zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

CityGard maakt van een vuilniscontainer een tuintje

09-12-2018

Update
Onderstaand artikel schreven we in 2018. Inmiddels - het is op moment van schrijven februari 2022 - zijn de containtertuintjes van CityGard een groot succes gebleken. Er staan inmiddels 300 containertuintjes in zo'n 35 gemeenten.

En er is nog iets grappigs gebeurd, liet initiatiefnemer Henk-Jan ons weten: "Het woord containertuintje staat beschreven in het boek Knuffelcontact & Waterwappie, en is opgenomen in het Woordenboek voor nieuwe woorden (Instituut voor de Nederlandse taal). Daarmee is ons idee officieel een begrip geworden".

Dus werk jij bij een gemeente en zijn jullie ondergrondse containers nog saai en viezig? Maak er containtertuintjes van!

Van oplossing naar nieuw probleem

Iedere oplossing veroorzaakt weer een nieuw probleem. Misschien een wat negatieve kijk op de zaak, maar dit is vaak wel de realiteit. Neem nou ondergrondse containers in de stad. Lost een heleboel problemen op. Je hoeft geen volle, stinkende vuilniszakken meer te bewaren op je balkon of in de tuin tot de vuilniswagen langskomt, maar kunt ze 24 uur per dag weggooien. En de tijd dat vogels en ratten je vuilniszakken open trekken en je 's ochtend wakker wordt met uitzicht op een met zwerfafval bezaaide stoep, terwijl een kauw de laatste restjes pittige hummus uit een plastic bakje staat te pikken, is ook voorbij.

City Gard Rf C Amersfoort Maasstraat IMG 3555

Nieuwe problemen

Maar zoals gezegd: deze oplossing zorgt ook weer voor nieuwe problemen. Is de ondergrondse container vol, zit hij klem of past het niet, dan pleuren sommige mensen hun afval er gewoon naast. Zijn zij er vanaf, maar ja, dan krijg je dus weer zwerfafval, overlast en meeuwen die alleen nog maar genoegen nemen met restjes avocado. "Bijplaatsing" noemen gemeentes dat officieel. Henk-Jan Room van Room for Concepts boog zich over dit probleem en kreeg het voor elkaar dat een aantal ondergrondse containers er nu heel anders uitzien...

We laten mensen met andere ogen naar die plek kijken.
Henk-Jan Room

Win-win

Henk-Jan besloot om niet uit te gaan van waarschuwingen, boetes, en straffen, maar verleidt met zijn CityGard Containertuintjes mensen tot een andere manier van kijken naar de containers. CityGard Containertuintjes zijn eigenlijk een soort minituintjes die om de ondergrondse container geplaatst worden. Daardoor ziet het er meteen een stuk leuker uit en zetten mensen er veel minder snel een zak afval tegenaan. Het helpt dus tegen bijplaatsingen, maar heeft daarnaast nog meer gewenste effecten. Het zorgt voor meer groen in de straat, haalt de associatie weg van "lelijk" en "vies" die je vaak hebt bij afval en creƫert ook nog eens meer verbondenheid in de wijk. De CityGard Containertuintjes zijn namelijk ook nog een voorbeeld van placemaking. Dat betekent dat bewoners betrokken worden bij de inrichting van hun openbare ruimte. Dus niet alleen maar naar de gemeente kijken voor het oplossen van de problemen in jouw omgeving, maar zelf een bijdrage leveren door bijvoorbeeld zo'n tuintje te adopteren en te onderhouden.

Wij willen meer!

Deze eerste CityGard Containertuintjes in Den Haag zijn een pre-pilot en het is de bedoeling dat er begin volgend jaar meer volgen tijdens de echte pilot. Henk Jan: "Het lijkt inderdaad te werken, hoewel het nog wel wat kort dag is om dat met data te kunnen bewijzen." Ja, testen, testen, testen en dan pas weet je wat werkt en waar het werkt. Inmiddels hebben naar aanleiding van de pilot in samenwerking met de Gemeente Den Haag meerdere gemeentes interesse getoond. Als het aan ons ligt, komen de CityGard Containertuintjes als de wiedeweerga naar Utrecht!

Update Februari 2022
Uit een recent onderzoek van een grote gemeente is gebleken dat met Containertuintjes er 78% minder wordt bijgeplaatst, en dat bewoners zelfs bij elkaar aanbellen als er nog wordt bijgeplaatst. Dit soort mooie resultaten zijn te behalen wanneer bewoners actief betrokken worden rondom het proces van aanvragen en onderhouden.

Sinds 2019 worden de Containertuintjes uit afval gemaakt met een 3D-printer. Dat afval kunnen ze eventueel met bewoners inzamelen om er Containertuintjes van te printen. Zo staat er op de plek waar afval wordt weggegooid, een tuintje dat gemaakt is van datzelfde afval! Super circulair dus.

Nelleke Poorthuis
09-12-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Als iemand sneller is dan jij betekent dat niet dat jij te langzaam bent.