zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Omge- dacht

6 april

15-09-2017

Dit was een bijzondere meedenker. We hadden namelijk zelf een probleem! Tsja, zelfs wij krijgen niet altijd alles omgedacht. Dus hebben we jullie hulp ingeroepen. Het heeft allemaal te maken met de inmiddels door velen in gebruik genomen Omdenken Agenda voor 2018. Jullie dachten gelukkig in groten getale met ons mee. Maar eerst: wat was precies ons probleem?

Full Size Render

Schrikken

Sommigen van jullie zullen dit gevoel wel kennen. Dat je iets gemaakt hebt, iets belangrijks. Geschreven, ontworpen, laten drukken. In een enorme oplage. En dat het dan geleverd wordt, je de doos open rukt en het echt heel mooi geworden is. Met een trots en voldaan gevoel bekijk je jouw flyers, boeken of in ons geval agenda’s.

Maar dan. Je slaat de bladzijde om en ineens zie je het. Een knoepert van een fout. Waar je blijkbaar al die tijd overheen gekeken hebt, maar die je nu recht in je gezicht staart. Het overkwam ons met de Omdenken Agenda. 2 april. 3 april. 4 april. 6 april. 6 april. 7 april. Oeps...

Full Size Render 1

Wat jullie zouden doen

Hoewel we er ontzettend van baalden, konden we er natuurlijk niets meer aan doen. Het is een feit. In 2018 is het blijkbaar twee keer 6 april en bestaat 5 april 2018 niet. Maar dan? Wat kunnen we hiermee? Kunnen we het omdenken? We zeggen het maar eerlijk… we kwamen er niet uit. Daarom onze vraag: Wat zouden jullie doen? Daarom zijn we ontzettend blij met al jullie reacties. Wat waren het er veel! Zowel hier onder het artikel als op Facebook en LinkedIn. Als je een probleem vanuit het gedachtegoed van het omdenken benadert, kun je een paar dingen doen.
Iedere stap leidt tot een andere manier van omgaan met het probleem. Hieronder zullen we ze stap voor stap bespreken en toepassen op ons eigen probleem.

Waarnemen

De eerste en misschien wel de meest belangrijke stap als je geconfronteerd wordt met een probleem, is waarnemen. Hierbij kijk je goed naar de feiten en stel je jezelf de vraag ‘wat is het probleem?’ en ‘is het wel een probleem?’. Je kunt niet beginnen met oplossen, loslaten of omdenken voordat je de feiten goed duidelijk hebt.

Want hoewel wij deze fout zien als een probleem, gaat het natuurlijk om de gebruikers van de agenda. Hebben die er eigenlijk last van? Carla niet. Zij adviseert ons zelfs om niets te zeggen: “Ssstttt!!! Gewoon niets zeggen! Dan doen wij ook of we van niets weten. Sssttttt!! Moet lukken toch? 😉😂” Helaas was het daarvoor een beetje te laat, we hadden er inmiddels een meedenker over gemaakt! Maar gelukkig waren er meer mensen die de agenda aangeschaft hadden en zeiden dat ze prima met deze fout konden leven. Karin: "Gewoon laten zoals het is. Een alert persoon zal het zelf wel regelen." Daar heeft ze een punt.

Loslaten

Een probleem bestaat niet alleen uit feiten. Meestal zorgen verwachtingen er namelijk voor dat iets een probleem wordt. De volgende stap is daarom ook het onderzoeken welke verwachtingen je hebt en of je die los kunt laten.

Eén van onze verwachtingen is dat wat wij maken foutloos moet zijn. Geen vreemde verwachting, maar toch klopt hij niet helemaal. Martin zegt: “Dat overkomt de beste. Dan ben je dus de beste.” En voor Eveline is het zelfs een opluchting: “Ooo heerlijk! Ook bij omdenken werken er nog gewoon mensen!” Ook Yvonne zag wel de charme in van deze fout: “Foutje? Het laat juist zien dat het maken van de agenda origineel handwerk is!” Van Inge kregen we een wijze les: “Is het een probleem? Nee. Kun je er iets van leren? Ja. Fouten maken hoort bij het leven! 😂“. En Frank verwoordde het ook prachtig: "Er zijn dagen die je nooit wil meemaken en dagen die je wel twee keer wilt beleven."

