd is EN als iemand geen interesse in mij heeft, ligt dat aan mij!" Maar een boze overbuurman is per definitie iemand met dezelfde karaktereigenschappen als die van mijn begeleider. Je hebt mogelijk een enorme hang naar bevestiging die hij of zij jou niet kan geven. Geen bericht, goed bericht! Zo zou je t ook kunnen leren inzien Je bent kennelijk goed bezig! Succes!

  1 week geleden

   Reageer
 • Anoniem

  Maak het niet jou probleem! Je wilt deze baan en focus.

  1 week geleden

   Reageer
 • Marijke

  Mijn advies: probeer zo snel mogelijk zelfstandig te kunnen werken, desnoods door te leren van andere collega's of via je leidinggevende. Meestal zijn dit soort botte houdingen gewoon een teken van jaloezie. Probeer je het je niet persoonlijk aan te trekken, zo'n iemand staat gewoon heel negatief in het leven. Best triest eigenlijk...Bedenk dat op ieder bedrijf of werkgebied wel iets of iemand kan zijn, het gras is daar echt niet groener. Persoonlijk zou ik hem helemaal geen aandacht meer geven, vaak turnen ze daarna wel om.

  1 week geleden

   Reageer
 • Leonie

  zo te lezen verwacht je geen enkele vorm van begeleiding of samenwerking. De uitgelezen kans om je eigen werkwijze door te voeren of te proberen. Erg leerzaam en je wordt er erg zelfstandig van! Jij bent toch niet afhankelijk van hem? En als hij wat te mopperen heeft op jouw werkwijze, dan kun je zeggen dat hij dat eerder met je in gesprek had moeten gaan. Succes ermee!

  1 week geleden

   Reageer
 • Peter Dieltjes

  Dag Nelleke, als hij je negeert is dat juist een goed teken! Ik zou 'm bedanken voor het feit dat hij tot op heden nog geen aanleiding heeft gezien om ook maar iets van jouw vorderingen te vinden! Dat je dat een heerlijk gevoel geeft en hoopt dat dat tot aan de dag van zijn vertrek zo blijft!!

  1 week geleden

   Reageer
 • Peter jan

  Zijn er dingen waar die collega goed in is of gewoon goed doet. Complimenteert hem daar eens mee en vraag of die jou tips kan geven om het net zo goed te doen. Denk dat juist het onverwachte wel eens een ommekeer kan brengen.

  1 week geleden

   Reageer