Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt de punctualiteit van de dienstregeling gemeten aan de hand van het percentage treinen dat op tijd vertrekt. Dat lijkt logisch, maar is uiteraard totale onzin. Met name op de wat langere trajecten kunnen treinen soms een paar minuten inhalen. Treinen die 'te laat' vertrekken, kunnen dus alsnog prima op tijd aankomen. Wat maakt het mij als klant uit of een trein op tijd vertrekt? Als ik maar op tijd aankom!
Nou lijkt op tijd vertrekken of aankomen misschien een onbelangrijk verschil, maar in de praktijk leiden deze verschillende meetinstrumenten tot totaal ander gedrag. En dat verschil kan cruciaal zijn. Stel. Een machinist wil met een bepaalde trein vertrekken. En deze trein sluit volgens de dienstregeling netjes aan op een andere trein, maar deze trein is verlaat. Wat zal de machinist dan doen? Hij zal met de huidige meting gewoon wegrijden. Daar wordt hij immers op beoordeeld! Dat een trein vol passagiers vervolgens geen aansluiting vindt, is in de statistieken niet terug te vinden. En al helemaal niet als deze verlate trein zélf netjes op tijd vertrokken was. Gevolg? Terwijl tientallen mensen een aansluiting missen en te laat op hun afspraak komen, lijkt er volgens de statistieken helemaal niets aan de hand te zijn.
Beoordeelden op de aankomsttijd heeft nog meer voordelen. Wat dacht je van de situatie dat ik iets te vroeg op het station aankom en juist daardoor precies kan instappen in een trein die eigenlijk te laat aankomt? Precies. Voor mij komt die trein perfect op tijd! Beter kan niet. Wat kan mij het schelen welk treinnummer die trein heeft? Als ik maar op tijd aankom! En te vroeg aankomen` reken ik ook als op tijd aankomen. Daar zal ik verder niet moeilijk over doen...
Kortom. Verander dit onzinnige meetinstrument van 'op tijd vertrekkende treinen'. Het is bedacht vanuit het systeem en niet vanuit de klant. Klanten willen simpelweg op tijd op hun afspraak komen. That's all.