zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Onbeschofte collega

24-11-2024

Waarom zijn mensen soms onaardig tegen je? Wat zit daar achter? Bij Omdenken zeggen we altijd: Lastig gedrag isruwe energie. Ongestold verlangen. Een behoefte die zich op een stuntelige manier probeert vorm te geven. Wilhelmina zag de werkelijke behoefte van haar collega, waardoor ze het onaardige gedrag compleet wist om te keren.

Collega in Amerika

Dit bericht ontvingen we van Wilhelmina:

“Een aantal jaar terug werkte ik bij een Amerikaans bedrijf in Nederland. Vanuit mijn functie als inkoper had ik veel contact met een collega die werkzaam was bij het hoofdkantoor in Amerika. Deze collega was niet altijd aardig. Vooral aan het einde van een kwartaal was ze erg gestrest en dat werd nogal eens op mij afgereageerd.”

Onbeschofte collega kleiner

Onbeschoft

“Op een dag was ze ronduit onbeschoft. In plaats van boos te worden heb ik de mooiste kaart (met een engel op de voorkant) die ik in huis had naar haar opgestuurd. Op de kaart schreef ik: “I have the feeling you need a very big hug. With love”. Twee weken later belde ze me op. Ze had de kaart ontvangen. Ze had in de armen van een andere collega uitgehuild, zo ontroerd was ze dat iemand aan haar had gedacht en dat iemand het begreep. Vanaf dat moment was ze de liefste collega die ik me kon voorstellen.”

Door nét even anders in de situatie te gaan staan stopte het onbeschofte gedrag niet alleen, het zorgde er zelfs voor dat het een lieve collega werd. Van probleem naar nieuwe mogelijkheid. Door niet te kijken naar het lastige gedrag, maar het onbevredigde verlangen achter dat gedrag. Natuurlijk werkt dit niet in elke situatie, maar het kan nooit kwaad om in zulke situaties op de werkvloer halt te houden en te proberen het probleem vanuit het omdenken te benaderen. Wat zijn de feiten? Welke verwachtingen heb jij van de ander? En is er wellicht een gemeenschappelijk verlangen? Verbinding? Aandacht? Gezien worden?

Verlangens

Door onze aandacht te verleggen van hoe-het-zou-moeten-zijn naar waar we naar verlangen, wordt het leven een stuk minder krampachtig. Verwachtingen verstikken. Verlangens genereren energie. Je kunt heel goed een verwachting loslaten en tegelijkertijd het achterliggende verlangen omarmen.

Hoe bevrijdend zou het zijn – voor anderen én voor onszelf – als we niet onze verwachtingen zouden benoemen, maar onze achterliggende verlangens? Het lastige is alleen dat het veel makkelijker is om te praten in termen van verwachtingen dan in termen van verlangens. We communiceren niet waar we naar verlangen. Dat is kwetsbaar, vaag, het verwijst naar een gevoel; naar waar we behoefte aan hebben. We communiceren liever onze verwachtingen. Wat we zouden willen dat er gebeurt. Dat is concreet en minder kwetsbaar.

Oké, denk je nu, dat klinkt allemaal leuk. Maar hoe dan wèl? Daar helpen we je graag mee op weg. In zijn boek Zoals verwacht loopt alles anders gaat Berthold dieper in op de stap van verwachting naar verlangen en wat dat je allemaal op kan leveren. Is lezen niets voor jou? Kom dan naar onze theatervoorstelling en laat je meenemen door Berthold, zijn zoon Beer als ontregelende assistent en onze swingende liveband!

ZVLAA portrait

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Iedere zondag in jouw mailbox?

Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.

Nelleke Poorthuis
24-11-2024
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden