zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Werken in je pyjama?

28-05-2023

Voor het eerst gepubliceerd op 13-04-2018.

Toen Laurent las over het pyjama-experiment in een Engels verpleeghuis, besloot hij zelf de proef op de som te nemen. Samen met zijn collega Jeannette draaide hij een nachtdienst in pyjama. "Een hele rustige nacht gehad", vertelt hij. Een heel mooi voorbeeld van meebewegen.

Verplegers In Pyjama

Huh? Pyjama-experiment?

Ja! Het idee is ontzettend simpel: medewerkers in verpleeghuizen dragen tijdens hun nachtdienst geen normale werkkleding, maar pyjama's. Dit zorgt er met name bij mensen met dementie voor dat hun ritme van dag en nacht minder verstoord wordt en dat ze een rustig en vertrouwd gevoel krijgen.

In Engeland was het experiment een succes. Ze zagen daar in de nacht zelfs een afname in het aantal ongelukken waarbij er een bewoner ten val kwam. De nacht verliep daar een stuk rustiger en prettiger als iedereen pyjama's aan had. Dus besloot Laurent de Vries, bestuurder van ouderenzorginstelling Viattence, het zelf eens te proberen in een verpleeghuizen in Epe. Jeannette en hij hadden inderdaad een rustige nacht: "Bewoners vonden het niet vreemd, maar heel normaal eigenlijk."

Ook via Twitter ontvangt hij veel enthousiaste reacties. Die van Eefje viel ons meteen op. Zij deed dit een paar jaar geleden per ongeluk, maar ook dat had onmiddellijk het gewenste effect: "Per ongeluk een paar jaar geleden al gedaan: pyjama uit de noodkast aan. De mevrouw die steeds wakker werd zei: “ohh ga jij ook snel weer slapen? Dan ik ook!” De hele nacht verder geslapen."

Draagvlak

Experiment geslaagd, maar wat nu? Al het personeel van Viattence in pyjama's? Laurent: "Dit was maar één nacht met goede ervaringen. Ik wil natuurlijk wel draagvlak voordat ik alles van bovenaf ga opleggen." Heel verstandig. Hopelijk lukt het om draagvlak te creëren en wordt dit simpele maar effectieve idee in meer verpleeghuizen toegepast.

Bedankt voor de tip Brenda!

Bron foto: Twitteraccount Laurent de Vries

Update 2023

We weten niet precies hoe het gelopen is bij Viattence, maar sinds we dit artikel publiceerden in 2018, ontvangen we regelmatig berichten over dit idee. En dan vooral dat mensen het zelf toepassen in de zorg of dat ze het gezien hebben op plekken waar ze bijvoorbeeld hun moeder of vader bezoeken. Ook lazen we op Linda.nl dat het bij verpleegkundige Bianca ook heel goed werkt:

"Ik merk dat het nu al heel veel doet met de bewoners. Hier wonen een paar mensen die ’s nachts enorm onrustig zijn, ze komen er tig keer uit. Als je ze terugbrengt, staan ze na twee tellen wéér naast hun bed. Nu ik in pyjama binnenkom, reageren ze heel anders. ‘Och meid, moet jij niet slapen?’ Ik ga daar dan in mee en dan zeggen ze zelf al snel, ‘Nou, dan ga ik ook maar’. En dan blijven ze dus ook echt liggen, hè? Dit is al meerdere keren voorgekomen."

En onlangs twitterde Alzheimer Nederland er ook over. Tijd om dit mooie idee dus nu nog eens te herhalen. Werk je in de zorg met mensen met dementie? Probeer het eens!

Tweet Alzheimer Nederland

De kunst van het meebewegen

In ons boek "Huh?! - de techniek van het omdenken' schrijven we over meebewegen het volgende: omdenken wordt gekenmerkt door de basisgedachte dat ‘ja’ tegen de werkelijkheid zeggen, met een probleem meebewegen, vaak veel effectiever is dan je tegen een probleem verzetten. Meebewegen kan leiden tot een verdwijning, oplossing of transformatie. De omdenkstrategieën accepteren, wachten en bekrachtigen gaan alle uit van dit magische principe: verzet stagneert, acceptatie transformeert.

lees het boek
Huh

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
28-05-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Als iemand sneller is dan jij betekent dat niet dat jij te langzaam bent.