zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Opgeruimd staat netjes

01-12-2024

We geven toe: het had ons ook kunnen overkomen. Ze lijken zo echt. En wij houden ook van een opgeruimde werkplek. Dus toen een liftmonteur in het LAM museum in Lisse bovenop de glazen lift twee lege blikjes Jupiler bier tegenkwam, heeft hij ze netjes opgeruimd. Niet wetende dat de blikjes een kunstwerk van de Franse kunstenaar Alexandre Lavet zijn. Oeps...

Opgeruimd staat netjes

Vrienden samenbrengen

Het zijn dan ook niet zomaar blikjes bier, maar handbeschilderde en heel goed lijkende halve liters van Jupiler. Alexandre Lavet noemt zijn werk All the good times we spent together en zegt daar zelf over: "Deze schilderijen zijn een eerbetoon aan de straten van Brussel, kunstenaarsateliers, de flats van vrienden, feestjes, openingen van tentoonstellingen in galerieën en artist-run spaces, en aan dit alledaagse en vertrouwde object dat mensen en vrienden samenbrengt." Voor de kunstenaar symboliseren de blikjes dus zijn dierbare momenten met vrienden. Avonden samen wat drinken, lijken misschien niets bijzonders, maar zijn uiteindelijk waardevolle momenten waarop mensen zich aan elkaar verbinden.

In het LAM-museum exposeren ze wel vaker kunst van "alledaagse" voorwerpen op plekken waar je niet zo snel kunst verwacht. Er ligt bijvoorbeeld een bananenschil van stof en garen van kunstenaar Alicja Kozłowska in een hoekje op de grond. Of wat dacht je van Relógio van de Braziliaanse kunstenaar João Loureiro, een klokwerk van plakjes worst? Conservator Elisah van den Bergh van het LAM museum zegt hierover in NRC: "We willen hiermee een manier van kijken bijbrengen. Alles kan bijzonder of interessant zijn, als je er maar zo naar kijkt."

Banaan

Compliment aan de kunstenaar

Die andere manier van kijken hebben Elisah en haar collega's ook toegepast toen ze na haar vakantie tot haar grote schrik ontdekten dat de blikjes uit de lift verdwenen waren. Na een speurtocht door depot, schoonmaakkast en techniekkamer vond ze de blikjes… in een vuilniszak. Een beetje stoffig maar gelukkig ongedeerd. Wat een klein drama had kunnen zijn, werd vervolgens door het museum omgetoverd tot een kans. Ze besloten niet door het stof te gaan en hun excuses aan te bieden of de dader te berispen, maar schreven juist een heel optimistisch en leuk persbericht. Daarin laten ze weten dat ze de liftmonteur die de blikjes weggooide niets kwalijk nemen. "Hij verving een vaste monteur die het museum door en door kende. Hij heeft zijn werk naar eer en geweten gedaan. We hebben de monteur in het zonnetje gezet en gevierd dat het goed was gekomen. En positief gezien is het een compliment aan kunstenaar Alexandre Lavet."

Officieel ontploft

Door dat wat ongebruikelijke persbericht begon alles te rollen. Of zoals Hoofd Communicatie, Marketing & Pers Froukje Budding aan NRC liet weten: "het nieuws is officieel ontploft". Iedereen nam het bericht over en het bereikte zelfs de Britse omroep BBC. Die lieten weten dat ze wel blij waren met even wat luchtigs tussen alle heftige nieuwsonderwerpen.

Het heeft de bezoekersaantallen dan ook een geweldige boost gegeven. Curator Elisah zag onlangs ook een jongetje van een jaar of elf naar binnen rennen en roepen: "Dit is toch het museum van de blikjes?!”. Het effect van een item in het Jeugdjournaal. Zo levert een fout van een liftmonteur dankzij de lichtvoetige aanpak van het museum alleen maar nieuwe mogelijkheden op. Aandacht voor de kunst, meer bezoekers voor het museum én een nieuw publiek dat ze anders niet zo gemakkelijk bereiken.

De blikjes hebben inmiddels een tijdelijke ereplaats gekregen in de entree van het museum. Op een klassieke sokkel, deze keer. ‘Om het werk extra in het zonnetje te zetten’, licht curator Elisah toe. Waar het werk daarna gepresenteerd wordt, blijft een verrassing. ‘Voor ons is geen plek ondenkbaar. We blijven bezoekers graag verwonderen.’

Bedankt voor de tip Marijke!

Bron: NRC
Bron foto's: Alexandre Lavet en LAM Museum

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Iedere zondag in jouw mailbox?

Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.

Nelleke Poorthuis
01-12-2024
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden