zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Computerkachel

26-06-2015
Computerkachel

‘Als je maar genoeg laptops aanzet, kun je het hele huis ermee verwarmen,’ grapte iemand. En inderdaad. Het idee voor een slimme start-up was geboren.

Computers produceren veel warmte. En servers in datacentra – van universiteiten, YouTube, Google of webwinkels bijvoorbeeld – nog veel meer. En die warmte wordt voortdurend afgevoerd. Zonde, vonden Boaz Leupe en Mathijs de Meijer. En dus bedachten ze een simpel, maar doeltreffend plan. Wat als je die warmte producerende servers niet in afgelegen datacentra plaatst, maar bij mensen thuis? Wat als je geen verwarming, maar een server in je woonkamer hangt?

Het idee ontstond tijdens een verbouwing, toen Boaz per ongeluk een draadje van de thermostaat doorknipte. Het werd koud in huis, en om hun handen te warmen zetten hij en huisgenoot Matthijs hun laptops aan. Als je maar genoeg van die dingen aanzet, kun je het hele huis ermee verwarmen, grapten ze. Het idee achter Nerdalize was geboren: een server verpakt in een radiator. De warmte die de server produceert, wordt afgegeven aan de radiator, die vervolgens het huis verwarmt. En die warmte wordt gegenereerd wanneer de server rekenopdrachten van bijvoorbeeld universiteiten of bedrijven krijgt.

De computerkachel levert circa 1000 watt, evenveel als een kleine elektrische kachel. Of dat genoeg is voor een woonkamer hangt af van het oppervlak en hoe het huis is geïsoleerd, maar de mannen van Nerdalize schatten dat je per jaar tussen de 300 tot 500 euro kunt besparen. En het mes snijdt aan twee kanten, want door servers in huizen te plaatsen, hoeven datacentra niet meer gekoeld te worden. Dat koelen kost veel energie, volgens schattingen zelfs 10 procent van alle elektriciteitsgebruik in de wereld.

Een supergoeie start-up dus, dat Nerdalize. Onlangs werden in samenwerking met Eneco de eerste testexemplaren bij gezinnen geplaatst.

Bron: One World

Bedankt voor de tip Daan!

26-06-2015
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden