Phil Hansen wil kunstenaar worden, maar tijdens zijn opleiding op de kunstacademie begint zijn hand plotseling te trillen. Het wordt steeds erger tot hij op een gegeven moment niet meer kan tekenen op de manier die hij gewend is. In eerste instantie voelt Phil zich volkomen verslagen. Wat moet hij nu? Hij zal nooit meer kunstenaar worden.
Dit verandert als een neuroloog hem onderzoekt en zegt: ‘Why don’t you just embrace the shake?’ Hoewel dat minder simpel is dan het klinkt, was dat wel precies wat Phil vervolgens deed.
Hij gaat naar huis, pakt een potlood en begint te tekenen. Wat blijkt? Na enig oefenen blijken het prachtige tekeningen, bestaande uit krabbels en lijnen vol bochten. Phil raakt vervolgens zo geïnspireerd dat hij al snel allerlei nieuwe manieren vindt om kunst te maken, niet ondanks, maar dankzij zijn trillende hand. Hij schildert bijvoorbeeld met zijn voeten of met een lasbrander. Hij zegt daarover dat het accepteren van zijn beperking een enorme drijfveer is voor zijn creativiteit.
Leren om creatief te zijn ín de box is de allerbelangrijkste les die je kunt leren.
Maar het verhaal gaat nog verder. Phil krijgt de smaak van het ‘werken binnen beperkingen’ zo te pakken dat hij zichzelf ook allerlei andere, ogenschijnlijk frustrerende beperkingen oplegt. Zoals kunst maken die maar één dollar kost of alleen maar schilderen met karatemoves in plaats van kwasten. Hij ervaart dat hij begrensd moet worden om grenzeloos te kunnen zijn. ‘Leren om creatief te zijn ín de box, binnen de grenzen van onze beperkingen, is de allerbelangrijkste les die je kunt leren. Het is de beste kans die we hebben om onszelf en de wereld te veranderen,’ concludeert Phil.
Bekijk hieronder de inspirerende TED Talk van Phil waarin je ook nog veel meer voorbeelden ziet van de bijzondere kunst die hij dankzij zijn beperkingen (al dan niet zelf opgelegd) heeft kunnen maken.
Dit verhaal vind je ook in ons boek "Ja", over omdenken als levenshouding. Een inspiratieboek met ruim 200 pagina`s, full-colour en bomvol illustraties en foto`s.
Dit boek is geen roman met een logische verhaallijn met een begin, midden en einde. Aan de hand van verhalen, anekdotes, wetenschappelijk onderzoek en inzichten over omdenken als levenshouding gaan we op zoek naar de kracht van ja zeggen.
Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!