Als wetenschapper tel je pas écht mee, als je een succesvol onderzoek hebt gepubliceerd in een vakblad als Science, The Lancet of Nature. Deze tijdschriften staan vol artikelen over geslaagde experimenten met glasheldere conclusies.
Dat de weg naar succes geplaveid was met hobbels en tegenslag, dat lees je nergens terug. Terwijl juist door onderweg fouten te maken (trial and error, de gloeilamp van Edison is er een prachtig voorbeeld van) je vaak pas ontdekt wat wél werkt.
Dat inspireerde de mensen van BioFlukes, een organisatie uit Bangalore (India). Doordat die 'mislukkingen onderweg' nergens gepubliceerd worden, betoogt initiatiefnemer Mahboob Imtiyaz, wordt veel onnodige tijd verspild. Want dezelfde fouten worden keer op keer nog eens gemaakt. Door er over te publiceren in het online magazine Journal of Errology (het Tijdschrift voor Vergiskunde) kunnen wetenschappers kennis nemen van de reeds gemaakte fouten in het proces. En daar van leren.
Er zijn al wel tijdschriften over negatieve resultaten, zoals het 'Journal of Negative Results in BioMedicine', maar die publiceren pas als het onderzoek al is afgerond. JoE moet een tijdschrift, of webforum - worden voor `vergissingen, fouten, doodlopende paden, verkeerde hypotheses en plotse vondsten die deel uitmaken van succesvol wetenschappelijk onderzoek.
Een verschijningsdatum voor JoE is er op het moment van schrijven nog niet. Maar nu al hebben talloze onderzoekers BioFlukes gevraagd of ze er in mogen publiceren. Anoniem. Dat dan weer wel.
23 januari 2012
Bron: NRC, 20 januari 2012