Afwasstress
omdenker

Afwasstress

Rebecca heeft op het werk een probleem met afwassen en opruimen. Het komt er op neer dat steeds dezelfde mensen de rommel van anderen opruimen en dat ze samen vast zitten in een patroon. Afwasstress! Ze wil graag jullie hulp bij het omdenken van dit probleem. Denk jij met haar mee?

Rebecca legt de situatie uit:

Op mijn werk is een situatie ontstaan waar velen van ons denk ik mee bekend zijn. Het afwas- en opruimprobleem. Bepaalde collega’s ruimen stelselmatig hun kopjes, bordjes, bestek en verpakkingen niet op, maar plaatsen deze bijvoorbeeld OP het aanrecht, in plaats van IN de vaatwasser. Het komt hiermee in een openbare, publieke ruimte te staan. Andere collega’s ruimen vervolgens de rommel op.

Een omdenkstrategie zou kunnen zijn: stoppen met opruimen. Uiteindelijk zijn de kopjes op en gaan de rommelcollega’s wel aan de slag. Het probleem dat daar echter bij ontstaat is dat de werknemers die gasten moeten ontvangen in deze ruimte, geen slechte indruk willen maken op de gast. Dus wat doen ze: ze ruimen de rommel van hun collega’s op (en houden hiermee het probleem in stand, waar ze zich ook van bewust zijn). Zij balen hier echter wel flink van: elke dag andermans rommel opruimen is geen pretje. Mailtjes en besprekingen: niets lijkt tot nu toe te helpen. Hoe kunnen zij dit omdenken, zonder dat de gasten gillend wegrennen? Graag jullie hulp!

Hebben jullie ideeën over hoe Rebecca het vastdenken kan doorbreken? Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? Is dit probleem om te denken? Kan ze van het probleem de bedoeling maken? Misschien heb je zelf wel een vergelijkbaar probleem gehad op je werk of thuis. Hoe ben je daar mee omgegaan? We horen het graag!

 • Anoniem

  Leuke glazen spaarpot waar je je naam in mag stoppen als je andermans (of je eigen) troep hebt opgeruimd. De gene die het eind van de maand zijn naam er het meest in heeft zitten heeft gewonnen. Dan weet je ook gelijk wie er niet tussen zit :)
   Reageer

  3 maanden geleden

 • Maarten Taal

  Deze blog delen met alle collega's van de desbetreffende afdeling en ze vervolgens zelf het antwoord laten geven. Je geeft aan dat het idee met de meeste stemmen een klein prijsje krijgt. Vervolgens dit idee uitvoeren. Het gaat om acceptatie. Als medewerkers zelf de oplossing of het idee aandragen zijn ze gemotiveerd om dit idee ook te laten slagen. Doordat je het idee met de meeste stemmen kiest heb je ook direct draagvlak. Succes!
   Reageer

  3 maanden geleden

 • Anoniem

  Servies en bestek voorzien van naam...
   Reageer

  3 maanden geleden

 • Gerd

  Schaf gepersonaliseerde bekers/ bordjes aan. "Dader onbekend " bestaat niet meer en je beker niet in de vaatwasser betekent :geen koffie in een schone beker inde volgende pauze!

  4 weken geleden

   Reageer
 • Marlieke

  Op veel sportscholen staat bij de gewichten de tekst : 'door het opruimen van je gewichten verbrand je ook calorien' Zou je niet op je werk hetzelfde kunnen doen? Bijvoorbeeld door een leuk bordje te schrijven met iets in de richting van "Als je je kopje in de vaat zet, verbrandt je al snel genoeg calorien om binnenkort een extra koekje te mogen!" Wat je ook kunt doen is een soort van turf systeem maken, waarbij je achter je naam een streepje kunt zetten als je andermans kopje hebt opgeruimd. Je kunt dan doen dat degene met meeste streepjes aan het eind van de week/maand een taartje van collega's krijgt. Offff je maakt het minder competatief en doet gewoon dat als je bij 20/30/40 of 50 bent, je een snoepje uit de snoeppot mag pakken. Degene met de minste streepjes vult dan de snoeppot aan wanneer die leeg is. :)

  1 maand geleden

   Reageer
 • Jacqueline

  Een ladevaatwasser biedt vast uitkomst voor de collega's zonder inzicht. Vaak hebben bedrijven een vaatwasser die bovenin vol zit met kopjes en beneden niet goed benut wordt. En verder is het belangrijk het aanrecht te gebruiken voor een nieuw doel een fruitmand bijvoorbeeld dan is het duidelijk niet voor de vuile vaat.

  1 maand geleden

   Reageer
 • Linda

  Dit is inderdaad een heel herkenbaar probleem. Ik heb een tijd in een studentenhuis van 30 gewoond waar exact dit gebeurde, maar met smeriger rommel. Wat in ieder geval niet werkt is elkaar achter de broek aanzitten, dat levert alleen maar ergernissen en frustraties op. Je kunt overwegen een keukenrooster in te stellen, dat een (of twee) iemand per week verantwoordelijk is voor de keuken, en na de pauzes de vaatwasser inruimt en 's ochtends weer uitruimt. Dit werkt mijns inziens volgens het zelfde principe als het "toeschouwer bij een ongeluk"-principe; als je verwacht dat iedereen meehelpt komt niet iedereen in actie.

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Machiel

  Zet om . Van ruim het niet op. Laat het staan voor morgen. 1e stap. Iedereen ziet het en kans is groot wordt besproken in team vergadering. 2e stap zet bordje neer op aanracht . Opgeruimd geest kopjes schoon bedrijfslogo .

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Veerle

  Als omdenken wil zeggen het probleem accepteren, dan is het een kwestie om van de afwas geen hindernis maar een kracht te maken. Bijvoorbeeld een grote poster met het logo van het bedrijf met een ludieke slogan: Wij hebben niets te verbergen! (Dus ook geen vuile (af)was...) Of: wij gaan voor 100% transparantie! Of: vuile vaat, propere (schone) handen. Of: de tijd die we besparen op afwas besteden we 100% aan u!

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Corina

  Prop het in een kastje, en Zer het n et bezoek weer terug. Zodat de rommel de rommel blijft en de veroorzaker zich ook "hopelijk" gaat ergeren

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Rosanne

  De oplossing zou kunnen zijn om ieder zijn eigen servies ect te geven. Bv een ander motief of kleur, hierdoor kun je precies zien wie er niet meewerkt en deze persoon er direct op aanspreken. En andere oplossing zou kunnen zijn om een schoonmaak rooster te maken zodat ieder een dag de taak heeft de vaatwasser te doen, wederom maakt dit het makkelijker mensen persoonlijk aan to spreken op hun nalatigheid

  2 maanden geleden

   Reageer
 • tanja

  Maak een hoge hoed met briefjes met daarop de namen van de collega's waar het om gaat. Trek om beurten een naam en maak een lijst op datum. Eerlijk verdeeld en diegene wiens naam bij de datum staat heeft "corvé".

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Paulina

  Jullie kennen mijn Smartplates zeker nog niet :-) Nooit meer bordjes als vuile vaat. Gewoon een flinke stapel "duurzame" papieren bordjes met de ondersteuning van Smartplates en men ruimt met plezier zijn eigen rommel op. Grote kans dat er een discussie op gang komt waar deze vandaan komen :-) Nu alleen de kopjes nog.

  2 maanden geleden

   Reageer