Waarom mag je wel dringen voor de schappen van de Action en de Primark, maar niet uiterst gecontroleerd naar het museum? In Amsterdam en Middelburg kwamen culturele instellingen met een ludiek protest.
Musea lieten vorig jaar tussen juni en half december zien dat ze met looproutes en aparte ingangen hartstikke coronaproof open kunnen. Toch zijn zij nog steeds gesloten, terwijl we wel weer met z’n allen in de koopjeshoek van de IKEA staan. En als musea de deuren straks wél weer mogen openen, zijn ze alleen toegankelijk met een recente negatieve coronatest. ‘Vrijen met drie condooms’ noemde Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, het al. Een bezoek aan een gemiddelde winkelstraat is een stuk makkelijker.
Daarom besloten een aantal musea om op ludieke manier in protest te gaan tegen de gedwongen sluiting. Kijk maar naar De Vleeshal, het tentoonstellingscentrum aan het grote marktplein van Middelburg. Zij zijn in mei 2021 gewoon opengegaan, maar dan als winkel. Voorin verkopen ze boeken, t-shirts en tassen en in de achterruimte kunstwerken. Die hangen op dezelfde plek als normaal tijdens een expositie, maar nu met prijskaartje. Want als dingen een prijskaartje hebben, is het een winkel toch?
Wie binnenwandelt in de Vleeshal, krijgt een prijslijst mee. Zo koop je voor 6 euro Vleeshal-mondkapjes, ontworpen door kunstenaar Frieder Haller. Of een echte Vleeshal-trui voor 35 euro. De lijst eindigt bij een kunstwerk van Diane Simpson van 50.000 euro. Alles is dus te koop. De Vleeshal bezoeken is trouwens gratis, want een winkel heeft natuurlijk geen toegangsprijs.
WeArePublic, een organisatie die zich inzet voor meer publiek en cultuur, kwam ook met zo'n creatieve oplossing. Wat als we een winkel laten inrichten door kunstenaars? Ze gaven zeven kunstenaars 250 euro om te gaan shoppen bij de Primark, Hema, Action en waar ze ook maar wilden. Met dat materiaal maakten ze nieuwe kunstwerken, die te zien zijn in een ‘Museum voor niet-essentiële kunst’ in de Staalstraat in Amsterdam.
Bij binnenkomst staan de coronaregels voor winkels nog eens op een rijtje en er zijn vier winkelmandjes beschikbaar. Op sokkels en verhogingen staan de objecten gepresenteerd: ‘Badslippers Regenboog’ van kunststof, een ‘Buddha met vetplant’ van cement en vetplant. Bij de ‘kassa’ kan je niet direct betalen voor een object, maar je kunt wel een bod te doen op een van de tentoongestelde ‘objecten’. Aan het eind van de ‘tentoonstelling’, na 26 mei 2021, worden alle werken geveild. De opbrengst gaat naar de kunstenaars en wordt gebruikt om de onkosten te betalen.
Bron: Trouw.nl en AD.nl
Foto's: Maartje Geels en Gunnar Meier