Als leerkracht kom je in de klas regelmatig rages tegen. Ineens zijn alle kinderen in de ban van iets. In mijn tijd waren dat bijvoorbeeld flippo's en Pokémon kaarten. Een hedendaags voorbeeld zijn de fidget spinners. Maar de laatste tijd duiken er in veel kinderhanden rubberen figuren op in regenboogkleuren: een pop-it!
Friemelen kan je centrale zenuwstelsel rust brengen en je aandacht sturen.
Er zitten kleine bolletjes op die je in kunt drukken. En dat is eigenlijk alles wat een pop-it kan. Ik begreep de aantrekkingskracht ook niet, totdat ik de eenhoorn van mijn nichtje in handen kreeg. Het is heerlijk rustgevend om met dat ding te friemelen. Daarom vallen ze ook in de categorie fidget toys, oftewel friemel speelgoed. En dat friemelen is voor veel kinderen heel erg prettig om te doen.
Niet alleen voor kinderen trouwens... op het Omdenken kantoor heeft iedereen al een tijdje een friemelkubus op het bureau liggen. Perfect voor tijdens telefoongesprekken en Zoom-meetings. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is friemelen heel erg van nu, omdat we een teveel aan prikkels krijgen via bijvoorbeeld social media. Waar al deze communicatie je aandacht opeist, kan friemelen je centrale zenuwstelsel rust brengen en je aandacht sturen. Het neemt de ruis weg, daarom zie je mensen vaak aan hun haar of pen friemelen tijdens vergaderingen of colleges. Dat is geen teken van desinteresse, maar verhoogt de concentratie, waardoor je meer informatie op kunt nemen.
Toch zijn er leerkrachten die denken dat een pop-it alleen maar afleidt en ze verbieden in de klas. Zonde, want je zou ook gebruik kunnen maken van het feit dat er pop-its aanwezig zijn in je klas. Al eerder schreven we over juf Anne die naar aanleiding van de fidget spinners trend een aantal opdrachtkaarten maakte waarop ze de spinners combineerde met rekenen. Bij Squla geloven ze ook dat leren leuk maken het meest effectief is. En daarom hebben zij ook een aantal zeer educatief verantwoorde spelletjes bedacht waarin de pop-it onmisbaar is. Percentages, verhoudingen, optellen én breuken, je kunt het allemaal leren en oefenen met een pop-it.
Ideaal voor in de klas, als de pop-it rage na de zomer nog niet voorbij is. Of juist tijdens een regenachtige dag in de zomervakantie aan de keukentafel. Klik hier voor een paar voorbeelden van de spelletjes van Squla en pop er op los!
Bedankt voor de tip Marlien!