In het dorp waar je al je hele tienerleven woont, is niet zo gek veel te doen. Ja, er is een kabouterpad in het park, maar dat ben je al geruime tijd ontgroeid. En de pianoconcerten en pubquizzen in het cultuurcentrum zijn ook al niet voor jou bedoeld. Dus loop je wat te hangen met je matties, daag je elkaar een beetje uit, en op avonden waarop de verveling en de puberhormonen echt toeslaan, zijn de kabouters en de muur van het cultuurcentrum de klos. Waarna de lokale autoriteiten natuurlijk ‘Overlast!’ en ‘De maat is vol!’ beginnen te roepen. Niet echt verrassend, zo’n eerste reactie. Maar wat erop volgde, is dat wél.
Ik heb iets stoms gedaan, maar mag nu iets goeds doen.
In plaats van de harde confrontatie aan te gaan met de daders, kozen die autoriteiten namelijk voor de weg van de verbinding. Het bestuur van het Horsterpark en cultuurcentrum De Ogtent in Duiven – waar het bovengenoemde ‘drama’ plaatsvond – spoorde de jonge vandalen op en betrokken hen bij een groot project dat het recreatiegebied in hun gemeente tot een betere plek moet maken.
Er werd een overlegteam met de veelzeggende naam De Jeugd Deugt (DJD) in het leven geroepen. Verschillende 14- tot 16-jarigen die aan het bekladden hadden meegedaan, namen zitting in dat team. Samen dachten ze na over de toekomst van het Horsterpark en hoe dat op een veilige en duurzame manier in te richten. Hun plannen lichtten ze zelf toe in de gemeenteraad van Duiven. Onder het al even veelzeggende motto ‘Van kattenkwaad tot gemeenteraad’ pleitten ze voor een upgrade van de speeltuin, de plaatsing van sporttoestellen, aanpak van het hondenpoepprobleem, verbindende wijkactiviteiten en een gamecafé in het park. Directeur Paul Beker van De Ogtent en het Horsterpark was onder de indruk. ‘We hebben de jongeren in twee maanden tijd zien groeien,’ zei hij in een interview. Maar ook de jongeren zelf zijn blij met het project. Een van de jongeren: ‘Ik heb iets stoms gedaan, maar mag nu iets goeds doen. Niet iedereen krijgt zo’n kans. Ik vind het echt fijn om iets te doen voor het dorp waar ik mijn hele leven al woon.’
En zo worden de negatieve acties van een groepje jongeren in Duiven omgezet tot positieve plannen waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Ze worden ingelijfd in een project om datzelfde Duiven juist mooier te maken.
Bron: Duiven Post
Een mooi staaltje van de strategie van het ‘importeren’ uit het boek 'Huh?! - de techniek van het omdenken'. Je kunt je vijanden bevechten, maar ze ook tot je bondgenoot maken en zorgen dat je samen hetzelfde doel nastreeft.
In het geval van DJD kwamen de jongeren zelfs met oplossingen voor hun eigen vandalisme – zij weten immers als geen ander waar de ‘zwakke plekken’ zitten. Om het illegaal bekladden van muren te voorkomen, willen ze een graffitimuur laten plaatsen. Ook stellen ze voor het kabouterpad te verplaatsen naar een eiland in het park, bereikbaar via een brug die ’s avonds afgesloten kan worden.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!