zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Lastige hond zoekt bajesklant

02-09-2020

Van die lastige honden, je kent ze wel: ze gehoorzamen je niet, tonen niet het gedrag dat je wil, eten je vegetarische worst van je bord. En bajesklanten, je kent ze wel: ze hebben de wet niet gehoorzaamd, ze tonen ongewenst gedrag, zitten in de bajes, omdat ze je vegetarische worst hebben gejat. Twee lastige categorieën. Je hebt ze liever niet in de buurt. Dus wat dacht de organisatie Dutch Cell Dogs? Breng ze bij elkaar.

Lastige Hond Zoekt Bajesklant
Het is vreselijk om je vrijheid kwijt te zijn. Als mens en als hond. Wij geven hen graag een tweede kans.
Oprichters Marlies de Bats en Betty Buijtels

Onverwachte win-win situatie

We doen er wat lacherig over, maar het werkt echt! Het is algemeen bekend dat de meeste mensen opknappen van een huisdier, maar het is ook zo dat vooral honden opknappen van de aandacht van een mens. Dutch Cell Dogs brengt die twee dus bij elkaar. Moeilijk plaatsbare honden - bijvoorbeeld een hond met bijtproblemen - worden gekoppeld aan een gedetineerde. Samen gaan ze op training om het gedrag van de hond te verbeteren. Hierdoor zag de organisatie niet alleen de honden vooruitgaan, maar ook dat de wat ‘hardere noten’ van het celblok makkelijker te kraken bleken. Ze werden socialer, verantwoordelijker en stonden meer open voor een behandeling.

De organisatie zegt het zelf heel treffend: ‘Achter tralies. Geen vrijheid. Het overkomt mens én asielhond. Zeker zelf naar gemaakt… Eén van de vele doorsnee reacties en aannames. Bij Dutch Cell Dogs denken we daar anders over. Het leven is niet altijd even maakbaar. En het is vreselijk om je vrijheid kwijt te zijn. Als mens, en als hond. Wij geven hen graag een tweede kans.’ In eerste instantie ging het Dutch Cell Dogs erom dat de honden werden getraind, maar toen ze zagen dat indirect de gedetineerden er ook op vooruit gingen hadden ze door dat ze iets unieks in handen hadden. Inmiddels draait hun trainingsprogramma ook al ruim 10 jaar en hebben ze zowel 810 honden als 810 gedetineerden geholpen. Wil je meer weten over Dutch Cell Dogs? Op hun website staat alle informatie!

Bronnen

Bedankt voor de tip Tabitha!

Bron: Volkskrant (klik vooral door voor prachtige foto’s van de honden en de gedetineerden)
Foto credits: Cris Toales

Jeroen Callaars
02-09-2020
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Wist ik van tevoren maar dat ik het achteraf leuk had gevonden.