Ik zou stickertjes afdrukken en erop plakken. Niet nog een stagiair in dienst?
Jennifer

Oplossen

Als de feiten helder zijn, kun je gaan kijken of je iets aan die feiten kunt veranderen. Lukt dat? Probleem opgelost! Er kwamen ontzettend veel creatieve en handige oplossingen voorbij.

Veel mensen stelden voor om iets mee te sturen met de agenda om het probleem op te lossen. Een kaartje met excuses, flyers toevoegen, een opdracht om de fout te zoeken, potjes typex nasturen, speciale stempel laten maken, stickers om er overheen te plakken. Jennifer stelde zelfs voor om een stagiair te regelen om al die agenda’s te bestickeren. Gelukkig mogen stagiairs bij ons leukere dingen doen!

Omdenken

Maar het liefst denken wij het probleem om. Welke mogelijkheden ontstaan er dánkzij deze fout? Een heleboel! Er vlogen ons zoveel goede omdenkers om de oren dat we nu zeker weten dat we volgend jaar weer zo'n stomme fout moeten maken. Hieronder onze favorieten op een rij.

Corine: "Wat geweldig! Ik word op 6 april, net als mijn tweelingbroer, 50. Nu hebben wij beide een eigen dag om dit te vieren. Dank jullie wel."

Jurgen: "Op 5 april mag je eens volop met je hoofd in morgen hangen. Dan kan je eens lekker ervaren dat morgen inderdaad de drukste dag van de week is."

Eric: "Eén afspraakvrije donderdag. In 2018 is dat voor ons 5 april. Voor 2019 zijn we nog op zoek naar een goede kandidaat. In een overvolle agenda mag er gerust eens 1 dag in het jaar gemist worden. Laat mensen stemmen voor de 2019 editie en maak er een traditie van."

Irene: "Altijd al eens een dag willen overslaan? Nu kan het. En wel op 5 april. Altijd al eens een dag willen overdoen? Dat kan nu ook! Op 6 april! Als je maar omdenkt is alles mogelijk."

Melanie: "Ik twijfelde nog enigszins, maar als deze fout er in blijft staan ga ik de agenda zeker bestellen! Heerlijk toch die menselijke fouten..."

Reinhart: "Ik zou er een mooie (semi)nationale feestdag van maken, de Nationale Déjá vu dag: Doe het nog een keer! Maar dan met de kennis van toen én nu. De kans om dingen die je graag anders had gedaan opnieuw te doen, toch dat gave project beginnen, of wie zou je een excuus willen brengen, een speciale goedmaker voor iemand brengen, o.i.d., daar zijn natuurlijk legio dingen op te bedenken!"

Het allerleukste vonden we deze mail van Eva:

"Hoi! Zojuist zag ik op Facebook het berichtje over jullie omdenk-agenda waar twee keer 6 april als datum instaat. Omdat ik zelf op 6 april jarig ben vind ik het wel leuk om die agenda te hebben (dubbel feest!). Daarom vroeg ik me af of ik zeker die "foute" agenda thuisgestuurd krijg als ik de omdenk-agenda bestel in jullie webshop. Ik hoor het graag!"

Dankzij deze meedenker werd het probleem de bedoeling! De agenda was al vlot helemaal uitverkocht en was waarschijnlijk succesvoller mét dan zonder de fout. Interessant, maar eens kijken wat we daar van kunnen leren voor de agenda in 2019...

Zelf een probleem?

Je kunt alle reacties teruglezen in de reacties onder dit artikel, op Facebook en op LinkedIn. We willen jullie allemaal weer bedanken voor de reacties en het meedenken. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Of zit je zelf met een probleem dat je maar niet opgelost of omgedacht krijgt? Schroom je dan ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Nelleke Poorthuis
15-09-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Wist ik van tevoren maar dat ik het achteraf leuk had gevonden.