zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Supertomaten

07-08-2013
4217906853

De industriële verwerking van tomaten tot bijvoorbeeld tomatensoep, tomatensaus en tomatensap levert veel resten op: vel, zaadjes, pulp. Zeer bruikbaar ‘afval’, zo blijkt.

In de tomatenresten zitten namelijk veel bioactieve stoffen met een antioxiderende werking, zo wijst onderzoek van de Griekse Harokopio Universiteit uit. En aangezien die actieve componenten de oxidatie van levensmiddelen door zuurstof tegengaan en zo de houdbaarheid verlengen, kunnen ze gebruikt worden voor natuurlijke voedselconservering.

Maar dezelfde antioxidanten zijn ook nodig voor een goede stofwisseling. Ze helpen onze cellen beschermen tegen vrije radicalen, ofwel agressieve stoffen. Dat geldt ook voor antioxidanten als lycopeen en beta-caroteen, beide aanwezig in tomaten en in nog geconcentreerdere mate in tomatenafval. Daarmee zijn ze dus zeer geschikt voor het vervaardigen van functional food. Bij functional food gaat het om verrijkte voedingsmiddelen met een extra gezondheidseffect, zoals melk met extra kalk, margarines met een cholesterolverlagende werking en babyvoeding die beschermt tegen infecties.

Tomaten zijn het op-een-na meest geproduceerde gewas ter wereld, na de aardappel. Er worden enorme hoeveelheden van verwerkt. Door de antioxidanten uit de resten te gebruiken, kan het tomatenafval nog waardevoller worden dan de tomaten zelf.



Pam van der Veen
april 2012

Met dank aan Willemien Furth voor de tip

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden