Huishoudfitness

Het huishouden is niet echt iets om je op te verheugen. Ramenlappen, stofzuigen – je kunt wel iets leukers doen met je tijd.

Maar wat wil het geval? Bij veel huishoudelijk klussen verbrand je aardig wat calorieën. Neem alleen al strijken. Als je een kilo of 70 weegt, verbrand je 161 calorieën tijdens een uurtje strijken. Ter vergelijking: met gewoon wandelen verbruik je 246 calorieën per uur. Net zoveel als wanneer je een uur stofzuigt. En bij het schrobben van de vloer begint het echt op te schieten. Dat kost je 387 calorieën per uur, wat ergens tussen een uurtje aerobic (422 calorieën) en een uurtje fietsen (281 calorieën) in zit. Een prima work out dus, dat huishouden.

In de VS (waar anders?) bestaat er zelfs zoiets als Aerobic House Cleaning. Het is bedacht door de 57-jarige Steve Markovich, die een manier heeft gevonden om het stoffen dweilen te combineren met intensieve oefeningen als hurken, twisten, buigen, rekken en strekken. Hij doet het zelf al zestien jaar en blijft er jong en gezond bij.

Conclusie: de wetenschap dat je er calorieën bij verbrandt, maakt het opruimen en was ophangen er dan misschien niet leuker op, maar je slaat wel twee vliegen in één klap. Je huis wordt netter en schoner en jij fitter en slanker.

Pam van der Veen
April 2012 

Met dank aan Sabine Mooijweer voor de tip.


Overigens. 
De Nederlandse Zamarra Oomes-Kok schreef er een boek over, getiteld `Speedcleaning`. Op YouTube illustreert ze hoe je je schoonmaak-workout nog effectiever kunt maken. 


Bron: fitness.rubriek.nl

 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 •  
   
   
     
 •