Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe jaar met een klein beetje terugkijken. Onze redactie is wederom de statistieken ingedoken om uit te zoeken welke spreuken en verhalen het beste van 2023 waren. Welke werden het vaakst gedeeld, het meest geliket en welke waren voer voor de interessantste discussies? De afgelopen dagen hebben we deze spreuken en verhalen al met jullie gedeeld via X, Facebook, LinkedIn, Instagram en onze Omdenker van vandaag nieuwsbrief.
Hieronder vind je het overzicht om nog een keer na te genieten van het beste van 2023. En dan is het nu echt tijd om vooruit te kijken. In 2024 ontvangen we weer heel graag al jullie inspirerende spreuken en prachtige omdenkverhalen, dus deel ze vooral met ons!
10.
Je maakt je minder druk om wat mensen van je denken als je beseft hoe weinig ze aan je denken. (Olin Miller)
9.
Meestal is het probleem niet dat we niet weten wat we willen. Het probleem is juist dat we dat meestal heel goed weten.
8.
Niemand heeft door wat ik allemaal doe. Totdat ik het niet meer doe.
7.
Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt, en moedig genoeg om erom te vragen.
6.
Als we onze eigenheid accepteren, lopen we het risico dat we mensen kwijtraken. En als we ons aanpassen om mensen niet kwijt te raken, verliezen we onszelf.
5.
Geloof niet de mensen die zeggen wat ze doen, maar de mensen die doen wat ze zeggen.
4.
Soms is het handig om er geen probleem van te maken dat je een probleem hebt. Scheelt meteen een probleem.
3.
Dat jij jouw last goed kan dragen betekent niet dat het niet zwaar is.
2.
Als jij elke keer dweilt, zal iedereen blijven denken dat de kraan niet lekt.
1.
Soms moet je het leven dat je gepland hebt loslaten om te laten ontstaan wat het leven voor je in petto heeft. (Joseph Campbell)
10. - Een Odidonor?
Als Sanquin ziet dat de huisstijl van nieuwe telecomprovider Odido wel heel veel op die van hen lijkt, zien ze vooral de nieuwe mogelijkheden.
9. - Klaagkwartier
Wat doe je als er in een team veel frustratie is en er alleen maar oeverloos geklaagd wordt? Een kwartiertje verplicht klagen!
De 16-jarige dochter van Ellis is school helemaal zat en klaagt steen en been. Als het kom-op-je-kan-het-repertoire van Ellis niet werkt, gooit ze het over een totaal andere boeg.
In het centrum van Amsterdam fietst een man midden op de trambaan. Als een agent hem staande houdt, blijkt hij lichtelijk in de war. Maar deze agent weet de situatie op een prachtige manier aan te pakken.
6. - Slapen kan ook op de bank
De moeder van Daphne heeft Alzheimer. Haar moeder viel vaak in slaap op de bank. Toen ze controle kregen, was die mevrouw het er niet mee eens. "Oei, dit moet ik wel even overleggen met mijn leidinggevende, want dit kan eigenlijk niet. U hoort nog van mij..."
5. - Moet iemand slapen?
Een meneer met dementie komt 's nachts vaak uit bed en denkt dan dat het ochtend is. De nachtdienst probeert hem dan weer terug naar bed te krijgen, want 's nachts moet je slapen. Toch?
4. - 1 + 1 = 6
Menig basisschool heeft met angst en beven uitgekeken naar het einde van de vakantie. Want ja, dat nijpende lerarentekort… Waar halen ze nu weer genoeg meesters en juffen vandaan? Op De Wijde Wereld in Uden hebben ze die stress niet. Daar hebben ze iets bedacht op het gebrek aan docenten die elke dag weer voor de klas kunnen staan.
3. - Draai de vaatwasser twee keer
"Op het moment dat het leven voor mij een worsteling was in plaats van een zegen, leerde ik een ongelooflijk belangrijke les." Een prachtig verhaal over de levensveranderende les die Kate leerde toen het mentaal zo slecht met haar ging dat het haar maar niet lukte om de afwas te doen.
2. - Dwarse zonnepanelen
Je ziet ze steeds vaker langs de snelweg of vanuit de trein: zonneweides. Boer Gijs de Raad uit in Culemborg heeft er ook eentje, maar pakt het anders aan. Hij heeft zijn zonnepanelen verticaal op het land gezet. En dat levert hem een aantal voordelen op.
1. - Onbeperkt verlof
Een tijd geleden hadden we bij Omdenken twee vacatures. In de arbeidsvoorwaarden stond onder andere dat we werken met onbeperkt verlof. Daar kwamen toen wel wat verbaasde reacties op. Hoe werkt dat? Dan komt er toch niemand meer werken? Ligt iedereen op een zonnige dag op het strand. En waarom staat er dan toch dat de functie 32 uur per week is? En bedoelen jullie niet dat je dan dus eigenlijk verwacht dat iedereen maar altijd werkt?