zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Bang voor afwijzing

23-08-2024

Jason Comely, een Canadese IT’er, zit op een vrijdagavond in zijn eentje thuis. Zijn vrouw heeft hem negen maanden daarvoor verlaten voor een ander, sindsdien zit hij eenzaam binnen weg te kwijnen. 'Wat zit ik hier te doen? Waarom ga ik er niet op uit?', vraagt hij zich af. Waar ben ik eigenlijk bang voor? Voor afwijzing, is zijn conclusie. Vooral van vrouwen. Ik sluit mezelf af voor de wereld omdat ik bang ben om afgewezen te worden.

Duik erin

Jason is bekend met de psychologische aanpak om je angst op te zoeken (die wij de bek-van-de-draak-aanpak noemen) en weet dat dat de enige manier is om rigoureus te werk te gaan. Het gevaar in.

Wat doet Jason? Hij besluit volledig in zijn probleem te duiken: hij neemt zich voor dat hij minstens één keer per dag afgewezen móét worden en – om het nog eens extra moeilijk te maken – elke keer op een andere manier.

Welke opdracht geeft hij zichzelf de eerste dag? Om een onbekende voorbijganger te vragen in diens auto mee te mogen rijden naar de andere kant van de stad. Jason haalt diep adem en op de parkeerplaats van een supermarkt spreekt hij een automobilist aan. Wat hij verwacht, gebeurt. Hij wordt afgewezen. ‘Sorry, ik ga niet die kant op,’ is het antwoord. Wat is het effect op Jason? Natuurlijk voelt het (ergens) nog steeds als een afwijzing, maar vreemd genoeg zijn de gevoelens van blijdschap sterker. Hij heeft immers zijn taak volbracht. Het is hem gelukt om afgewezen te worden. Jason is opgetogen. Hij heeft voor zichzelf de regels van het leven veranderd: vanaf nu kan hij elke ‘mislukking’ noteren als een ‘succes’. Deze eerste stap blijkt het begin van een ongekend avontuur.

Bang Voor Afwijzing 2

Steeds zelfverzekerder

De eerste opdrachten die Jason voor zichzelf verzint, zijn nog vrij voor de hand liggend. Zo verzint hij dingen als ‘geef een voorbijganger een compliment’, ‘start op een feestje een gesprek met een onbekende’, ‘bied iemand die in een café alleen aan een tafeltje zit je gezelschap aan’, ‘bel een oude vriend op om te zeggen dat je hem mist’ en ‘probeer in een winkel af te dingen op de verkoopprijs’. Om te doen allemaal spannend, maar niet meteen wereldschokkend. Maar omdat Jason van zichzelf elke dag iets nieuws moet verzinnen, is hij gedwongen om steeds inventiever te zijn. Al doende worden zijn zelfopgelegde missies dan ook steeds spannender. Zo verzint hij opdrachten als ‘vraag een lagere rente voor je hypotheek bij de bank’, ‘spreek een vreemde aan en overtuig hem ervan dat jullie elkaar kennen’, ‘kijk iemand tien seconden diep in de ogen’ en ‘vraag een medewerker in een seksshop uitvoerig om advies welke dildo je het best voor je vriendin kunt kopen, koop die en breng die de volgende dag meteen weer terug met de kanttekening dat hij niet beviel en waarom niet’.

Wat is het effect? Natuurlijk wordt hij regelmatig afgewezen, maar soms ook (totaal onverwachts) niet. En afgewezen of niet: in bijna alle gevallen leidt het tot de vermakelijkste situaties. De meeste mensen zijn gewoon vriendelijk en behulpzaam, merkt Jason. Wat hij gehoopt had gebeurde: het spel maakt hem niet banger, het maakt hem steeds zelfverzekerder.

Afwijzing
Je zult je geweldig voelen als je niet meer naar je angsten hoeft te luisteren.

Rejection Therapy

Uiteindelijk raakt Jason zo euforisch van zijn paradoxale opdracht om afgewezen te worden dat hij besluit er een online kaartspel van te maken, genaamd Rejection Therapy. Elke poging om afgewezen te worden die hij heeft uitgevoerd, zet hij op een digitaal kaartje dat hij via zijn website te koop aanbiedt. Al snel bereikt het kaartspel een soort cultstatus. Jason ontvangt reacties en verhalen van fans uit alle hoeken van de wereld. Zo gebruikt een 80-jarige weduwe uit Rusland zijn spel om een man te versieren (uiteraard met in het achterhoofd het idee afgewezen te worden), maar tot haar grote verrassing ‘mislukt’ de opdracht en blijkt haar versierpoging het begin van een nieuwe relatie.

Voor de geïnteresseerden: de digitale kaarten van Rejection Therapy zijn inmiddels ook als fysiek spel in maar liefst drie varianten beschikbaar: de ‘Classic Edition’ voor beginners, de ‘Blue Pill Edition’ voor gevorderden en de ‘Entrepreneur Edition’ voor sales- en marketingdoeleinden.

Welke conclusies trekt Jason uit zijn experiment? Dat de meeste angsten volledig irrationeel zijn. Ze zijn een verhaal dat jij jezelf vertelt. Je kunt naar dat verhaal blijven luisteren, je kunt er ook voor kiezen om te stoppen ernaar te luisteren. In de woorden van Jason: ‘Ga eropuit en duik volledig in datgene waar je bang voor bent. Soms wordt het een grote puinhoop. Maar dat is niet erg, want je zult je geweldig voelen als je niet meer naar je angsten hoeft te luisteren.’

Lees meer in ons boek

Dit voorbeeld komt uit ons boek 'Ja - omdenken als levenshouding'. Een inspiratieboek. Het is geen roman met een logische verhaallijn met een begin, midden en einde, maar aan de hand van verhalen, anekdotes, wetenschappelijk onderzoek en inzichten over omdenken als levenshouding gaan we op zoek naar de kracht van ja zeggen.

Benieuwd naar meer? Lees alvast een paar pagina's van het inkijkexemplaar of bestel meteen het hele boek. Ruim 200 pagina`s, full-colour, met illustraties en foto`s. En let op! Kijk voor je dit boek aanschaft eerst deze waarschuwing.

doe mij dat boek
3 D JA jpg

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Iedere zondag in jouw mailbox?

Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.

Nelleke Poorthuis
23-08-2024
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden