botte collega
omdenker

Botte collega

Anniek heeft last van een botte collega. Ze zit een beetje vast met haar probleem en zou er graag anders mee om willen gaan. Aangezien haar dat zelf niet lukt, vraagt ze om jullie hulp om anders tegen dit probleem aan te kijken en anders met haar collega om te gaan. Denken jullie met haar mee?

Anniek verwoordt haar probleem als volgt:

Ik heb een collega. Hij gaat ermee stoppen, maar tot die tijd…

Hij moet niets van me weten, maar we moeten nog even samenwerken. Eigenlijk hoort hij me te begeleiden (ik ben in opleiding), maar hij negeert me. Als ik vriendelijk groet en zeg ‘tot morgen’, krijg ik hooguit als reactie een kortaf ‘ja’. 

Ik weet dat ik hem niet kan veranderen, maar ik wil er zelf graag anders mee omgaan. Het anders zien. Nu zie ik er steeds tegenop om hem te ontmoeten.

Eerder hebben we (met een gespreksleider) om tafel gezeten. Hij heeft toen heel veel frustraties geuit, welke helemaal niets met mij te maken hebben, maar hij wel op mij afreageert. We hebben besproken hoe met elkaar om te gaan. Daar komt in de praktijk helaas niets van terecht. Ik heb dit zowel ‘live’ als via mail echt op vriendelijke toon geprobeerd aan te kaarten en terug te pakken op gemaakte afspraken. Helaas zonder succes. 

Ik word er echt verdrietig van en zie er tegenop om te gaan werken. Het is dat ik het werken en de kinderen met wie ik werk echt zo ontzettend leuk vind (en de kinderen niet wil laten barsten).

Help mij alsjeblieft. Hoe kan ik dit omdenken?

Hoe kan Anniek dit omdenken? Is er een manier waarop ze juist gebruik kan maken van het lastige gedrag van deze collega? Kan zijn gedrag de bedoeling zijn? Of hebben jullie zelf ook zo’n collega? Hoe ben je daar mee omgegaan? Laat het weten!

 • Roos

  Jij verwacht gedrag van iemand die dat niet vertoont. Waarom verwacht je dat? Wat hoop je bij hem te halen? Misschien verwacht je begeleiding. Dat gaat hij jou niet bieden, daar ben je inmiddels achter. Waarom heb je die begeleiding nodig? Kan je wat je nodig hebt bij iemand anders halen? Bij jezelf misschien? Je krijgt, doordat hij je negeert, alle ruimte om je ding te doen. Probeer uit, ontwikkel je verder op je eigen manier en geniet van de vrijheid die hij je biedt om fouten te maken en succes te boeken.
   Reageer

  1 maand geleden

 • Ria van Loenen

  Je weet natuurlijk wel dat wij anderen niet kunnen veranderen. We zullen dus zelf iets moeten doen. Wanneer ik iemand in mijn omgeving heb waarmee het botst, probeer ik, net als jij, te praten met diegene om tot een betere relatie te komen. Mijn waardering voor wat je allemaal al geprobeerd hebt is groot :). Maar als het allemaal geen resultaat heeft, zal ik mij afvragen wat deze persoon mij kan leren. Ik zelf ben bijvoorbeeld niet sterk in grenzen trekken in een situatie. Kan ik dus hier leren een grens te trekken? Trainen? Of voel ik me zonder zijn bevestiging dat ik het goed doe, niet gewaardeerd? Dan kan ik trainen mijzelf lief te hebben zonder dat hij mij dat geeft. Heb ik geen geduld? Ik kan trainen via deze persoon om geduld te hebben, hem te accepteren zoals hij is. Het is ook eindig, hij gaat weg. Of: wil ik persé door iedereen lief gevonden worden? Bij deze persoon kan ik trainen dat het niet uitmaakt of hij mij wel of niet lief vindt, ik ben niet van zijn goedkeuring afhankelijk om mij zelf lief te vinden. Kortom: het omdenken laat je zien wat een geweldige leermeester hij is. Hij moet je eigenlijk begeleiden: dat doet hij niet. Maar wow, wat kan hij je veel leren ( over jezelf). Grijp die kans! De mensen die het meest vervelend tegen je doen, zijn je beste leermeesters! Nog een kleine toevoeging die ik zelf bij mij thuis in het zicht heb hangen: Het ego zegt: Er word je iets aangedaan! Strijd! De ziel zegt: Er word je iets zichtbaar gemaakt! Kijk! Het innerlijke omzetten, dat is omdenken :) (Het is triest, zo iemand die geen plezier heeft in zijn leven..). Hartegroet, Ria.
   Reageer

  1 maand geleden

  • Gerda Heeskens zegt:

   Ik vind wat Ria opschrijft erg goed. Dit is niet prettig om het gevoel te hebben dat je niet serieus genomen wordt. Maar je hebt niet iedereen zijn goedkeuring nodig om goed te functioneren.
   Misschien zou je kunnen vragen om een andere begeleider die zich wel aan zijn afspraken houdt. En die je wat kan leren, want dat is het belangrijkste, niet of iemand je aardig vindt. Maar kan hij/zij je goed begeleiden leer je wat van je begeleider. Opkomen voor jezelf.

   1 maand geleden

  • Gerda Heeskens zegt:

   Ik vind wat Ria opschrijft erg goed. Dit is niet prettig om het gevoel te hebben dat je niet serieus genomen wordt. Maar je hebt niet iedereen zijn goedkeuring nodig om goed te functioneren.
   Misschien zou je kunnen vragen om een andere begeleider die zich wel aan zijn afspraken houdt. En die je wat kan leren, want dat is het belangrijkste, niet of iemand je aardig vindt. Maar kan hij/zij je goed begeleiden leer je wat van je begeleider. Opkomen voor jezelf.

   1 maand geleden

 • Anoniem

  Ik heb zelf ook zo'n collega. Zij laat het nog liever fout lopen dan dat ze mij iets moet uitleggen. Vanaf dag 1 ben ik al een trutje die niks snapt. Als ik sommige gesprekken hoor ligt het niet aan mij en praat ze zo over iedere collega. Iedere collega die de deur uit loopt, stamt ze helemaal de grond in. Omdat ik net nieuw ben, ben ik hef nieuwe pis paaltje. Diverse gesprekken gehad, maar helaas veranderd ze niet. Het enige wat veranderd is, is dat ze niet meer roddelt via de e-mail. Ik ben er zelf letterlijk ziek van geweest, mijn werk vind ik ontzettend leuk, het enige probleem is, is dat ik net met haar zo nauw moet samen werken. 2 collega's heeft ze kunnen beïnvloeden en zijn vanaf dag 1 al bevooroordeeld. Gelukkig ziet mijn baas, leidinggevende en diverse collega's dat anders. Voordat ik daar kwam werken was ze al zo negatief en roddelde ze over iedereen. Toch snap ik niet dat als je zo negatief bent over een bedrijf en het zo niet naar je zin heb, dat je dan geen ander werk gaat zoeken? Ik denk dat ze het stiekem wel heel leuk vindt, maar bang is voor haar plek sinds ik er ben. Na een half jaar is er nog steeds niks veranderd, dus ik zit een beetje in hetzelfde schuitje. Ik ben benieuwd naar de reacties. Hoe zouden jullie hier mee om gaan? Over haar werk kan ik niks zeggen, want haar werk doet ze uitstekend.
   Reageer

  1 maand geleden

 • Monique

  Wat is de kern van zijn frustratie? Hij heeft ze benoemd, kun je eruit destilleren waar hij werkelijk behoefte aan heeft? Dat kun jij niet voor hem oplossen. Je kunt hem wel erkennen in zijn gevoel, zijn ervaring. En kun je zijn grootste kwaliteit zien en benoemen? Dan zeg je "Ik kan het voor jou niet goedmaken. Maar ik waardeer wel enorm je ... en daar wil ik heel graag van leren in de tijd dat je hier nog bent." Iedereen wil gezien worden als mens. Bovendien laat je hem in zijn rol (senior/begeleider) en pak jij de jouwe (in opleiding).

