Omdenkdag

Een inspirerende onderdompeling in het Omdenken gedachtegoed. Voor wie durft. Er is geen weg terug.

Vrijheid is wat je doet met wat je is aangedaan.
Jean-Paul Sartre

Hoe zien we ons zelf? Als het slachtoffer van de omstandigheden of als de schepper van onze eigen werkelijkheid? Als radartje in het bedrijf, dat zonder nadenken van dag-tot-dag mechanisch zijn taak uitvoert, of als creatief en verantwoordelijk deel van een organisatie? Wie op een ja-en-manier kijkt ziet elke situatie niet zozeer als bedreiging of het eindresultaat van vroegere problemen, maar veeleer als een kans, als voedingsbodem van toekomstige mogelijkheden.

Wie aan de Omdenkdag heeft deelgenomen ziet in dat elk mens per definitie zijn eigen werkelijkheid vormgeeft. Bewust of onbewust. En dat die gedachte niet getuigt van hoogmoed, waanzin of zelfoverschatting, maar van realiteitszin. Mensen ontwikkelen samen immers een manier van werken, normen en waarden, kortom, een bedrijfscultuur. De Dag enthousiasmeert de deelnemers dan ook definitief een streep te zetten onder een levenshouding waarbij ‘de ander, ‘de situatie’ of ‘het verleden’ als hoofdverantwoordelijke voor het eigen levensgeluk (of de afwezigheid daarvan) gezien wordt. Niet voor niets. De verantwoordelijkheid over het eigen leven (her)nemen is immers niet alleen veel leuker, het blijkt te leiden tot meer empathie, invloed en creativiteit. Zowel voor de organisatie als geheel, als voor elk individu afzonderlijk.

Natuurlijk staat de dag in het teken van het omdenken. Hoe je van een probleem een mogelijkheid kunt maken. Het is de techniek om van ja-maar-gedrag naar ja-en-gedrag te komen. In de kern gaat het er om, dat je op zo’n manier naar de werkelijkheid kijkt, dat je ziet wat je er mee kúnt. In tegenstelling tot uitsluitend zien wat er niet is, wat er ontbreekt of wat er zou móeten zijn. Wie het omdenken toepast en op een ja-en-manier in het leven staat, denkt in termen van kansen en mogelijkheden. Heeft een open blik. En dat geeft ruimte.

Wat is de vorm van het programma?

Net als alle andere programma`s is de Omdenkdag een rijkgeschakeerde mengeling van werkvormen, inhouden en programma-onderdelen: doen en denken, oefening en reflectie, actie en bezinning wisselen elkaar voortdurend en in hoog tempo af.

Voor wie is het bedoeld?

Het programma is geschikt voor elke organisatie die wil dat zijn medewerkers op diep niveau met het Omdenken in aanraking komt.

Wat is het effect?

De Omdenkdag heeft een positief effect op de cultuur van een organisatie. Daarnaast levert de dag een veelheid aan instrumenten op, die door de deelnemers meteen in de eigen praktijk toegepast kunnen worden.

Wanneer kan ik het inzetten?

De Omdenkdag kan zowel ingezet worden als onderdeel van een cultuur- of veranderingstraject, of als een op zichzelf staande inspirerende training.

Onze programma’s zijn zorgvuldig samengesteld en op zo’n manier ontwikkeld, dat ze voor iedere doelgroep geschikt zijn.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via contact@omdenken.nl of +31(0)30-2334062.

Reacties op de Omdenkdag

Extra dimensie

Emiliusschool - 18 november 2015
De dag was bedoeld als studiedag met als centrale thema de eigen rol binnen communicatie. Dit gegeven is duidelijk aan bod gekomen, maar daarnaast had de dag het karakter van een teambuilding, waarbij enorm is gelachen en waarover lang is nagepraat. Al met al een extra dimensie dus.

Leuk!

Alphabet Nederland - 05 oktober 2015
Hoe gemakkelijk is het om `Ja, maar` te zeggen. Hoe leuk en confronterend is het om deze spiegel voorgezet te krijgen. Met veel humor en herkenbare situaties ga je 180 graden om. Leuk!

Leukste Dag

RIVM - 15 september 2015
Een dag na de omdenkdag kwam een medewerker bij ons langs. Hij zei: "ik zag er van te voren erg tegenop, maar achteraf gezien was dit de leukste cultuurdag die we tot nu toe hebben gehad".

Iedereen enthousiast

Boekhandel De Vries - 22 maart 2015
Alle medewerkers stonden er zeer wantrouwig tegenover, bang voor een echte cursusdag werd tijdens de lunch verteld, maar iedereen, met geen enkele uitzondering, was enorm enthousiast! En het theateraspect sprak zeer aan. Enorm veel gelachen en de week daarop werd al geprobeerd deze manier van denken in de praktijk te brengen.

Open mind

Veiligheidsregio Kennemerland - 06 november 2014
Een boeiend programma vol inspiratie en humor dat duidelijk maakt dat je in je eigen attitude en in de communicatie met of naar anderen met een andere denkwijze betere en gewenste resultaten kunt behalen. Een aanrader voor iedereen die open staat voor veranderingen en verfrissende ideeen!

RTV Rijnmond - 05 juni 2013
Je kent het wellicht dat sommige problemen maar niet op te lossen lijken. Dit type probleem is soms juist erg geschikt om met omdenken opnieuw naar te kijken. Sommige hardnekkige problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Werkt op het werk en thuis. Het is niet simpel, maar soms wel erg doeltreffend.

Een Oscar!

Stroomm - 11 april 2013
Vandaag genoten van een dagje omdenken. Briljante spreker, geweldige acteur, urenlang vermaak, humor, leerzaam, ontspannen, smaakt naar meer. Waren al geboeid geraakt door eerder gelezen artikel en de verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Dus zeker geen gevalletje ja-maar!! En een heel team leerkrachten een hele dag ademloos laten luisteren, verdient al n Oscar! Ga zo door!!

Sprankelende Ja-maar Dag

Careyn Jeugd en Gezin - 11 december 2012
Een zeer sprankelende dag gehad waarbij menigeen een spiegel werd voorgehouden en werd aangezet tot nadenken over de wijze waarop hij/zij comuniceert. Veel gelachen met elkaar. Een heel leuke dag die zeker aan te bevelen is wanneer je een invulling zoekt voor een grote, gemelleerde groep medewerkers.

Drie Ja-maar Dagen voor het MCL

Medisch Centrum Leeuwarden - 05 december 2012
We hebben 3 dagen van jullie mogen genieten, dwz. jullie hebben drie dagen lang voor verschillende medewerkers van het MCL gestaan. Ik heb alleen positieve verhalen van de medewerkers gehoord, men vond de dag inspirererend en verrassend. Het was goed om om verschillend items in verschillende groepen met elkaar te bespreken. Enkele medewerkers vonden de dag te lang, maar dat hadden jullie ook al aangegeven bij de voorbespreking. Ik hoop dat ik jullie nog een keer nodig heb en zal jullie zeker aan bevelen bij anderen. Bedankt en tot ziens.

Geweldige studiedag

Stichting de Mare - 16 april 2012
De mensen van Ja@maar verzorden een geweldige studiedag: Humoristisch en herkenbaar. De Ja-maar gedachte blijft hangen en komt nog regelmatig terug in de team. Een van de scholen meldt dat zij nog geen ja-maar hebben gehoord.

Meer reviews »

Details

Duur: 6 uur (inclusief pauzes)
Aantal deelnemers: 15 tot 2.500 personen

Meer informatie

E-mail: contact@omdenken.nl
Telefoon: +31(0)30-2334062

omdenkdag