Wie zijn wij?

Het jaar 1996 kan officieel aangemerkt worden als het geboortejaar van Ja-maar. Op dat moment bedenkt Berthold Gunster, van oorsprong theaterregisseur, het idee om onder de titel Ja-maar een interactief theater- annex trainingsprogramma te maken. Het moet een mengeling van cabaret, theater, lezing en interactie met het publiek worden, dit alles uiteraard rond het begrip ‘ja-maar’. De eerste jaren ontwikkelt het programma zich gestaag en in alle rust. Met tot 2005 zo’n 250.000 deelnemers is Ja-maar op dat moment het Best Bewaarde Geheim van Nederland.

Ja-maar wat als alles lukt?

Vanaf 2005 komt het bedrijf in een stroomversnelling. In dat jaar vraagt A.W. Bruna Uitgeverij aan Gunster om een boek te schrijven over zijn concept. Dit verzoek leidt tot de verschijning van Ja-maar wat als alles lukt? aan het eind van dat jaar. Het boek komt met stip in de bestseller lijst van managementboeken en wordt in 2006 genomineerd voor de Managementboek van het Jaar verkiezing.

Groei

De groei zet eind 2006 zo stevig door, dat Gunster besluit trainers en acteurs op te leiden. Vanaf dat moment worden door verschillende mensen shows en trainingen gegeven over het Ja-maar concept. Wanneer in 2008 het boek Huh?! – de techniek van het Omdenken verschijnt, komt het begrip Omdenken centraal te staan in de trainingen. Gaandeweg verdiept het gedachtegoed van Berthold Gunster zich en past hij het Omdenken ook toe op communicatie en opvoeding. In loop der jaren verschijnen de volgende boeken: 

In 2015 verscheen er een volledige herziene versie van Huh?! – de techniek van het Omdenken uit en ging Berthold Gunster samen met acteur Dion Vincken na drie succesvolle seizoenen van de Omdenken Theatershow opnieuw de theaters in. Deze keer met de ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk‘ Theatershow over omdenken in onderwijs en opvoeding.

In oktober 2016 was het tijd voor het boek Ja – Omdenken als levenshouding. Ook draait het tweede seizoen van de ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk‘ theatershow op volle toeren.

Omdenken

Het Omdenken is in de loop der jaren een steeds groter begrip geworden. Op Twitter heeft Omdenken ongeveer 300.000 volgers, op Facebook ruim 400.000 vind-ik-leuks en de website omdenken.nl is een enorme database voor omdenkverhalen en best practices. Eind 2010 verhuist Ja-maar naar de Oudegracht in Utrecht en op dit moment werken er 25 mensen voor Ja-maar en Omdenken en worden er per jaar ongeveer 50.000 mensen getraind.

Berthold Gunster

Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken. Hij volgde het Gymnasium in Apeldoorn en de Akademie voor Expressie Utrecht. Daarna werkte hij als regisseur en schrijver bij diverse theatergezelschappen. Naast projecten in Nederland creëerde hij Not Your Mama`s Bustour met daklozen in Chicago en Why Is Stas Addicted in de Oekraine.

Annemargreet Dwarshuis

Annemargreet Dwarshuis is sinds 2004 verbonden aan Omdenken als zakelijk leider. Annemargreet volgde de Akademie voor Expressie en studeerde Pedagogiek van de Kunstzinnige Vorming. Zij werkte als drama-docente, regisseur, PR- en marketingmanager, was hoofd Theater bij Kunstweb en werkte als directeur bij diverse non-profit organisaties, in en buiten de kunstensector. Daarnaast was ze interim-manager en dagvoorzitter.

Steye van Dam

Steye van Dam is sinds 2007 als trainer verbonden aan Omdenken. Steye studeerde in 2001 af aan de Academie voor Drama te Eindhoven. Naast zijn werk voor Omdenken is hij onder andere acteur, voice-over, dagvoorzitter/presentator en presentatiecoach. Maar bovenal is hij Steye van Dam! En dat kunnen er maar weinig zeggen.

Daniel Koopmans

Daniel Koopmans is sinds 2006 trainer bij Omdenken. Hij studeerde aan de theateracademie Arnhem, werd tweede op het Amsterdams Kleinkunstfestival en speelde bij diverse jeugdtheatergezelschappen. Zijn voorstellingen speelden op onder andere Oerol en Over het IJ. Tegenwoordig speelt hij af en toe rolletjes in tv-producties en staat hij ’s avonds in de theaters met zijn Improcomedy-groep Op Sterk Water.

