Het is één van de vervelendste taken van mijn werk bij Omdenken: sollicitanten afwijzen. Je zet een vacature online. Een hele lading leuke, capabele en enthousiaste mensen neemt de moeite om te solliciteren. En vervolgens kunnen we er maar eentje blij maken met de baan. Frustrerend, niet alleen voor ons maar al helemaal voor de afgewezen sollicitanten. Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis hebben ze daar iets op gevonden.
Zij houden namelijk maandelijks een spreekuur voor de sollicitanten die ze zelf afgewezen hebben. Misschien vraag je je nu af wat beide partijen daar in vredesnaam aan hebben, maar het is echt een mooie win-win-situatie.
Als afgewezen sollicitant ben je namelijk nog steeds op zoek naar een baan en kun je wel wat hulp gebruiken. Tijdens het spreekuur krijg je van een interne recruiter van het ziekenhuis feedback op je CV, jouw brief en de eerste indruk die je maakte. Waardevolle informatie.
We horen soms best wel negatieve berichten over hoe sollicitanten worden behandeld.
Voor het Reinier de Graaf ziekenhuis levert het ook wat op. Ze vinden als werkgever een persoonlijke benadering belangrijk. Dan moet je dat natuurlijk niet alleen roepen in een vacaturetekst, maar ook daadwerkelijk laten zien. "We horen soms best wel negatieve berichten over hoe sollicitanten worden behandeld", vertelt Chantal van Steekelenburg, een van de recruiters van het interne carrièrebureau van het ziekenhuis. "Bijvoorbeeld dat ze na dat ze na het versturen van een sollicitatiebrief nooit meer iets horen – zelfs geen afwijzing! Dan probeer je het toch nooit weer bij zo’n organisatie? Dankzij dit spreekuur houden mensen een positief gevoel over na een sollicitatie bij ons, ook als ze worden afgewezen. Want wie weet kloppen ze later in hun loopbaan opnieuw bij ons aan. Of ze zijn getrouwd met die ene seh-verpleegkundige om wie wij staan te springen."
En het spreekuur is een groot succes! Jaarlijks komen er zo'n 200 afgewezen sollicitanten langs en daarvan zijn er tot nu toe 12 alsnog aangenomen door het ziekenhuis. En tachtig procent van de mensen op het spreekuur geeft aan dat ze het heel bijzonder vinden dat ze deze aandacht krijgen van een potientiële werkgever waardoor ze afgewezen zijn.
Bij het ziekenhuis moesten ze overigens wel even zoeken naar de juiste vorm. Ze kwamen op het idee van een spreekuur toen ze zelf een nieuwe recruiter zochten. Sollicitanten moesten meteen aan het werk en zelf een vacaturetekst schrijven. Ze realiseerden zich dat ze dan best veel vragen van een sollicitant en besloten wat terug te toen.
Maar het eerste spreekuur was een gekkenhuis. Enorme opkomst, lange wachtrijen. Daarom hebben ze nu gekozen voor een maandelijks spreekuur op afspraak. Iedere afgewezen sollicitant krijg 20 minuten tijd met een recruiter. Dat werkt al een paar jaar ontzettend goed. Een prachtige manier om ook iets te kunnen betekenen voor mensen die je eigenlijk teleur moet stellen.
Bedankt voor de tip Jeanne!
Bron: Zorgvisie