zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Van kerncentrale tot kinderparadijs

07-08-2013
Sunset on the cooling chimney of the boraciferous 2023 12 15 00 14 33 utc min

Eén van de strategieën van het omdenken is die van het elimineren. Het principe is eenvoudig: verwijder wat níet werkt en kijk wat je kunt doen met wat je overhoudt. Het `restant` hoeft namelijk niet per definitie een probleem te zijn, het kan de opmaat zijn voor een nieuwe mogelijkheid. Nogal wat `restanten` kunnen namelijk uiterst kansrijke projecten zijn.

Als het gaat om de strategie van het elimineren behoort zakenman Hennie van der Most tot de klasse `koning, keizer, admiraal.` Zijn grondstof? Oude industriële gebouwen. Zijn strategie? Koop een oud gebouw, strip alles eruit wat je tweedehands kan verkopen (Van der Most is ooit begonnen als ijzerboer) en geef het lege gebouw een nieuwe bestemming.

Klingt dit klungelig of al-te-simpel? Wel, Van der Most is er multimiljonair mee geworden. Hij doet namelijk niets anders dan industriële gebouwen omdenken. Van voormalige fabrieken en ziekenhuizen tot oude distributiecentra en watertorens, hij weet er met succes steeds weer een nieuwe bestemming aan te geven.

Het beroemdst werd Van der Most met de metamorfose van de kerncentrale in het Duitse Kalkar, waar hij een familiepretpark van maakte. Hoewel de reactor nooit in gebruik was genomen, is een ex-kerncentrale toch geen plek waar je je gezinnetje graag een dagje mee naartoe neemt, maar Van der Most kreeg het voor elkaar. Van een plek waar de gemeente Kalkar danig mee in z’n maag zat, maakte Van der Most ‘Wunderland Kalkar’, waar talloze bezoekers zich jaarlijks vermaken in achtbanen, zweefmolens en een comfortfabel hotel.


Berthold Gunster
18 september 2011

Met dank voor de tip aan Annemieke Veenhuysen. Overigens. Een ander inspirerend voorbeeld als het gaat om de herbestemming van een bestaande constructie is het project Building a Park in The Sky in New York.

Update:
In september 2012 werd bekend dat Van der Most een braakliggend terrein aan de Maas in Rotterdam heeft gekocht, om er een attractiepark van te maken. De verbrandingsoven op het terrein van afvalverwerker Van Gansewinkel wordt omgetoverd tot pretpark `Speelstad Rotterdam`, met een achtbaan, draaimolens en botsautootjes. Van der Most investeert er 10 tot 15 miljoen in. Het pretpark moet in 2014 z`n deuren openen.


Lotte Reezigt
07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden