zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Hackers voor straf nog beter leren hacken

21-02-2019

Elk jaar worden er zo ongeveer zeventig jongeren aangehouden voor cybercrime en vaak hebben ze niet eens door hoeveel schade ze aanrichten. Zo ook ‘Erik’, die op zijn zeventiende zijn eigen school hackte. "Nog voor de eerste schooldag begon, had ik de wachtwoorden van alle docenten al." Op een gegeven moment roosterde hij zichzelf drie maanden uit omdat hij geen zin had in school. Om het plaatje compleet te maken gaf Erik alle leerlingen van zijn school een hele dag vrij! Al eerder gaf hij bij de directeur van zijn school aan dat er een beveiligingslek in de software zat. Hier werd volgens Erik verder niets mee gedaan.

Action Blur Close Up 735911

Maatregel

"Veel jongeren willen aantonen dat systemen lek zijn en laten zien wat ze in huis hebben, zonder dat ze zich bezighouden met de gevolgen" vertelt Floor Jansen, rechercheur bij het Team High Tech Crime van de politie aan de NOS. Met een collega van het OM bedacht Jansen hier een nieuwe maatregel voor. In plaats van de jonge ‘cybercriminelen’ op te pakken of een taakstraf te geven, worden zij ingezet om hun talenten op een juiste manier te gebruiken. Ze moeten op stage bij IT-bedrijven waar ze van ethische hackers (hackers zonder kwade bedoelingen, die beveiligingslekken opsporen voor bedrijven) leren over wat wel en niet mag op het internet. In plaats van een gewone taakstraf waarbij ze wel aan de slag zijn, maar niets nuttigs leren voor de toekomst.

Importeren en collaboreren

De politie en het OM hebben hier eigenlijk twee Omdenkstrategieën toegepast. Het importeren, waarbij de hun ‘vijand’ tot bondgenoot maken en collaboreren, waar gekeken wordt naar wat het gemeenschappelijke belang is tussen de organisaties en de ‘vijand’. De hackers willen laten zien wat ze in huis hebben en organisaties willen hun software zo goed mogelijk beveiligen tegen illegale en mogelijk gevaarlijke hackers.

Ethisch hacken

Deze proef van de politie en het Openbaar Ministerie om ethische hackers in te zetten loopt goed, ze zijn tevreden met het resultaat. Elf jonge hackers hebben inmiddels geleerd om op een verantwoorde manier te hacken. Stage lopen bij IT-bedrijven is hier onderdeel van. Erik was dus een van deze jongeren en keek mee binnen een bedrijf op de cybersecurity-afdeling. Hier leerde hij om legaal in te breken in computersystemen. Bedrijven houden deze jonge hackers natuurlijk liever te vriend!

Bekijk ook de video over Erik.

Bron NOS.

Kaya Kock
21-02-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Wist ik van tevoren maar dat ik het achteraf leuk had gevonden.