Kunstverzamelaars Henk en Erna Plenter zochten eind jaren negentig een locatie voor hun kunstcollectie. Het voormalige raadhuis van Vledder kwam beschikbaar en bleek de ideale locatie om van hun persoonlijke verzameling een mooi museum te maken. Ze kochten het pand en richtten verschillende zalen in met onder andere grafiek, glaskunst en Drentse kunst. “Henk, wat doen we met die valse zooi op zolder?” vroeg Erna haar echtgenoot. Zijn antwoord bleek uiteindelijk de reden dat het museum succesvol werd.
Het vervalsen van kunst is van alle tijden. Het werk van beroemde kunstenaars als Appel, Picasso, Dalí, Matisse en Rodin wordt vaker vervalst dan je denkt. Regelmatig worden verzamelaars dan ook bedonderd bij hun kunstaankoop. Dat overkwam Henk en Erna ook. Toen meestervervalser Geert Jan Jansen in 1994 in Frankrijk met 1.600 valse schilderijen werd gearresteerd, bleek hun eerste aanschaf ook een valse Matisse te zijn. Daarna overkwam het ze nog een paar keer. “De valse zooi”, zoals Erna het noemde, stond dus te verstoffen op zolder. Maar bij de opening van hun eigen museum besloot Henk om ze niet weg te gooien maar juist tentoon te stellen. Eerst nog ergens weggestopt op de bovenverdieping, maar de verzameling valse kunst begon al snel een eigen leven te leiden.
Vrienden en kennissen hadden ook nog wel wat miskopen liggen, dus de expositie groeide. Na de opening schreef de pers eigenlijk alleen maar over de afdeling met valse kunst. En ze waren nog geen week open of er stond een echtpaar uit Leeuwarden op de stoep met de vervalsing waar ze zelf een beetje mee in hun maag zaten. Die kon er toch ook wel bij in de collectie?
Inmiddels heeft het kunstmuseum in Vledder een unieke verzameling vervalsingen. Henk en Erna komen allebei uit het onderwijs dus ze leggen de bezoeker graag dingen uit. Wat is het verschil tussen een kopie en een vervalsing? Welke verhalen zitten er achter deze vervalsingen? Hoe ze eraan? Wat beweegt meestervervalsers als Han van Meegeren of Geert Jan Jansen überhaupt om schilderijen te vervalsen? Dat verhaal vertellen ze in het Museum Valse Kunst waar inmiddels veel van deze vervalsingen hangen.
Kunstliefhebbers die bedonderd worden bij hun kunstaankoop komen nog steeds uit het hele land hun kunst aanbieden. De collectie groeit ook door schenkingen van bezoekers en stukken die veilinghuizen uit de handel hebben genomen. Daarnaast onderhoudt het museum nauwe contacten met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie. Inmiddels vind je in het Museum Valse Kunst een bonte verzameling van kunstwerken: echt en vals, kunst en kitsch, uniek in Nederland. De collectie bestaat uit allerlei soorten kunstwerken: beeldende kunst, schilderijen, etsen, litho’s en aquarellen. Je vindt er zelfs een vervalste Rietveldstoel. (Die niet van echt te onderscheiden is, tot je er op gaat zitten...)
Bedankt voor de tip Geja!
Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.
Bedonderd worden doordat hun aangekochte kunst een vervalsing bleek, leek eerst een probleem voor Henk en Erna. Maar door juist deze kunst tentoon te stellen, werd het de bedoeling. Het is vooral de valse kunst die een enorme aantrekkingskracht heeft op hun bezoekers én voor de mooiste verhalen zorgt. Hoe meer vervalsingen, hoe beter voor dit bijzondere museum. Ze hebben het probleem prachtig omgedacht.
Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!