Pepijn Lagerwey

Pepijn Lagerwey studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag voor dirigent, componist, altviolist en pianist. In 2004 studeerde hij af als Kunstmanager aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is directeur van lichte koororganisatie BALK en werkzaam als dirigent, arrangeur, pianist, projectmanager en sinds 2008 als trainer bij Omdenken. Pepijn verzorgt de Omdenkclinics: ons korte en interactieve programma over omdenken.

Catharina Haverkamp

Catharina Haverkamp is sinds 2013 trainer bij Omdenken. Zij studeerde aan de toneelschool Arnhem en speelde tien jaar in het kleine zalen circuit, daarna meer in tv en film. Ze was onder andere te zien in Mijn dochter en ik, De gelukkige huisvrouw, Hertenkamp, De 4 van Westwijk en Loenatik, Te Gek! Catharina is ook encouragingtrainer en individualpsychologisch counselor. Ze geeft onder andere de opvoedcursus Zo kan het ook.

Dave Mangene

Dave Mangene is geboren in de Verenigde Staten en verhuisde op zijn 23ste naar Nederland. De afgelopen 22 jaar geeft hij Engels les, eerst bij de ‘Nonnen van Vught’, later vanuit zijn eigen bedrijf ‘House of English’. Dave is in de zomer van 2015 als trainer bij Omdenken komen werken. Daarnaast is hij muzikant, blogger en vader van twee jongens.

Sanne Nuij van Arnhem

Sanne van Arnhem is sinds 2014 trainer bij Omdenken. Zij studeerde bedrijfscommunicatie en coaching in Breda en volgde daarna de opleiding tot professioneel trainer en coach bij TC University in Rotterdam en een opleiding tot NLP practitioner. Sanne gebruikte ooit het gegeven dat zij een jaar niet kon lopen als kans om een boekenreeks voor het basisonderwijs te schrijven waardoor bewegingslessen zittend kunnen worden gegeven. Haar motto: als jij verandert, verandert alles.

Dion Vincken

Dion Vincken startte na de theaterschool zijn loopbaan als acteur en choreograaf. Hij werkte mee aan vele klassiekers en speelde de afgelopen acht jaar voor de Parade, drie keer op Oerol en voor het Boulevard festival en werkte verder bij gezelschappen als Opium voor het volk, Matzer en Stella Den Haag. Bij Omdenken is hij sinds 2009 actief als acteur en is hij langzaam zijn titel Het best bewaarde geheim van Nederland aan het kwijtraken!

Tim Winkel

Tim Winkel is sinds 2006 aan Omdenken verbonden als acteur. Hij studeerde aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Na zijn opleiding vertrok hij weer richting Nederland, waar hij zich als acteur aan diverse theaterproducties verbond. Sinds 2012 heeft hij zijn eigen theatergezelschap Nieuw Leiden.

Joop Bonekamp

Joop Bonekamp studeerde in 1999 af als Componist Lichte Muziek aan het Conservatorium Groningen. Hierna volgde hij de acteeropleiding De Trap in Amsterdam. Na zijn afstuderen in 2005 werkte hij als acteur en muzikant voor theater, tv en film en gaf muziekles aan tbs-patiënten in de Bijlmerbajes. De laatste jaren richt hij zich volledig op het trainingsacteren, met zo hier en daar nog een muzikaal uitstapje. Joop versterkt het Omdenken Team sinds 2008 als acteur.

Chris King Perryman

Chris King Perryman is sinds 2009 verbonden aan Omdenken als acteur. Hij studeerde in 2003 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en werd in 2005 medeoprichter van het comedygezelschap Brokstukken. Hiermee haalde hij de finale van het Leids Cabaret Festival en won hij de Cabaret Award in 2006 en 2010. Chris is regelmatig te zien in de Nederlandse theaters en op televisie en werkt daarnaast ook als stemacteur.

Floris Verkerk

Floris Verkerk werkt sinds januari 2016 met veel plezier als acteur voor omdenken. Na zijn afstuderen aan de ArtEZ acteursopleiding in Arnhem in 2006 speelde hij in verschillende producties voor zowel volwassenen als jeugd. Daarnaast ontwikkelde hij zich als trainingsacteur voor diverse bedrijven. Hij woont met vrouw en kind in de Biesbosch voor de welkome rust naast het hectische acteursbestaan. 

Rens van de Rijdt

Rens van de Rijdt studeerde in 2009 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Tilburg en is sindsdien werkzaam als acteur bij gezelschappen als Matzer en TG PlayBack. In 2014 was hij medeoprichter van jeugdtheatergezelschap Koekepeer Theater. Rens is trainer en trainingsacteur en ontwikkelt ook communicatietrainingen die hij tevens uitvoert als trainer. In zijn vrije tijd kun je hem vinden in een ver, bij voorkeur warm land. Sinds 2016 is Rens verbonden aan Omdenken als acteur.

