Indiana Jones

In Raiders of the Los Ark (1981), Steven Spielberg`s eerste film van de Indiana Jones reeks, was een scène gepland, waarin hoofdrolspeler Harrison Ford als Indiana Jones een bloedstollend zwaardgevecht zou aangaan met een van zijn tegenstanders. Om de scène er zo overtuigend mogelijk uit te laten zien, had Ford uiteraard uitvoerig geoefend: techniek, choreografie, timing. Het zwaardgevecht zou een hoogtepunt in de film worden. Er stonden dan ook maar liefst drie opnamedagen in het bloedhete Tunesië gepland voor het fragment. Op de desbetreffende dag had Ford echter last van een ernstige aanval van diarrhee, waardoor hij niet in staat was om de scène te spelen. Een probleem.

Gelukkig was Spielber een creatief en flexibel regisseur. `Waarom`, zo stelde Harrison Ford voor, `zou er perse een zwaardgevecht plaats moeten vinden? Zou het dramaturgisch niet veel sterker kunnen werken als Indiana Jones uitgedaagd zou worden door een bloedstollend gevaarlijke zwaardvechter, als antwoord zou zuchten, zijn pistool zou trekken en zijn aanvaller simpelweg neer zou schieten?`

Spielberg ging akkoord met Ford`s voorstel en zo ontstond, dankzij Harrison Ford`s fysieke ongemak een filmfragment dat sindsdien tot de klassiekers van de filmgeschiedenis.


Berthold Gunster
2 augustus 2011

Met dank aan Vincent van den Hurk (@V1nnyme) voor de research.

 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 •  
   
   
     
 •