Ctaste

Niet elke beperking hoeft meteen één en al ellende te betekenen. Sterker nog, soms kan een ogenschijnlijk gebrek rechtstreeks tot een nieuwe vondst leiden. Stel, je bent de eigenaar van een oud en afgetrapt restaurant, je zit verslagen te kijken hoe de rekeningen zich opstapelen, hebt geen geld voor een nieuw interieur en bent niet in staat chique kostuums voor je personeel kopen. Allemaal  beperkingen, toch?! En stel, je hebt ook nog eens  een zoon die graag in de zaak zou willen werken, maar die sinds zijn geboorte blind is. Dan heb je toch een kansloze achterstandspositie?

Toch zouden al deze ogenschijnlijke beperkingen wel eens een nieuw concept op kunnen leveren. Hoe? Door de ramen te blinderen, gerechten in het volslagen duister te serveren en gasten aldoende een unieke smaaksensatie te geven. Is dit een bizar idee? Nee. Het is precies het concept van Ctaste, een restaurant in Amsterdam dat sinds 2007 uiterst succesvol precies deze formule hanteert. Bij de ingang leveren mensen alles wat licht geeft in (horloges, mobieltjes, iPads), om vervolgens in volslagen duister met elkaar de maaltijd te nuttigen.

Hoe Ctaste op zijn concept  is gekomen zou ik niet weten. Wat ik wél weet is dat het een inspirerend voorbeeld is van het feit dat een ogenschijnlijke beperking wel eens tot een unieke nieuwe mogelijkheid zou kunnen leiden.

Erik Kuperus
24 januari 2011

 •  
   
   
     
 •  
   
     
     
 •  
   
   
     
 •