  1 week geleden

   Reageer
 • Dennis

  Wat naar voor je... Tegelijk, daar zitten we hier voor: Aangezien jij een duidelijke mening hebt over hoe je het leven zou kunnen nemen kun jij hem begeleiden! Ga jezelf zien als zijn begeleider. Oké, hij moet jou misschien een paar zakelijke dingetjes leren... Jij kunt hem iets veel mooiers leren: "Genieten van omgang met je medemens.... van werken... van leven in het algemeen. Dat frustraties het niet waard zijn om je leven te beheersen en het leven in het algemeen negatief te beïnvloeden" Hoe dat moet? Dat is geheel aan jou. Je leert het met vallen en opstaan. Als hij kortaf reageert denk je niet: "ai, wat heb ik nu weer verkeerd gedaan" maar eerder "laat ik zijn aandeel negatieve energie eens compenseren met een enorme dosis vrolijkheid en vriendelijkheid". Als hij nog botter wordt is dat het ultieme bewijs dat het werkt. Na de bottere fase is hij weg of gaat hij inzien dat positiviteit zo negatief nog niet is :-). Ik denk dat het begint met het accepteren dat het nu eenmaal zo is en met dit vertrekpunt alleen maar mooier gaat worden. Probeer te genieten van zijn gedrag, leef bij het moment en laat je niet van de wijs brengen door zijn gedrag. Het feit dat het jou raakt laat zien dat je misschien werk te doen hebt op het accepteren van jezelf en het ontwikkelen van een sterke, zelfverzekerde persoonlijkheid. Jouw collega is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk.... net als jij ;-) Misschien kun jij je collega besmetten met jouw onbegrensde positiviteit en hem een levensles leren. Sterkte in deze situatie en succes met omdenken.

