Als Hilde hoort dat haar zoon op het schoolplein gepest wordt door grotere jongens, kiest ze voor een ontregelende aanpak. Haar zoon ziet de humor er wel van in en het probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Lees hieronder hoe ze de strategie van het ontregelen toepasten om het probleem met de pesters om te denken.
Mijn zoon van 8 jaar kwam verdrietig thuis uit school. In de pauze werd hij op het schoolplein steeds achtervolgd door twee grotere jongens. Het gaf hem een naar en onveilig gevoel. Door de angstige en boze reactie van mijn zoon bleef het een leuk spelletje voor de twee grote jongens.
Ik vroeg aan mijn zoon: "Wanneer is het juist de bedoeling dat mensen achter je aan lopen? Stel je bent een beroemdheid. Die mensen worden bewaakt en begeleid omdat ze zo belangrijk zijn. Je hebt dus eigenlijk twee bodyguards op het schoolplein. Zou je ze ook op die manier kunnen zien en ook zo tegen ze kunnen praten?"
Mijn zoon moest heel hard lachen om deze gedachte en zag het helemaal voor zich. Hij ging ontspannen naar school en heeft weinig last meer gehad van zijn 'bodyguards'. Die lieten hem sindsdien met rust.
In ons boek 'Huh?! - de techniek van het omdenken' omschrijven we 15 omdenkstrategieën die je kunt gebruiken om een probleem om te denken tot een nieuwe mogelijkheid.
Dit verhaal is een mooi voorbeeld van strategie nummer 14: ontregelen. Wie bepaalt de regels van het spel? Paul Arden zegt daarover: ‘Als een
probleem onoplosbaar lijkt, komt dat doordat je je aan de regels houdt.' Ontregel de ander. Schop bestaande regels in de war. Met nieuwe regels is een nieuw spel mogelijk.
De strategie van het ontregelen kan niet anders dan gepaard gaan met een groot gevoel voor humor.
Deze strategie is goed te gebruiken in situaties waarin de regels zélf maken dat de situatie beperkend, beklemmend of onveranderbaar lijkt. Dat geldt voor de uitgesproken regels, wetten en verordeningen, maar ook voor de ongeschreven regels. Bijna elke situatie is onderworpen aan onuitgesproken regels. Alles is geoorloofd, zolang het er maar toe leidt dat de ander in zijn spel ontregeld wordt. Zodra dat gebeurt, ontstaat er een tijdelijk nieuw vacuüm waarin nieuwe regels gemaakt kunnen worden. Door ons, uiteraard.
De strategie van het ontregelen kan niet anders dan gepaard gaan met
een groot gevoel voor humor. Wie elke situatie serieus neemt, wie geneigd is per definitie binnen de lijntjes te kleuren, heeft moeite met deze strategie. Hilde zag meteen in dat het probleem met de pesters van haar zoon wel wat humor kon gebruiken. Dit voorbeeld laat dan ook zien dat de strategie van het ontregelen niet alleen zeer geschikt is om dingen en situaties mee om te denken, ook de omgang met de medemens kan er soms een verfrissende wending door krijgen. Mensen zijn voorbereid op regels en gewoontes. Onverwachtse wendingen kunnen vaak een zeer fris effect hebben. De pesters hadden nooit gedacht dat ze ineens als bodyguards bestempeld zouden worden en daarmee zette Hildes zoon alle patronen, verwachtingen en ongeschreven regels op z'n kop. Met een nieuwe situatie tot gevolg.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!
Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.