Vandaag sluiten we de meedenker van Anniek af. Voor deze meedenker hebben wij jullie gevraagd om Anniek te helpen anders om te gaan met haar botte collega. Hoe kan Anniek dit omdenken? Is er een manier waarop ze juist gebruik kan maken van het lastige gedrag van deze collega? Kan zijn gedrag de bedoeling zijn? Of hebben jullie zelf ook zo’n collega? Hoe ben je daar mee omgegaan?
Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnengekomen op de meedenker van Anniek. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar probleem met haar botte collega. Fantastisch dat jullie zo hebben meegedacht. Hoog tijd om te kijken wat Anniek aan jullie reacties heeft gehad.
Anniek verwoordt haar probleem als volgt:
Ik heb een collega. Hij gaat ermee stoppen, maar tot die tijd…Hij moet niets van me weten, maar we moeten nog even samenwerken. Eigenlijk hoort hij me te begeleiden (ik ben in opleiding), maar hij negeert me. Als ik vriendelijk groet en zeg ‘tot morgen’, krijg ik hooguit als reactie een kortaf ‘ja’. Ik weet dat ik hem niet kan veranderen, maar ik wil er zelf graag anders mee omgaan. Het anders zien. Nu zie ik er steeds tegenop om hem te ontmoeten. Eerder hebben we (met een gespreksleider) om tafel gezeten. Hij heeft toen heel veel frustraties geuit, welke helemaal niets met mij te maken hebben, maar hij wel op mij afreageert. We hebben besproken hoe met elkaar om te gaan. Daar komt in de praktijk helaas niets van terecht. Ik heb dit zowel ‘live’ als via mail echt op vriendelijke toon geprobeerd aan te kaarten en terug te pakken op gemaakte afspraken. Helaas zonder succes. Ik word er echt verdrietig van en zie er tegenop om te gaan werken. Het is dat ik het werken en de kinderen met wie ik werk echt zo ontzettend leuk vind (en de kinderen niet wil laten barsten). Help mij alsjeblieft. Hoe kan ik dit omdenken?
Hoe kan Anniek dit omdenken? Is er een manier waarop ze juist gebruik kan maken van het lastige gedrag van deze collega? Kan zijn gedrag de bedoeling zijn? Of hebben jullie zelf ook zo’n collega? Hoe ben je daar mee omgegaan? Laat het weten!
Elly adviseerde Anniek via Facebook om de Kernkwadrant van Ofman te gebruiken. Grote kans dat datgene wat je zo vervelend vindt aan die collega, iets is waar jij wat te weinig van hebt. Tamara reageerde via onze website. Ze stelde de vraag: ‘Wat kan ik veranderen aan mijzelf om geen last te hebben van het nare gedrag van de ander?’ Maakt zijn gedrag zoveel los door je eigen onzekerheid of machteloosheid? Probeer te achterhalen waar dat gevoel vandaan komt. Zodra je hier meer vat op krijgt zul je zien dat zijn botte opmerkingen minder vat op jou hebben en kan je het los laten.’ Myrthe geeft aan dat in haar geval juist zo’n botte collega haar het meeste heeft geleerd. Er zijn nog veel meer reacties, deze kun je hier teruglezen: Facebook, Twitter en Linkedin.
Dank je wel voor het plaatsen van mijn verhaal. Ik heb echt heel veel reacties gehad! In veel van deze reacties zat wel iets waar ik mee kon, maar er was er één en die benoemde het heel erg goed: de reactie van Tamara. Zij heeft de kern van mijn verhaal en mijn vraag goed begrepen: wat kan ik aan mijzelf veranderen. Ik zocht bij hem bevestiging en waardering, terwijl ik wist dat ik dat van hem nooit zou krijgen en eigenlijk ook helemaal niet nodig heb. Zelf ben ik kundig genoeg om mijn werk uit te voeren en de kinderen en ouders zien dat. Van hen krijg ik complimenten en bevestiging dat wat ik doe meer dan goed is. Nu heb ik het los kunnen laten en is zijn frustratie niet meer die van mij. Ik kies mijn eigen pad, met zicht op de behoefte van de kinderen!
Dank je wel.
Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.