  3 weken geleden

   Reageer
 • Marc

  Erg vervelend, zo een collega (die jou zelfs zou moeten begeleiden) die je zo in de tang neemt. Ten eerste hoop ik echt voor je dat je de situatie kunt veranderen op welke manier dan ook. Een positief iets dat ik je mee kan geven is dat dit echt niet aan jou ligt, maar dat dat puur aan zijn eigen frustraties ligt. Zo iemand probeert jou het gevoel te geven dat alles jou schuld is bijvoorbeeld, terwijl je feitelijk helemaal niks verkeerd doet, ik ken dat wel uit situaties uit het verleden. Vaak kom je er dan achter dat ze over heel veel mensen negatieve roddels verspreiden. Zo had ik een alcoholische collega die mij moest begeleiden toen ik 22 was, ik moest ingewerkt worden. Oke, door mijn autisme was ik wel soms sociaal blind of onhandig met communicatie, en mijn werktempo was wat trager. Dat gebruikte hij als aanleiding om zijn frustraties te botvieren (soms zelfs fysiek). Ondertussen was hij tegen andere collega's over iedereen zwart aan het maken, door zijn eigen ongelukkigheid en zijn dagelijkse katers van het zuipen. Maar dan nog snap ik goed dat je ermee zit, en je moet er nog een even mee dealen helaas. Naar mijn idee valt dit onder puur pesten en jou kleineren, en gaat dit niet over beperkingen of over miscomminicatie, een vrij gestoorde begeleider als ik het zo lees. Ik weet niet hoe ernstig het is, maar onderstaande maatregelen bedoel ik voor als je het als echt ernstig ervaart. En weet dat deze mensen altijd wel aanleidingen zoeken om iemand of meerderen te grazen te nemen, blijkbaar is dat hun houvast in hun leventje. Zelfs al zou iemand perfect zijn (wat niet kan) dan nog zullen ze altijd blijven zoeken. Tips die je zou kunnen proberen: -Wat Henry schrijft vind ik een goede en positieve boost die je uit zou kunnen proberen. Op een positieve manier iets oplossen is naar mijn idee (alleen als het echt helpt) de beste manier voor jezelf. Dus wat Henry zei, eerst proberen met hem op goede voet te komen, zodat hij normaal tegen je gaat doen. Confronteer hem met feiten die hij pleegt, want dit valt onder geestelijke mishandeling. Open en eerlijk tegen hem zijn over waar hij mee bezig is, en vooral wat het met jou doet!! Zeg hem heel duidelijk dat hij ook leuk met je om kan gaan, en dat je ook kunt lachen met elkaar. -Mocht dat echt niet helpen (geeft aan dat hij echt slechte bedoelingen heeft), dan zou je eens goed boos kunnen worden, niet fysiek, of gaan bluffen met harde maatregelen, dan loopt hij zeker niet meer over je heen, omdat hij er dan achter komt dat je zeker weerbaar kan zijn. Laat hem merken, of zeg dat hij de zielige persoon is, of dat hij iemand is met slechte invloed op mensen in het algemeen. -Omdat je toch nog maar even met hem samen moet werken, zo je ook "oog om oog, tand om tand" kunnen toepassen, dus hetzelfde terugdoen, wat niet makkelijk is. Dan is het treiteren zo afgelopen kan ik je zeggen, maar hou er rekening mee dat er dan kans is dat helemaal geen contact meer is, maar je zei dat hij je toch al altijd negeerde, dus zal deze methode wel in je voordeel kunnen werken. - Wat je ook zou kunnen doen is, als hij je weer pijnigt door je te negeren of bot tegen je te doen of wat dan ook: Negeer hem dan compleet na zo'n aanval voor een uur bijvoorbeeld, ook als hij wat betreft het werk iets aan je vraagt, doe de dingen gewoon die hij vraagt zonder dat je iets zegt, en negeer hem dan maar eens compleet nadat hij een paar keer iets aan je vraagt, net als hij bij jou ook doet. Het kan een goede methode te zijn om jezelf het gevoel te geven voor jezelf op te komen en erboven te staan en je af te sluiten. Maar aangezien jij eigenlijk niet zo bent, en dat jij wel wel een heel sociaal mens bent, is deze methode waarschijnlijk heel lastig toe te passen, maar hij weet dan wel gelijk dat hij niet met je moet lopen sollen en dat dat consequenties heeft. -Wat je ook nog zou kunnen doen (mocht je dat nog niet toegepast hebben) is gewoon met andere collega's op te trekken, hem links laten liggen en gewoon alles op tafel leggen in de aula tijdens het eten, vooral waar iedereen (en misschien zelfs hij) bij is, dat is ook een hele eerlijke, open en positieve methode, en waarschijnlijk zullen veel collega's daar positief op reageren, het hoeft ook maar 1 keer goed en nadrukkelijk, dan zorg je ervoor dat zijn macht wordt ontkracht, omdat je er niet meer alleen voor staat. Dat hij officieel boven je staat als begeleider, betekent nog niet dat hij jou hele leven mag vergallen, want dat is namelijk wat hij wel doet, en weet hij dondersgoed. Maar nogmaals, alles komt van zijn problemen, niet van de jouwe, hij maakt het jou probleem. -Mocht hij na alle methodes nog doorgaan, dan zou je als noodmaatregel aangifte kunnen doen bij politie (probeer met bewijzen te komen), want als het ernstig is of jij ervaart het zo, dan heb je daar alle reden toe, en is zeker goed voor je zelfvertrouwen. Of je moet gewoon (je laat hem dan wel winnen) om jezelf te beschermen, weg gaan bij het bedrijf. Maar dit is echt als je er volledig aan onderdoor gaat. En aangezien jou pestende begeleider toch weg gaat bij het bedrijf en weer ergens anders een slachtoffer uitkiest helaas, zou ik het gewoon proberen nog vol te houden, zodat je daarna kunt zeggen: Hij is weg, en ik heb gewonnen, ik zit hier nog ;-) ! Ik hoop dat je er iets mee kan, ik hoop echt dat het een leuke werkplek voor je wordt, zonder concurrentie tussen mensen op het werk! Groet, succes en sterkte Marc

  4 weken geleden

   Reageer
 • Henry

  Heb je aangeboden een luisterend oor te hebben voor zijn frustraties? Ook al neemt hij het niet aan, dan maakt het in elk geval duidelijk dat zijn frustraties voor jou nog steeds zichtbaar zijn. Misschien moet je dit herhalen, maar het zou kunnen dat hij ofwel je aanbod een keer aanneemt en dan van wat frustratie af is en zich door jou begrepen voelt. Een andere mogelijkheid zou zijn dat hij dit niet aanneemt maar zich wel realiseert dat je hem en zijn frustraties ziet, waardoor hij uit zichzelf probeert je te ontzien.... Al die andere opties kunnen denk ik daarna ook nog ( - ;

  1 maand geleden

   Reageer
 • Jelle

  Beste..., het positieve is dat jullie met elkaar hierover gesproken hebben. Alleen met 1x iets bespreken / afspreken kom je er niet. Stel voor vaste momenten te plannen, bijvoorbeeld 1x in de week om te evalueren hoe het gaat. Verandert er volgens jou niets of houd je collega zich niet aan de afspraken geef dan aan waar bij jou de grens ligt. Weet ook dat je niet met iedereen vrienden kunt worden. Spreek dat uit en laat zien dat je ondanks de verschillen elkaar toch in de waarde kunt laten.

