zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Asfalt

07-08-2013
3408295176

Energie opwekken met asfalt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is het precies wat technisch natuurkundige Sten de Wit van de TU Eindhoven en TNO, voor ogen had. “Ik zag een droom voor me van asfalt, dat elektriciteit opwekt en via oplaadpunten elektrische auto’s aandrijft”, aldus De Wit.

Zijn project heet SolaRoad. Bij het opwekken van energie via zonnecellen zijn grote oppervlaktes van belang. Daken van huizen zijn geschikt. De Wit en zijn onderzoekers kwamen op het briljante idee, het wegennet te gaan benutten. “Wegen liggen er al en zijn dus een interessante plek”.

Het zonlicht wordt met speciale lenzen opgevangen en op een bepaalde plek geconcentreerd, waar de zonnecellen liggen.

Vanaf de zomer van 2013 komt er in Krommenie in Noord-Holland een 100 meter lange testweg. Dan moet bijvoorbeeld blijken hoe je een zonneweg schoon houdt en hoe je bijvoorbeeld algenvorming bij regen voorkomt.

Als de proef slaagt, kan dat een enorme stap vooruit betekenen. Alleen al in Nederland ligt maar liefst 137.000 kilometer asfalt. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kilowattuur per m2 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3500 kilowattuur aan elektriciteit. Het kan een goudmijn zijn, en het energievraagstuk grotendeels oplossen.

TNO streeft er naar, SolaRoad in 2015 voor fietspaden op de markt te brengen. De volgende stap is een pilotproject om een weg in een woonwijk tot zonneweg te maken. Als dat lukt, liggen er alleen al in Nederland tienduizenden kilometers asfalt klaar om te vervangen en daarmee auto’s van elektriciteit te voorzien. Hoe meer asfalt dus, des te beter.


Laura Koppenberg
maart 2012

Bron: Ode (katern NRC d.d. 18-3-2012)

 

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden