Wandelen in de natuur langs de snelweg? Klinkt niet heel aantrekkelijk. Maar toch is de A10 eigenlijk het grootste natuurgebied van Amsterdam. Tijdens een festival over het klimaat werd er aandacht besteed aan dit soort stadsnatuur. Zo kon je meedoen aan 'expeditie A10': een wandeling van 10 uur langs de ringweg van Amsterdam.
De ringweg A10 is 32 kilometer lang. Volgens expeditieleider Joost Janmaat is de biodiversiteit langs het talud van de snelweg aanzienlijk. Het 'grootste natuurgebied van Amsterdam' noemt hij het: hybride natuur waar cultuur en natuur samenkomen, botsen en versmelten. Er zijn ringslangen, vossen, buizerds, haviken, hermelijnen en wilde bloemen, maar ook bamboe en fluweelboom die zijn overgewaaid uit volkstuinen in de buurt. In de groene middenstrook van de snelweg broeden vaak vogels omdat er geen roofdieren kunnen komen.
Natuur en snelweg. Het lijkt een totale tegenstelling. Maar door de bijzondere omstandigheden ontstaat er een unieke biotoop met allerlei soorten dieren en planten. Dánkzij de snelweg.
Onze bron voor dit omdenkverhaal is een heerlijk artikel in Trouw waarin je meegenomen wordt op de expeditie. Een citaat:
"De A10 als natuur zien, dat vergt enig omdenken, en dat is precies wat we deze tocht telkens zullen doen. “Ecologisch gezien is Amsterdam een rotsklif in een moerasomgeving”, zegt Janmaat. “Door mensen gemaakt, maar een interessante biotoop. De snelweg is daarin natuurlijk voor veel dieren een dodelijke barrière, maar andere soorten maken er dankbaar gebruik van. Ringslangen zonnen op de zuidkant van het talud. Buizerds wachten op roadkill. Vossen houden zich op in het groen langs de snelweg.” De vossendrollen voor onze voeten zijn het bewijs."
Deze snelwegnatuur en de bijbehorende expeditie zijn een voorbeeld van de omdenkstrategie van het omkeren: maak van een probleem een mogelijkheid. Zie het geluk bij een ongeluk. Waar je last van had, daar heb je opeens plezier van. Een ‘ondanks’ wordt een ‘dankzij’. Een ‘probleem’ wordt de ‘bedoeling’.
In ons boek Huh?! - de techniek van het omdenken vind je nog veel meer voorbeelden van deze omdenkstrategie en bespreken we nog veertien andere manieren om problemen om te denken in nieuwe mogelijkheden.
'Ik heb al heel wat boeken over persoonlijke ontwikkeling gelezen, maar die kunnen nu allemaal naar De Slegte. Meer dan dit boek heb je niet nodig.' - recensie van lezer op Bol.com
Kom je zelf een Omdenkverhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!
Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.