Op een begraafplaats in Breda zorgde een groep ouderen voor overlast. De oudere mensen zoeken elkaar op om met elkaar te kletsen. Andere bezoekers stoorden zich soms aan de ouderen die vaak op luide toon met elkaar in gesprek waren. "Als wij er zijn, dan horen ze ons wel", legt Tonnie, één van de ouderen, uit aan Omroep Brabant. "Ze zeggen dat ze ons van ver al horen, maar dat zal allemaal wel meevallen. Het is hier gewoon keigezellig en we buurten lekker wat met elkaar."
In plaats van ze weg te sturen, is directeur van de begraafplaats Roel Stapper gaan praten met de senioren. Hij begrijpt dat ze elkaar opzoeken om te praten en hun nabestaanden te herdenken, maar anderen moeten daar geen last van hebben. Dus kwam hij met de ‘hangouderen’ overeen dat ze rekening houden met andere bezoekers én dat ze de boel een beetje in de gaten houden.
Sindsdien letten de ouderen op of er geen bloemstukken of vazen verdwijnen of verplaatst worden. Ook als er andere zaken niet in orde zijn, melden ze het. Volgens de directeur helpt hun aanwezigheid tegen diefstal – hij noemt ze vriendelijke toezichthouders met een preventieve werking. Tonnie is het met hem eens: "We houden alles in de smiezen en kijken of mensen geen bloemstuk of vaas stelen. Haal hier niks weg hoor, want de hangouderen komen achter je aan!"
Bron: Omroep Brabant
In ons boek Huh?! - de techniek van het omdenken omschrijven we 15 omdenkstrategieën die je kunt gebruiken om een probleem om te denken tot een nieuwe mogelijkheid.
Dit verhaal is een typisch voorbeeld van strategie nummer 9: importeren. Directeur Roel Stapper heeft van zijn "vijanden" bondgenoten gemaakt. Hij accepteert dat de hangouderen daar zitten, besluit ze niet te bevechten maar gebruik te maken van hun aanwezigheid én talenten. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap: hij is een vijand kwijt, maar een loyale bondgenoot rijker.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!