Autisme, dyslexie, dyscalculie, ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Veel mensen ervaren neurodiversiteit als een belemmering, maar bij hightechbedrijf ASML zien ze het als een mogelijke bron van talent.
Na zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven voerde hij zo'n 300 sollicitatiegesprekken. Maar steeds kwam Arnout Nederpelt niet door naar een volgende ronde. De redenen daarvoor waren meestal: te slim of geen goede communicatieve vaardigheden. Onderzoek toonde aan dat hij hoogbegaafd is en in het autismespectrum zit. Toch, of eigenlijk juist daarom, werkt Arnout nu op de R&D-afdeling bij het vermaarde hightechbedrijf ASML, dat machines levert voor het maken van computerchips.
Want oké, misschien vindt hij het lastig om je aan te kijken tijdens een gesprek. Maar daar staat tegenover dat hij beter dan gemiddeld is in analytisch denken, logica, creativiteit en outside-the-box denken. Net als die andere 10 tot 20 procent van de wereldbevolking die neurodivergent is. En bij ASML valt een bovengemiddeld aantal medewerkers onder die noemer, omdat ze precies die eigenschappen in huis hebben die het bedrijf nodig heeft.
ASML wil die eigenschappen zo veel mogelijk bekrachtigen: een van de strategieën uit het boek Huh?! - de techniek van het omdenken. Het bedrijf maakt gebruik van de talenten van z’n werknemers, laat ze doen waar ze goed in zijn en geeft ze vertrouwen. Er is bijvoorbeeld ook een intern netwerk voor de neurodiverse medewerkers: Atypical. Dat organiseert activiteiten om andere collega’s te laten zien hoe normaal hersenverschillen eigenlijk zijn. Met cafésessies, paneldiscussies en presentaties en trainingen helpen ze neurotypische werknemers om hun neurodiverse collega’s te begrijpen en te waarderen.
Het Atypical-netwerk is ook betrokken bij het ontwerp van nieuwe kantoorgebouwen op de hoofdvestiging in Veldhoven. En dus heeft het bedrijf nu oplaadkamers voor neurodivergente mensen: rustige ruimtes waar ze kunnen bijkomen van de drukke kantooromgeving om daarna hun talenten extra goed te kunnen inzetten.
Ondanks deze positieve ontwikkelingen vindt Arnout Nederpelt dat er nog steeds een stigma rust op neurodiversiteit. Hij merkt dat sommige mensen bang zijn om een label opgeplakt te krijgen en vervolgens gediscrimineerd te worden. “Wij willen neurodivergentie juist vieren en mensen helpen beseffen dat het net zo normaal is als linkshandig zijn.”
Bron: mt/sprout
Bij de omdenkstrategie van het bekrachtigen kijk je naar wat er werkt, en daar doe je vervolgens meer van. Situaties kantelen dan als een weegschaal, ondergaan een metamorfose, als van een rups die in een vlinder verandert, explosief door het effect van een positieve vicieuze cirkel.
We zijn als mensen eerder geneigd zijn te
kijken naar wat niet werkt – de defecten, problemen en haperingen –
dan naar wat wel werkt. Onderdruk die neiging en richt al je energie en aandacht op dat wat wél goed gaat.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!