Mozambique is een van de allerarmste landen in de wereld. Veel mensen hebben er honger. Dat is zeker ook zo in de afgelegen dorpen Maculuve en Malindile, in het midden van het land. De problemen zijn er groot: er is bijvoorbeeld geen elektriciteit en geen middelbare school, maar wel enorme droogte en armoede. De enige waterput in Malindile is al sinds 1992 kapot, en daarom halen mensen er noodgedwongen water bij de rivier – 17 kilometer verderop. Dat is een tijdrovende bezigheid. Omdat het er zo droog is, kan er een groot deel van het jaar bovendien amper voedsel worden verbouwd.
Begin 2023 raasde orkaan Freddy over het gebied. Dat had flinke schade tot gevolg: huizen zijn ingestort, wegen waren lange tijd onbegaanbaar en de oogst ging grotendeels verloren. Sommige stukken landbouwgrond staan nu nog steeds onder water. Omdat het gebied zo afgelegen is, was er ook geen hulp van buitenaf. En niemand heeft er een verzekering. Het leek een heftige tegenslag.
The Hunger Project, een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor het eindigen van honger wereldwijd, was al actief in deze dorpen in Mozambique. Ze waren druk bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden in het gebied door het trainen van lokale vrijwilligers, alfabetiseringslessen en het opleiden van mensen in weerbaarheid tegen klimaatverandering. En toen kwam orkaan Freddy alles verwoesten.
Gelukkig lukte het de bewoners van Maculuve en Malindile om samen met de mensen van The Hunger Project te kijken naar wat er wél kan. Want op dat moment konden ze niets aan de gevolgen van orkaan Freddy doen. Behalve kijken naar wat er is en wat je daar mee kunt.
Toen bleek orkaan Freddy niet alleen maar ellende te brengen. Want door de enorme regenbuien en overstromingen zijn er op meerdere plekken tijdelijke meertjes ontstaan. Er is nu nog zoveel water over, dat deze grote plassen waarschijnlijk zelfs tot het volgende regenseizoen blijven staan. En dat geeft de dorpen dus tijdelijk een veel betere toegang tot water.
De mensen van Maculuve en Malindile gebruiken dit water daarom nu voor het verbouwen van groenten. Rondom de meertjes hebben ze moestuinen aangelegd. Een jaar geleden waren die er nog nauwelijks; nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond.
Met hulp van The Hunger Project leren de dorpsbewoners nu ook om nieuwe groenten te verbouwen die beter passen bij het nieuwe, nattere klimaat zoals sla, tomaten en kool. Dat vervangt niet alleen een deel van de eerder weggespoelde oogst, maar zorgt er ook voor dat er diverser en gezonder eten beschikbaar komt.
Bovendien gebruiken de mensen van de dorpen de meertjes ook voor drinkwater. Dat scheelt behoorlijk wat tijd. Het water moet dan wel eerst gezuiverd worden voordat het veilig drinkbaar is. Maar daar zijn voldoende oplossingen voor, die ze in trainingen van The Hunger Project hebben leren kennen.
Hoewel het natuurlijk verschrikkelijk is dat inwoners van Mozambique op deze manier geconfronteerd worden met de gevolgen van klimaatverandering, is het verhaal wel een mooi voorbeeld van accepteren. Van gebruik maken van wat er is en samen eventuele beren op de weg aanpakken.
Soms kun je niet anders dan de werkelijkheid aanvaarden zoals die is en kijken wat je daar vervolgens mee kunt. Dat begint met accepteren wat je niet kunt veranderen maar vervolgens vooral iets doen met die werkelijkheid. Op zoek naar wat er wél kan en welke nieuwe mogelijkheden daaruit ontstaan.
In Mozambique gaat het nu stapje voor stapje beter in het gebied – op weg naar zelfredzame dorpen, vrij van honger en armoede. Die in staat zijn om met elkaar de klappen van de klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen.
Zou jij graag je steentje bijdragen aan het eindigen van de honger in Mozambique? Of nog beter: wereldwijd? Je kunt The Hunger Project helpen door iemand een duurzaam cadeau te schenken. Met Food for Thought geef je een geliefde, familie of vriend(in) een donatiecertificaat mét een inspirerende quote van Omdenken cadeau. De opbrengst gaat voor 100% naar het belangrijke werk van de internationale non-profitorganisatie The Hunger Project.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!