In de studio waar we de Omdenken Podcast opnemen, staat al jaren een bontgekleurde giraffe. Ruim een meter hoog en gemaakt van... tsja, wat eigenlijk? Een soort flexibel plastic? Pas als je heel goed kijkt zie je het. De giraffe is gemaakt van teenslippers en de ontstaansgeschiedenis van deze kunst is een mooi voorbeeld van omdenken.
Dit verhaal begint in 1998 als Julie Church geïnspireerd raakt door moeders die speelgoed maken voor hun kinderen van aangespoelde teenslippers op de stranden van Kenia. Julie zag niet alleen de creativiteit van deze moeders, maar ook de trieste aanblik van de troep op de stranden.
Het probleem van aangespoelde teenslippers is namelijk gigantisch. De wereldwijde verkoop van teenslippers wordt geschat op 15 miljard euro per jaar. Het is het meest gedragen schoeisel ter wereld. Door een onderontwikkeld afvalverwerkingssysteem komen veel afgedankte teenslippers in de natuur en in de oceanen terecht. Tijdens een onderzoek op een onbewoond eiland in de Indische Oceaan zijn bijvoorbeeld ruim 30.000 plastic items verzameld, waarvan maar liefst 11.000 stuks teenslippers. Dit laat wel zien dat dit geen klein probleem is.
Julie zag echter potentieel in deze vervuiling. Het zou uiteraard beter zijn als er minder teenslippers aanspoelen op het strand. Maar dit probleem is mondiaal en enorm lastig aan te pakken. Wat kun je als individu doen als je met zo’n overweldigend probleem geconfronteerd wordt? Julie herkende net als de Keniaanse moeders dat de teenslippers een veelzijdig materiaal zijn dat perfect is voor het maken van kleurrijke kunstwerken. De teenslippers lenen zich voor een soort Keniaanse snijkunst, waarbij de kunstenaars de slippers omvormen tot prachtige beelden van dieren en andere creatieve producten.
Daarom richte ze Ocean Sole op: een sociale onderneming die afgedankte teenslippers transformeert tot prachtige kunstwerken met een dubbele impact. Het verminderen van de plastic vervuiling in oceanen én het creëren van werkgelegenheid en welzijn voor de lokale gemeenschap in Kenia.
Ocean Sole organiseert beach clean-ups waar plastic wordt opgeruimd. Hier worden de teenslippers uitgehaald en vervolgens schoongemaakt en omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Zo gaf Julie niet alleen een nieuw leven aan het afval, maar creëerde ze ook een bron van inkomsten voor de lokale gemeenschap in Kenia. Zij kunnen daardoor een beter leven opbouwen voor henzelf en hun families. Dankzij een groot probleem kan Ocean Sole bestaan en zorgen zij voor schone stranden, werkgelegenheid, inkomsten, educatie en meer aandacht voor de grote problemen van deze vorm van vervuiling. Een mooi voorbeeld van omdenken en creatief ondernemerschap.
In Nederland kun je de kunstwerken van teenslippers van Ocean Sole bestellen via Nic&Mic. Dat staat voor Nicholas en Michael. Twee broers die Ocean Sole helpen met het stroomlijnen van hun processen en de afzet van de producten in Nederland en de rest van Europa.
bestel jouw teenslipperkunstHoewel vervuiling uiteraard nooit écht de bedoeling kan zijn, is het Julie toch gelukt om de mogelijkheden te zien in dit probleem en iets te creëren dat er zonder het probleem nooit was geweest. Een mooi voorbeeld van de omdenkstrategie van het accepteren. Van gebruik maken van wat er is en samen eventuele beren op de weg aanpakken.
Soms kun je niet anders dan de werkelijkheid aanvaarden zoals die is en kijken wat je daar vervolgens mee kunt. Dat begint met accepteren wat je niet kunt veranderen maar vervolgens vooral iets doen met die werkelijkheid. Op zoek naar wat er wél kan en welke nieuwe mogelijkheden daaruit ontstaan. In ons boek Huh?! - de techniek van het omdenken lees je meer over de vijftien omdenkstrategieën die we onderscheiden, waaronder die van het accepteren.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!