Rik

Rik Engelgeer studeerde in 2004 af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien is hij veelvuldig op het toneel te zien bij theatergezelschappen zoals Kwatta, Stella Den Haag en TG Winterberg. Daarnaast is hij te zien in tv-commercials, films en televisieseries. Naast het acteren is Rik ook fotograaf voor theatergezelschappen en ziet hij veel acteurs voor zijn lens om een portret van zijn hand te krijgen. Sinds september 2016 is hij als acteur verbonden aan Omdenken.

Nico Brinkhof

Nico Brinkhof sinds 2005 voor Omdenken werkzaam als technicus. Al meer dan 16 jaar houdt hij zich professioneel bezig met geluid- en videotechniek. Voor zowel werk als privé reisde hij de wereld over. Studeerde Engels in San Francisco en struinde maanden rond in Peru. In 2004 was hij lid van de Poletrack test expeditie waar hij onder andere geluid- en video-opnames maakte voor een documentaire over deze tocht naar de Noordpool. Ook in de jungle weet Nico te overleven.

Henk Verlaan

Henk Verlaan is als audiotechnicus en technisch adviseur werkzaam voor Omdenken. Hij is begonnen als audiotechnicus in de tv-wereld voor onder andere Sonja op zaterdag, het Songfestival en de intocht van Sinterklaas. Ook heeft hij als audiotechnicus vijf jaar meegereisd met het Metropole Orkest en is hij als projectleider technisch verantwoordelijk geweest voor tal van grote evenementen zoals de Eurotop in Amsterdam en het huwelijk van Willem Alexander en Maxima.

Joost van Dijk

Joost van Dijk is sinds 2007 als technicus verbonden aan Omdenken. Van kinds af aan werd Joost met muziek en geluid opgevoed. Zodra hij kon lopen, ging hij mee naar repetities van de band van zijn vader. Het is dus logisch dat hij verder is gegaan in de audiovisuele branch. Nu is het lijstje nog niet zo spectaculair als dat van Henk en Nico, maar hij is hard op weg. Hij is vaak te vinden op festivals zoals Lowlands en werkt regelmatig met artiesten samen.

Maartje Kraanen

Maartje Kraanen is sinds 2006 aan boord bij Omdenken als het aanspreekpunt voor alle klanten en informeert en adviseert hen in hun keuzes. Ze heeft verschillende omwegen gemaakt, van bedrijfsleven naar toerisme, van buitenland terug naar Nederland en van reisleider tot manager. Maartje heeft in Nepal gewoond en was werkzaam binnen de toeristische sector voor de stad Utrecht.

Johannette van Zoelen

Johannette van Zoelen werkt sinds 2006 bij Omdenken. Na werkzaam te zijn geweest in de kunstsector en het bedrijfsleven, is zij bij Omdenken nu verantwoordelijk voor alle bijzondere projecten.

Felicitas Hummelman

Felicitas Hummelman bestempelt zichzelf graag als een creatieve boekhouder. Dit moet niet letterlijk worden opgevat. Keramische vormgeving is een van haar hobby’s. Ze versterkt het Omdenken team sinds 2010.

jan gunster

Jan Gunster werkt sinds 2011 bij Omdenken. Hij studeerde Concept Design in Enschede. Als ontwerper is hij verantwoordelijk voor alle vormgeving en denkt hij mee over nieuwe producten en trainingen. Als omdenker-van-huis-uit is Jan assistent bij de Omdenken Training. In zijn vrije tijd kun je hem op een snow- of surfboard vinden.

Nelleke Poorthuis

Nelleke Poorthuis werkt sinds 2013 bij Omdenken en is verantwoordelijk voor alle communicatie. Ze studeerde communicatiewetenschap en bleef plakken aan de universiteit om daar les te geven. Ze beheert de social media kanalen en is de redactie van deze website. In haar vrije tijd staat ze regelmatig in het theater met Utrechtse theatervereniging Intra Mintra.

Jeroen Callaars

Jeroen Callaars werkt sinds 2016 bij Omdenken en ondersteunt waar nodig. Na het afronden van zijn studie aan de Schrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in 2013, is hij bezig geweest met het schrijven voor onder andere Schouwburg Almere, theatergroep Suburbia en Over ’t IJ theaterfestival. Werken bij Omdenken is voor hem de perfecte plek om alsnog creatief bezig te zijn naast zijn schrijfwerkzaamheden.

Sabine Sterk

Sabine Sterk begon in augustus 2016 met een stage bij Omdenken en is daarna niet meer weggegaan (hoe hard we het ook hebben geprobeerd). Samen met Nelleke en stagiair Guido zorgt ze voor de social media en website. Ze brengt communicatie-ervaring mee vanuit de webredactie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Rode Kruis.