  1 maand geleden

   Reageer
 • Irene Dekker

  Hallo Anniek, Als ik jouw verhaal lees over de effort die jij hebt gestoken in het verbeteren van de situatie zie ik nog maar een optie; totaal negeren. Heel lastig maar zeker effectief. Je collega krijgt van jou nu aandacht. Jij reageert op zijn gedrag omdat het jou stoort. Niet raar natuurlijk dat het je stoort. Vooral vervelend voor jou. Voor je collega lijkt het een prettige situatie te zijn. Ik lees nl niet dat hij moeite doet de situatie te veranderen. Mogelijk biedt jij hem een uitlaatklep voor al zijn frustraties die hij niet op een andere manier kwijt kan. Fijn voor hem en niet voor jou. Wanneer jij voor jezelf kunt besluiten om niet langer die uitlaatklep te zijn, je niet te storen aan zijn gedrag en er totaal geen reactie op te vertonen zal zijn gedrag zich vanzelf aanpassen. Je zegt echt niets meer tegen hem en probeert op geen enkele manier samen te werken. Wees vasthoudend en reageer pas weer op het moment dat hij "normaal" gedrag vertoont. Niet eerder en zeker niet wanneer hij mogelijk eerst nog nadrukkelijker zijn botte gedrag gaat vertonen. Het wordt erger voordat het beter gaat. Als het voorbij is maak dan geen woord vuil aan wat er gebeurt is. Ontneem hem de macht jou verdrietig te maken. Succes!

  1 maand geleden

   Reageer
 • Anne

  Wat gaaf! Hij laat je helemaal vrij, neemt je niet aan t handje, zodat je zelf je eigen stijl kan ontwikkelen en alle initiatief kan nemen in je werk. Zie het als een teken van vertrouwen. Neem de uitdaging aan en pak het voortouw.

  1 maand geleden

   Reageer
 • Peter

  Je wilt dus graag dat hij je de hele dag op je huid zit met vervelende opmerkingen en vingerwijzingen? Vraag m dat gewoon zou ik zeggen. Je zit wel heel erg in de slachtofferrol vind ik. Iemand die niet communiceert hoeft per definitie niet aardig te zijn. Iemand die wél communiceert wél! Zo lang ie niets te melden heeft, is er geen reden om je zorgen te maken! Succes!!

  1 maand geleden

   Reageer
 • Myrthe

  Ik heb ook zo'n collega gehad, waardoor ik elke dag huilend thuis kwam en me diep ongelukkig voelde op mijn werk, ondanks dat ik het werk super leuk vond. Het was mijn eerste echte baan en ik werd super onzeker van die collega, terwijl ik helemaal geen onzeker typje ben. Ik kreeg toen de "omdenk-tip" dat juist die collega mij het meeste zou leren. En dat klopte. Ondanks dat hij mij qua inhoud niet perse veel bijbracht, leerde het mij te groeien als professional. Ik leerde hoe ik mij een zakelijke houding eigen kon maken, waarbij ik mijn emoties niet de boventoon liet spelen. Toen ik dit eenmaal in ging zien leerde ik om direct en adequaat te handelen en niet vanuit emotie te reageren, maar vanuit mijn professie. Hierdoor kon ik het los van mezelf zien en thuis komen zonder het gevoel dat ik nog een rugzak aan emoties bij me had.

  1 maand geleden

   Reageer
 • Silvia

  Je zegt dat hij ooit al z'n frustraties heeft geuit tijdens een gesprek. Vraag eens aan hem hoe het er nu mee gaat. Misschien voelt hij zich inbegrepen en heeft hij het gevoel alsof hij het alleen moet dragen.

  1 maand geleden

   Reageer