friemelkubus

Friemelkubus

We hebben allemaal eigenschappen waarvan we weten dat ze irritant zijn, maar waar je zelf zo weinig aan kan doen. Niet goed stil kunnen zitten en altijd iets in je handen hebben om mee te friemelen bijvoorbeeld. Klikken met je pen. Met je vingers op tafel tikken. Wiebelen met je been. Als je dit zelf ook hebt weet je: het is ontzettend moeilijk om af te leren. En waarom zou je? Het is namelijk een uitstekende manier om je te concentreren. Het helpt je om niet relevante prikkels te negeren zodat jij je kan focussen. Friemelen is nuttig!

Friemelkubus

Matthew en Mark McLachlan, twee friemelende broers, waren het ook zat. Ze vinden dat we friemelen veel te lang als negatief gedrag bestempeld hebben. “Er is zoveel onderzoek gedaan naar het nut van friemelen. We moeten stoppen met dit gedrag zien als ongewenst. Wij weten zeker dat friemelen – met het juiste gereedschap en op een prettige manier – positieve effecten heeft op je leven.” Daarom bedachten ze een friemelkubus.

Waarom friemelen?

Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is friemelen heel erg van nu, omdat we een teveel aan prikkels krijgen via bijvoorbeeld social media. Waar al deze communicatie je aandacht opeist, kan friemelen je centrale zenuwstelsel rust brengen en je aandacht sturen. Het neemt de ruis weg, daarom zie je mensen vaak aan hun haar of pen friemelen tijdens vergaderingen of colleges. Dat is geen teken van desinteresse, maar verhoogt de concentratie, waardoor je meer informatie op kunt nemen.

Wat zorgt er nu voor dat friemelen zo lekker is?

C-vezels, legt Scherder uit. “Heel dunne zenuwen die prikkels doorgeven aan je hersenen. Die zitten ook op je vingertoppen. Bij een zich herhalende beweging met een voorwerp met een voor jou prettige textuur, krijg je een lekker gevoel. En wat goed voelt, daar wil je meer van. Je hersenen willen beloond worden. Of dat nu met een glaasje rode wijn is of met tast.”

Bovendien word je ontspannen van gefrut. “Bij onderzoek naar dementie gaven ze patiënten doekjes waar ze aan konden friemelen en die werden er rustig van.” aldus Scherder tegen de NOS.

Kickstarter

Met de friemelkubus, die ze zelf Fidget Cube noemen, kun je klikken, scrollen, rollen, draaien en aaien. Er zitten knopjes op, een wieltje, een joystick, een kogeltje. Sommige dingen maken geluid, anderen juist niet zodat je ook tijdens een vergadering er op los kunt friemelen. En hij is zelfs klein genoeg om het onopvallend in je broekzak te doen. Ze begonnen een Kickstarter campagne om $ 15.000 op te halen om de Fidget Cube op de markt te brengen, maar ze hebben op dit moment al bijna 5 miljoen dollar opgehaald. Meer dan 117.000 mensen hebben dus al zo’n friemelkubus besteld. Ik denk dat ik er ook wel eentje kan gebruiken…

De friemelkubus is hier te koop. Hier op kantoor hebben we er inmiddels allemaal een, ze bevallen goed! Het duurde wel heel lang voor we ze binnenkregen.

Bedankt voor de tip George Arakel!

Bron: NOS, Kickstarter
Foto’s: Kickstarter

 • Suzanne

  Te bestellen op selfiestickonline.nl
   Reageer

  5 maanden geleden

 • Nynke van Vliet

  Hoi Ilona, heb je al een groepje? Wil wel meedoen. Groet, Nynke
   Reageer

  7 maanden geleden

 • Ilse

  Is er nog iemand die deze gaat bestellen bij de officiële website? Ik bestel graag mee :)

  2 maanden geleden

   Reageer
 • Roberto

  Heb er vandaag ook 1 besteld bij www.fidgetcubekopen.com, ben benieuwd! Sta nu altijd met een pen of flessen opener te draaien op het werk.

  2 maanden geleden

   Reageer
  • Wouter

   Hoe bevielen ze? Na mijn ervaring bij Ali, heb ik hem zojuist via www.defriemelkubus.nl binnen gekregen en die zijn echt geweldig, echt een aanrader! Rubberen drukknopjes waarvan 2 stil en een goed draaiend draaiwiel. Ik ga weer even genieten van het friemelen :D

   1 maand geleden

 • Anneli

  Ik wil er ook graag een! Heb je ze al besteld?

  3 maanden geleden

   Reageer
 • Nicole

  Wie gaat er nog een fidget cube bestellen? Wij willen er 2!

  4 maanden geleden

   Reageer
 • Karin

  Ik sluit me bij jullie allemaal aan en zou ook graag 1 willen hebben. Bij wie-o-wie mag ik meebestellen?

  5 maanden geleden

   Reageer
  • Suzanne

   Te bestellen op selfiestickonline.nl

   5 maanden geleden

 • Manon

  Hebben jullie al een friemelkubus besteld, ik wil er ook graag 2!

  6 maanden geleden

   Reageer
 • Sem

  Wil graag meedoen.. is er door iemand al besteld?

  6 maanden geleden

   Reageer
  • Gerdie de Weerd

   Hoor graag als iemand ze besteld. of waar precies is een friemelkubus kan bestellen.

   6 maanden geleden

  • esther

   Ik sluit me graag hier bij aan

   6 maanden geleden

  • Ryan

   de officiële naam is fidget cube, misschien heb je daar meer geluk mee

   4 maanden geleden

 • Babs

  Ooh ik wil er ook wel 2 Wie besteld er nog toevallig ?

  7 maanden geleden

   Reageer
 • M. Dekker

  Ik wil er ook wel 2

  7 maanden geleden

   Reageer
 • Ilona

  Mocht iemand een groepspledge willen doen mail maar op ilona.dekok@gmail.com

  7 maanden geleden

   Reageer
  • Nynke van Vliet

   Hoi Ilona, heb je al een groepje? Wil wel meedoen. Groet, Nynke

   7 maanden geleden

  • Babs

   Ik zou er ook graag 2 bestellen kan ik nog aansluiten ?

   7 maanden geleden